Alevi Haber Ajansi

Komün Dergi’nin ilk sayısı çıkıyor: Bizler zalimlerin de mazlumların da davetsiz misafirleriyiz

PİRHA – Komün Dergi ilk sayısını çıkararak basılı yayın hayatına başlıyor. Komünün varlığını yani sı­nıfsız toplumu, kendi başlangıcı sayıyor; ilhamını ise egemenlere karşı ilk taşı atan kimse ondan alıyor. Komün, burjuvazinin çektiği sınır çizgilerini ihlal etmeye ve parçalamaya cüret ediyor.

Komün Dergi ilk sayısını çıkararak basılı yayın hayatına başlıyor. Derginin kuruluş amacında şu ifadeler yer verildi;

“Elbette bizim de bir kapımız var ve o kapı yoldaşlarımıza açık. Bunun yanında yaptığımız veya amaçladığımız şey, bir davet ya da başkalarına bilinç aktarma isteği değil. Ezilenlere bir şeyler öğretme, onların yapacakları işleri planlama niyetinde değiliz. Kimseyi mutlak bir adrese çağırmıyoruz; aksine bizler zalimlerin de mazlumların da davetsiz misafirleriyiz! Üretenlerin alın terine karışırken, direnenlerin de bileğinin gücüne dahil olacağız.”

Birinci sayısında devrimci örgütlenme, devrimci kimlik ve devrimci yaşam konusu ele alındı. Derginin ilk sayısında;

Ekrem Demirci, bölgenin içinde bulunduğu siyasi durumu ve devrimci imkanları analiz eden bir perspektif yazısı yazdı.

F. Kızılırmak ise yazısında, Türkiye’de devrimcilerin ve devrimci örgütlerin varlığına rağmen devrimciliğin yapılamadığını tespit ediyor, bu durumdan çıkış yollarını inceliyor.

E. Gozel Dün­dar, okullu Marksizmlere karşı özgürlük paradigması arayışına gidiyor. Ali Tekin devrimci irade ve militanlıkla ifade bulan politik şiddetin hümanist eleştirisine karşı çeşitli argümanlar geliştiriyor.

Halil Yıldız Güney Afrika sosyalizmi­nin kısa tarihini ve Amilcar Cabral’ın hayatını anlatıyor. Deniz Cibran önce kendimize bakmayı sonra da bir dönemi incelemeyi öneriyor.

Benay Can ise bu sayıda ideoloji kavramının bilim, felsefe ve politika arasındaki yerini konu ediyor.

Ergun Adaklı’nın yazısı tarihsel materyalizmi irdelerken, Mehmet Turan süreklilik içinde derinleşme olarak ideolojikleşmeyi ele alıyor. Sayı, Komün Çeviri Ekibi’nin çalışmasıyla Geert Lovink’in sosyal medya ideolojisi üzerine yazdıkları ile son buluyor.

PİRHA/İSTANBUL

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak