Alevi Haber Ajansi

Almanya’dan gelen sendika temsilcilerinin sınır dışı edilmesine tepki

PİRHA- İzmir ve Diyarbakır’da sendikalarla görüşmek üzere Almanya’dan gelen dernek ve sendika temsilcilerinden iki kişi sınır dışı edildi. Sendika ve dernek temsilcileri sessiz kalmayacaklarını, gerekli temasları kuracaklarını söyledi.

Avrupa ve dünya emekçilerinin sorunlarıyla ilgili diyalog kurma amacıyla Almanya’da bulunan İş ve Yaşam Derneği (Arbeit und Lebeb NRW) ile birlikte gelen iki Alman sendika üyesi Adnan Menderes Havalimanı’ndan geri gönderildi. Saat 11.30’daki uçakla geri gönderilen Alman VER-Dİ (Birleşik Hizmet Sendikası) sendikası üyesi Martin Rapp ve Dirk Hansen’in gözaltına alınıp sınır dışı edilmeleri karşısında Eğitim-Sen ve Alman heyet, Eğitim-Sen İzmir 2 No’lu Şube’de ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında İş ve Yaşam Derneğinden Susan Duetschke, GEW (Alman Öğretmenler Sendikası) Sendikasından Süleyman Ateş, Eğitim Sen İzmir Şubesi’nden Dilek Kanlıbaş, İlknur Alçelik ve Ercüment Alkan konuştu.

“AMAÇ EMEKÇİLER ARASINDA DİYALOG BAŞLATMAKTI”

Toplantıda ilk olarak söz alan İş ve Yaşam Derneği Sözcüsü Susan Duetschke, Avrupa ve dünyadaki emekçilerin sorunlarıyla ilgili diyalog inşa etmek, çok sayıda Türkiyeli kuruluşlarda gençler arasında proje geliştirmek istediklerini söyledi. Duetschke, “Gerek Almanya gerek Avrupa genelinde bu konuda gerici ve sağcı akımın yükselmekte oluşu Avrupa ve Almanya’da can yakıcı bir sorun. Özellikle Türkiye’deki işçiler ve Almanya’dakiler arasında diyaloğu nasıl sağlarız soruları soruluyor. Sorun yalnız Almanya’daki emekçilerle Türkiye’deki emekçilerin sorunlarını çözmek değil. Bunun yanında aralarında büyük problemlerle de karşılaşıyoruz. Bu konular için nasıl ortak bir proje geliştiririz. Hem buradaki sorunların tanıtılması sizin düşüncelerinizle geliştirip diyalog başlatma amacındayız” diye belirtti.

“SINIR DIŞI UYGULAMASINA SESSİZ KALMAYACAĞIZ”

Esas amaçlarının bu çalışmaları sendika içi eğitim çalışmalarına yansıtmak olduğunu kaydeden Duetschke, bu nedenle 4 kişi olarak geldiklerini ancak 2 kişinin geri gönderildiğini söyledi. Martin Rapp ve Dirk Hansen’in hangi sebeplerle gönderildiklerini dahi bilmediklerini belirten Duetschke, İzmir ve Diyarbakır yerelindeki sendikacılarla diyalog kurarak dört gün boyunca çalışma yürütmeyi hedeflediklerini ifade etti. Duetschke, bu konuda sessiz kalmayacaklarını, gerekli temaslarda bulunacaklarının altını çizdi.

“KAMU KURUMLARINDA KADINLARIN CAN GÜVENLİĞİ KALMADI”

Kadın cinayetlerinin ve kadına yönelik her türlü şiddetin arttığını belirten Dilek Kanlıbaş ise kamu kurumlarında can güvenliklerinin kalmadığını dile getirdi. Kadına toplumsal cinsiyet rollerinin dayatıldığını, iş alanlarından alınıp ev içine hapsedilmek için politikalar geliştirildiğini belirten Kanlıbaş, “Kazanılmış haklar ve kurumlar kapatılıp kendi kodlarını uygulayacakları kurumlar açılıyor. Bu da sanki o kadınların özgürlüğünü getirecek gibi yansıtılıyor. Torpille gelen idareciler ve çalışanlar bizim var olan haklarımızı gaspa dönük saldırı içindeler. Bulunduğu kurumlarda güncel sorunlarını konuşamıyor. İspiyon derecesine varan tehdit altında çalışanlar. Bu ispiyonlar ihraç gerekçesi sayılıyor. Kreş açma hakkını savunmak yerine kadınları evde kalmaya dönük çalışmalar yapılıyor. Ama biz kadınlar olarak direnmeye devam edeceğiz” dedi.

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak