Alevi Haber Ajansi

Sivas Kangal’a bağlı Alevi köyleri tehdit altında-VİDEO

PİRHA- Sivas Kangal’a bağlı Kürt Alevilerin yaşadığı köylerde başlatılmak istenen mermer ocağı çalışmalarından dolayı köylerde yaşayan yurttaşlar tedirgin. Metropol kentlerde yaşayan ve emekli olduktan sonra köylerine dönerek ev yapan ve burada yaşayan yurttaşlar “Mermer ocağı çalışmaları başlarsa sularımız kurur, doğamızın dengesi bozulur ve buradan göç etmek zorunda kalırız” diyor. 

Sivas Kangal’a bağlı köylerde on yıllardır Bakır tepede  yürütülen demir madeni çalışmaları devam ederken 2014 yılında başlatılan siyanürle altın madeni arama çalışmaları nedeni ile büyük sıkıntılar yaşanıyor.

Kangal’a bağlı Yılan Dağı bölgesinde başlatılmak istenen mermer ocağı çalışmalarınından dolayı çevrede bulunan Alevilerin yaşadığı köylerdeki yurttaşlar tehdit altında.

Mermer ocaklarının açılması ile birlikte büyük sorunlar yaşayacaklarını ifade eden Şakolar Köyü’ndeki yurttaşlar PİRHA’ya açıklamalarda bulundu.

“KUTSALIMIZA ZARAR GELSİN İSTEMİYORUZ”

“En başta doğamız tahrip olacak bunu biliyoruz. Mermer Ocakları açılırsa bu topraklarda yaşam bitecek” diyen Hasan Poyraz, “Bunun örneğini Karadeniz’de ve Ege’de gördük. Ben şiddetle karşıyım ocakların yapılmasına. Yetkililer vazgeçsinler, köyümüzü, doğamızı tahrip etmesinler. Yılanlı Dağı’nda Sultan Melek Ziyareti bulunuyor. Alevilerin kutsalıdır. Çevre köyler bu ziyarete geliyorlar. Kurbanlar kesilir, lokmalar dağıtılır, insanlar gider dayanışma içerisinde olurlar. Kutsalımıza en ufak bir zararın gelmesini istemiyoruz” dedi.

“KÖYÜMÜZÜ SEVİYORUZ MERMER OCAĞI İSTEMİYORUZ”

“Mermer Ocakları açılırsa tozdan ve topraktan duramayız” ifadelerini kullanan  Fatma Poyraz ise, “Yaz mevsiminde çocuklarımız ve torunlarımız buralara geliyor. Bu dağlarda mermer ocakları açılırsa köyümüz zarar görür. Çocuklarımız da gelmez öyle olursa. Sularımız içilmez olur, yaşam olmaz. Sultan Melek Ziyaretimize dokunmasınlar, mermer ocağına razı değiliz. Biz köyümüzü seviyoruz, mermer ocağı istemiyoruz” diye konuştu.

“DAĞIMIZA VE DOĞAMIZA SAHİP ÇIKALIM”

“Topraklarımızda çıkarcıların gözü var. Yılanlı Dağı, bütün çevre köylerin dağıdır Dağımıza, doğamıza sahip çıkalım” diyen Hüseyin Aslan da, “Mücadele edip bir bütün olarak mermer ocaklarına karşı koymamız lazım. Atalarımızın bize emanet ettiği bu topraklara sahip çıkalım. Bir olalım, iri olalım, diri olalım diyorum. Bu konularda duyarlı olmamız gerekiyor. Bazı konularda kafamızı toprağa sokar gibi olmuşuz, örgütlü değiliz” ifadelerini kullandı.

Hasan Kaplan adlı yurttaş ise “Bütün köylerin suyu Yılanlı Dağından geliyor. Su giderse biz kalamayız. Suyun hayrına yaşıyoruz” diyor.

“KERBELA’DAN BUYANA DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ”

“Kerbela’dan bu yana değerlerimize sahip çıkmışızdır. Doğanın tahrip edilmesine karşıyız. İş makinalarının köylüye vereceği gürültüye karşıyız. Bu köyün demokrat bir köy olması, Alevi köyü olmasından dolayı devletin buraya verdiği hiçbir hizmet yok” ifadelerini kullanan Hasan Aygün şunları kaydetti:

“Buraya ne yapıyorsak biz kendi imkanlarımızla yapıyoruz. Devletin paraya ihtiyacı varsa, farklı farklı kaynakları var. Oradan bir gelir elde etsinler. Vatandaşa zarar verecek bir gelir elde etmenin bir mantığı yok. Burada bizim yaşam hakkımızı elimizden alıyorlar. Mermer ocağına karşıyız, gücümüz yeterse karşı çıkacağız.”

“ÖNCE KÖYE TEŞVİK ETTİLER ŞİMDİ KÖYDEN KAÇIRTIYORLAR”

“Ziyaretimizi, doğamızı kirletmek istiyorlar” ifadelerini kullanan Yeter Aslan, şunları vurguladı:

“Bırakmıyorlar ziyaretlerimize gidelim. Orada çalışma olduğunda nasıl gideceğiz, gidemeyiz hepsini yıkacaklar yerle bir edecekler. Sularımızı kirletecekler. Mermer ocağı olursa köy diye bir şey kalmaz burada. İstanbul’da kirli havadan kaçıp köyümüze geliyoruz. Burayı da aynı oraya çevirecekler. Biz buna müsaade etmeyeceğiz. Onlar ne kadar uğraşırsa biz de karşı çıkmak için uğraşırız. Bırakmayacağız ki yapsınlar. Bizi ilk köye teşvik ettiler, şimdi de köyden kaçırtmak istiyorlar. Fazla para kazanmak için ellerinden geleni yapıyorlar.”

Gülizar Moroğlu da, “Biz emekli olduk geldik. Burada dağımıza çekilmişiz. Dağımızı yıkmak, bozmak zorundalar mı?” diye soruyor.

Mustafa YÜKSEL/Hüseyin Yaşar SEZGİN

SİVAS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak