Alevi Haber Ajansi

1. Altınoluk Alevi Kültür ve Sanat Festivali sona erdi-VİDEO

PİRHA-1. Altınoluk Alevi Kültür ve Sanat Festivali 5’inci gün konserleri ile sona erdi. Festivale ilişkin konuşan AKD Altınoluk Şubesi Başkanı Veli Doğan, “Biz Aleviler yağmaya karşı doğaya, talana karşı yaşamı, yasaklara karşı sanatı savunuyoruz ve savunmaya devam edeceğiz. 1. Altınoluk Alevi Kültür ve Sanat Festivali bu ilkeler ışığında devam etti. Bundan sonraki yıllarda da daha güçlü birlikteliklerle devam edecektir” dedi.

Alevi Kültür Dernekleri (ADK) Altınoluk Şubesi tarafından bu yıl ilki düzenlenen 1. Altınoluk Alevi Kültür ve Sanat Festivali, 5’inci günde gerçekleştirilen konserler ile sona erdi. Festivalin son gününde konuşan AKD Altınoluk Şubesi Başkanı Veli Doğan, festivale ilişkin “Biz Aleviler yağmaya karşı doğaya, talana karşı yaşamı, yasaklara karşı sanatı savunuyoruz ve savunmaya devam edeceğiz. 1. Altınoluk Alevi Kültür ve Sanat Festivali bu ilkeler ışığında devam etti. Bundan sonraki yıllarda da daha güçlü birlikteliklerle devam edecektir.

Bugün Kaz Dağları’nda, Karadeniz’de ve ülkemizin birçok coğrafyasında altın aranmakta. Bir pul altın uğruna bütün doğa katlediliyor. İnsanın yaşaması için en temel maddelerden olan su bugün insanlığın acımasızlığı karşısında maalesef bir ölüm aracına dönüşmüştür. İnsanların yaşanan doğa katliamlarına sessiz kalmaması gerektiğini ve herkesin elinden geldiğince doğayı koruması gerektiğine inanıyoruz. Yıllardır canlara kaynak olan suları korumak, ağacı, taşı, doğayı korumak bir insanlık görevidir. Bir onur meselesidir. Onurumuza ve doğamıza sahip çıkalım” ifadelerini kullandı.

“ÖZGÜRLÜKÇÜ, LAİK, HUKUK DEVLETİNE DÖNÜŞMEDEN SORUNLAR ÇÖZÜLMEZ”

Alevilerin sorunlarının çözümü için köklü bir toplumsal dönüşümün gerekli olduğunu belirten Doğan, “Bozuk düzende sağlam çark olmaz. Türkiye özgürlükçü, laik bir hukuk devletine dönüşmeden Alevilerin de sorunları çözülmez. Bunun için öncelikle köklü bir toplumsal dönüşüm şarttır. Bu nedenle çok kültürlü, demokratik bir ülke idealiyle eşit yurttaşlık talebimizi dile getirmekteyiz. Halklara ve inançlara özgürlük istiyoruz. Cemevleri ticarethane değil ibadethanedir. Bu konuda yasal düzenlemelerin yapılmasını talep ediyoruz.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları uygulanmalıdır. Eşit yurttaşlık temelinde maddi manevi hak ve taleplerimiz karşılanmalıdır. Devlet zorunlu din dersleri adı altında verdiği eğitimle asimilasyon politikalarından ve Alevi köylerine cami yapma politikasından vazgeçmelidir. Devlet tüm inançlara eşit mesafede durmalı, inançlara ve inanç merkezlerini tarif etmemelidir” diye konuştu.

“ALEVİLER OLMAZ İSE BU ÜLKEDE DEMOKRASİ YARIM KALIR”

Doğan’ın ardından söz alan Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan ise “Maalesef Anadolu Alevileri çok acı çekti. İbadetini gizli yaptı. Yok sayıldı. Tüm zulme karşı 72 millete aynı nazarla baktılar. İncinse de incitmediler. Alevilik teslimiyetin değil direnişin adıdır. Nerede bir Alevi görseniz yemeği lokmadır, nefreti sevgidir, silahı sazdır, kâbesi insandır. Alevileri çekip alırsanız bu ülkeden çok şey kaybedersiniz. Aleviler olmazsa bu ülkede demokrasi yarım kalır” dedi.

Konuşmaların ardından sırasıyla sahneye çıkan Dertli Divani, Nilüfer Sarıtaş ile Ender Balkır sevilen türkülerini izleyiciler ile paylaştı.

PİRHA / BALIKESİR

İLGİLİ HABERLER:

>1. Altınoluk Alevi Kültür ve Sanat Festivali başladı
>AKD Genel Başkanı Kurt: Nerede üç Alevi varsa biz de dördüncü can olmalıyız
>‘Aleviler yaşadıkları katliamlara örgütlenerek karşılık vermişlerdir’
>‘Öncelikle çocuklarınıza Alevi olduğunuzu söyleyin’
>‘Siyasal İslam’ın yok etme çabası, söz konusu Alevi kadınlar olduğunda daha da katmerleşiyor’

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak