PİRHA – TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Suiçmez, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Mesajında çiftçilerin karşılaştığı sorunlara değinen Suiçmez, “Ülke ve bölgeler düzeyinde büyük ova koruma alanları başta olmak üzere korunan ve sulanan tarım arazilerimizde üretim miktarı artışı, ürün çeşitliliği, üretim sürekliliğini sağlayacak ve Tarım Kanunu`na göre belirlenen zamanında ödenecek somut desteklerle yönlendirilecek “Tarımsal Üretim Planlaması”na geçilmelidir” dedi.
14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Suiçmez imzası ile yayınlanan mesajda Türkiye’nin tarım politikasının güçlendirilmesi adına yeni ve somut politikaların devreye sokulması için hükümete çağrı yapıldı. Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Remzi Suiçmez “Açlığın, kıtlığın, gıda savaşlarının yaşanmadığı bir dünyada gıda egemenliği, gıda güvenliği ve gıda güvencesinin sağlanarak üreticilerimizle ve türketicilerimizle birlikte tüm yurttaşlarımızın sağlıklı bir çevrede refah içerisinde mutlu yaşaması temel amacımızdır” dedi.
“SÖZLEŞMELİ ÜRETİM MODELİ İLE ÇİFTÇİLER SÖMÜRÜLÜYOR”
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Suiçmez açıklamasına Covid-19 salgını sonrasında hükümetin kendi çiftçilerini desteklemek yerine yurtdışından satın almaya gitmesi eleştirildi. Suiçmez açıklamasına; “Ülkemizin tarımsal üretiminde yaşanan yapısal sorunlara kalıcı çözümler bulunmadan, Covid-19 salgınıyla beraber bunlara her geçen gün yenilerinin eklenmesi, sorunları dışalımcı politikalarla çözmeye yönelik kolaycı yaklaşımların hız kesmeden devam etmesi, girdi fiyatlarının yüksekliği nedeni ile kâr elde edemeyen çiftçilerimizin üretmekten vazgeçmesi ve üretim alanını terk etmesi, örgütlü mücadelenin yaygınlaşmaması nedeniyle üretenlerin “sözleşmeli üretim” modeliyle sömürülmesi, tüketicilerin ucuz ve güvenilir gıdaya ulaşmakta zorluklar yaşaması ülkemizin yaşanan gerçekleridir” diyerek başladı.
“BİR AN ÖNCE ÜRETİM ODAKLI KAMUCU TARIM POLİTİKASI UYGULANMALIDIR”
Hükümetin yerli üretimi desteklemek yerine uluslararası ticaret seçeneğini kullanarak dışarıdan tarım ürünleri ithal etmesinin tarihsel sürecinden de bahseden Başkan Remzi Suiçmez, kamucu tarım politikasının bir anca önce uygulamaya konulmasını gerektiğini belirterek açıklamasına şöyle devam etti: “Ülkemizde 1980’li yıllardan beri uygulanmakta olan neoliberal tarım politikaları sonucunda tarım sektörümüz ve çiftçilerimiz çok ciddi sorunlarla karşı karşıyadır. Covid-19 salgını sürecinde ülkeler sınırları kapatmakta, üretim azalmakta, dış ticaret hacmi daralmakta ve korumacılık önlemleri artmaktadır. Dünya ölçeğinde yeniden gündeme gelen korumacı tercihlerden ders çıkararak, ülkemizdeki dışa bağımlı neoliberal politikalar yerine bir an önce üretim odaklı ulusal çıkarlara yönelik “kamucu tarım politikası” değişikliğine gidilmelidir”
“TARIMSAL ÜRETİM SEFERBERLİĞİ İLAN EDİN, MALİYETLERİ DÜŞÜRÜN”
Koronavirüs salgını karşısında çiftçilerin süreçe katkı sunabilmesi adına devlet eliyle güçlendirilmesi gerektiğinin belirtildiği açıklamada “Öncelikle tarım arazilerimizi koruyacak şekilde ülke düzeyinde “Arazi Kullanım Planlaması” yapılmalıdır. Ülke ve bölgeler düzeyinde büyük ova koruma alanları başta olmak üzere korunan ve sulanan tarım arazilerimizde üretim miktarı artışı, ürün çeşitliliği, üretim sürekliliğini sağlayacak ve Tarım Kanunu`na göre belirlenen zamanında ödenecek somut desteklerle yönlendirilecek “Tarımsal Üretim Planlaması”na geçilmelidir. “Tarımsal Üretim Seferberliği” ilan edilmeli, girdi maliyetleri düşürülmeli, ucuz kredi olanakları oluşturulmalı, artırılacak ürün ve girdi destekleri üretime ve üretene verilmelidir. Ar-Ge çalışmalarına ciddi yatırım yapılarak yerli girdi ve teknoloji üretimine yönelik çalışmalar hızlandırılmalıdır. Tarımsal hammadde ve ürün dışalımı kısıtlanmalı, dışsatım olanakları artırılmalıdır. Kooperatifçilik desteklenmeli, gıda tedarik zincirinin tüm aşamaları yeniden düzenlenmelidir. Kırsal alanları geliştirecek, ülkemiz gerçeği olan küçük aile işletmeciliğini destekleyecek, çiftçilerimizin refah düzeyini artırma kadar sosyal hayatın daha fazla içinde yer almasını sağlayacak önlemler alınmalıdır. Belki de en önemlisi tüm tüketicileri fedakarca doyurmasına karşın önünü görmekte zorlanan üreticilerimize hak ettiği değer verilmeli, çiftçilerimizin morali yükseltilmeli ve kamu yönetimine olan güveni tazelenmelidir” denildi.
“14 MAYIS DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜ KUTLU OLSUN”
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Remzi Suiçmez açıklamasını “Bilimi çiftçi ve toprak ile buluşturan, tarımsal üretimin her aşamasında çiftçilerimizle birlikte olan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası olarak, çiftçilerimizin alın terinin ve emeğinin en yüce değer olarak görüleceği günler dileğiyle, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü kutlu olsun” diyerek sonlandırdı.
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.