Alevi Haber Ajansi

İHD: Tek tip elbise işkencedir, 696 sayılı KHK kaldırılsın

PİRHA – İnsan Hakları Derneği Hapishane Komisyonu, tek tip elbiseye karşı basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, “Biz insan hakları savuncuları olarak 696 sayılı KHK kaldırılana kadar bu eylemi sürdürerek mahpusları yalnız bırakmayacağız. Tek tip elbise işkencedir. 696 sayılı KHK kaldırılsın” ifadeleri yer aldı.

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, Galatasaray Meydanı’nda tek tip elbiseye ilişkin basın açıklaması yaptı.

Açıklamayı okuyan Mehmet Acettin, “Yaşadığımız coğrafya 20 Temmuz 2016’da başlayıp 19 Temmuz 2018’de kaldırılan son derece yıkıcı ve insan haklarını neredeyse tamamen askıya alan bir OHAL sürecine geçildi” ifadelerini kullandı.

“TEK TİP ELBİSEYLE AMAÇLANAN; MAHPUSUN KİMLİKSİZLEŞTİRİLMESİ”

“Bu iki yıllık OHAL süreciyle birlikte KHK’lerle hemen hemen hayatın her alanıyla ilgili düzenlemeler yapılmıştır. bu düzenlemelerin en önemlilerinden birisi de 24 Aralık 2017’de yayımlanan 696 sayılı KHK’dir. Bu KHK’nin 103. maddesiyle birlikte TMK kapsamına giren suçlar nedeniyle hükümlü ve tutuklu bulunanlara hapishane dışında mahkemeye gidiş ve dönüşlerinde tek tip elbise giyme zorunluluğu getirilmiştir” diye konuşan Acettin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İnsan haklarına ve evrensel hukuk kurallarına tamamen aykırı olan bu düzenleme, aslında hukukun ve yargının nasıl bir intikam aracına dönüştürülmüş olduğunu da somut bir göstergesidir. Zira tek tip elbiseyle amaçlanan aslında mahpusun kimliksizleştirilmesi, onurunun zedelenmesi, ayrımcılığa uğratılması ve toplum önünde küçük düşürülmesidir. Bununla beraber tek tip elbise giyilmemesi neticesinde mahpuslara, mahkemeye götürülmeme, görüş, iletişim yasağı gibi cezalarla tecrit içinde tecrit uygulanacaktır.”

“696 SAYILI KHK KALDIRILANA KADAR EYLEMİ SÜRDÜREREK MAHPUSLARI YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ”

Acettin, açıklamaya şöyle devam etti:

“Bu alanda tüm kamuoyuna sesleniyoruz. Tek tip elbise, insan haklarına aykırıdır. İnsan onurunu ayaklar altına alan bir işkencedir. Bu düzenlemeye her fırsatta karşı durmak gerekir. Şuan tek tip elbise, tüm hapishanelerde uygulanmamaya başlamamış olsa bile, 696 sayılı KHK kaldırılmadığı sürece mahpuslar üzerinde bir tecrit unsuru olmaya devam edecektir.

Biz insan hakları savuncuları olarak 696 sayılı KHK kaldırılana kadar bu eylemi sürdürerek mahpusları yalnız bırakmayacağız. Tek tip elbise işkencedir. 696 sayılı KHK kaldırılsın.”

(HABER MERKEZİ)

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak