Alevi Haber Ajansi

‘Antalya Valisi, türbede hangi vaktin namazını kıldı?’-VİDEO

PİRHA- Alevi kurum temsilcileri, Abdal Musa Anma etkinliklerine katılıp türbede namaz kılan Antalya Valisi Münir Karaloğlu’nu eleştirdi. Kadıncık Ana Dernek Başkanı Akkuş ve DAD Ankara Şube Eş Başkanı Karabudak “Dergahlarımızda asla namaz kılınmaz. Biz Alevilerin gösteriş olsun diye hiçbir şekilde ibadeti olmaz. Namazın yeri camidir” dediler. 

35. Abdal Musa Anma Etkinlikleri’ne katılan Antalya Valisi Münir Karaloğlu’nun ziyaret sonrasında türbe içerisinde namaz kılmasına tepkiler sürüyor.

Kadıncık Ana Dernek Başkanı Gönül Akkuş, “Namaz nerede kılınır, ibadet nerede yapılır? Bunu bilmeyenimiz yok. Namazın yeri cami veya evdir” diyerek Vali Karaloğlu’nun davranışını “Asimilasyon amacı taşıyor?” sözleriyle eleştirdi.

“VALİNİN DAVRANIŞINI SAĞLIKLI GÖRMEDİM”

Akkuş, şöyle devam etti:

“Bizler dergâh ve türbelerde sadece dualarımızı ederiz, Allah rızası için de kabulünü bekleriz. Sayın valimiz bizim dergâhımızda bugüne kadar hiç görülmemiş, yaşanmamış bir olayı başlatmakla acaba ne mesaj verdiğini ben bir insan olarak düşündüm. Böyle bir şey yapmasındaki amacı çokta sağlıklı görmedim. Babam ‘insanın ibadeti evinin en gizli köşesi’ derdi. Çünkü Anadolu’da ‘ibadet de, kabahat de gizli’. Evet, evimizde en gizli köşemizde ibadetimizi yaparız, hakla hal mahal oluruz. Ama bizim dergâhlarımızda asla namaz kılınmaz. Hatta merkapta (mezar) döner, divana duamızı ederiz. İşin doğrusu ben bunu bir tür asimilasyon amacı diye de yorumluyorum. Vali, ‘bunu ben yapıyorum, bundan sonra da böyle olsun’ demeye mi çalıştı? Zamanın, devrin makamları ne olursa olsun hepsi gelip geçicidir. Böylesi bir şey başlatmak hoş değil.

İbadet bizim cemimizde. Evet ritüellerimiz vardır. En sade şekliyle Hakk için divana ve niyaza dururuz. Birbirimizle o divana gitmeden ‘kıl kuşaklının sorduğunu nur kuşaklı sormasın’ deriz. Nur kuşaklı melektir, Allah’ın melekleridir. Kıl kuşaklı ise dededir. Biz birbirimizden rıza olursak Hakk da bizden rıza olur. Hakk da ‘hiçbir kul hakkıyla gelmeyin’ der. Kul haklarını cemimizde, divanımızda kabul olması dileğiyle rızalaşırız. Bu nedenle bizim gösteriş olsun, diye hiçbir şekilde ibadetimiz olmaz. Son derece melül, mahzun, üzgün ibadetlerimiz olur. Hakkın kabul etmesi dileğiyle muradıyla da bu ibadetlerimizi yaparız.”

“VALİ NAMAZINI CAMİDE KILABİLİRDİ”

Abdal Musa Dergahı’nda namaz kılınmasına bir tepki de Demokratik Alevi Derneği Ankara Şube Eş Başkanı Mustafa Karabudak’tan geldi.

“Dergâhta, bizim inanç alanımıza girip namaz kılmak Alevilere hakarettir” diyen Karabudak Antalya Valisinin tutumunu şu sözlerle eleştirdi:

“Tüm inançlara saygımız var. Vali gidip namazını camide kılabilirdi. Hangi namaz zamanına geldi? Çünkü namazın zamanları vardır. Neyin namazıydı onu da bilmiyoruz. Bu bizim için bir kırılmadır. Biz Aleviler olarak kabul etmiyoruz. Daha önce de benzerleri oldu. Kendini bilmez dedeler diyelim, valileri posta oturttular. Kaymakamları silahla içeri aldılar. Bizim inancımızda post, döşek sadece pirlerindir. Pirler de taliplerin rızasıyla oraya oturur. Bunlar kendini, yolu bilmeyen dedelerin, Alevileri asimile etmek için bir oyunudur. Biz Aleviler olarak bunu kabul etmiyoruz. Korumalarla dergaha gelmeleri de doğru değil. Çünkü içeride canlar vardır. Cemlerimizde can oluruz. Buralarda korumaya gerek yok. Silah bizim kabul ettiğimiz bir şey değil, bir savaş aracıdır, bu tür davranışları kabul etmeyiz.”

Eren GÜVEN -Cebrail ARSLAN / ANKARA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak