PİRHA- Türkiye’de ayrımcılık, ayrıştırmak gittikçe tırmanışa geçti. “Alevi ile evlenmek caiz midir? Bu soru sokakta yurttaşa soruldu. Kimi yurttaşlar soruyu şaşkınlıkla karşılarken, kimileri de Alevi ile evlenmenin caiz olmadığını savunuyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın “Alevi ile evlenmek caiz değildir” şeklindeki ayrımcı bakış açısının sokağa yansıdığı görülüyor.
Haberin Videosu
Alevilik nedir? sorusuna herkesin kendince bir cevabı vardır. Bir zamanlar yok sayılan Alevilik, bugünlerde “Aleviler ile evlenilebilir mi? Alevi ile evlenmek dinen caiz mi?” noktasına gelmiş durumda.
İnanç merkezleri olan cemevleri, kültür merkezi olarak kayıtlara alınırken, dergahları Alevi toplumuna bırakılmak bir yana camilere dönüştürülmeye çalışılıyor. Gelmiş geçmiş iktidarların tamamı, inkârdan “Aleviler vardır ama müslümandır” noktasında dururken, Diyanet İşleri Başkanlığı üzerinden toplum üzerinde algı üretilmeye çalışılıyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı Aleviliği “batıni, tasavvufi özellikleri öne çıkan sosyo-kültürel bir yapı” olarak tanımlarken, “Alevi ile evlenmek caiz midir?” sorusuna ise internet sitesinde “İslam’a göre müslüman bir kadın ancak müslüman bir erkekle evlenebilir. Allah’a, Hz. Muhammed’in Allah’ın elçisi olduğuna, onun ümmetine tebliğ edip hayatında uyguladığı dini hükümlere inanan ve bunları kabul eden herkes müslümandır. Bu itibarla evlenirken aranan nokta, kişinin müslüman olup olmadığının tespitidir. Müslüman olanla evlenilir, olmayanla evlenilmez. Dinin kesin hükümlerinden birini veya bir kısmını inkar eden, söz ve davranışlarıyla dinin sınırları dışında bulunduklarını ilan ve ızhar eden kimseler ise müslüman sayılmazlar. Günümüzde Sünni veya Alevi olup da bu iki geleneğin uzağında hatta alakasız nitelikte olan mesela ateist olan insanlar da vardır. Bir müslümanın böyle kişilerle evlenmesi caiz değildir. Ancak iman esaslarına inanan, İslam’ın şartlarını kabul eden, -bir kısmını uygulamasa bile- bunları reddetmeyen kişiler ise müslümandır. Böyle kişilerle hangi mezhepten olurlarsa olsunlar evlilik yapmak caizdir”diyerek “açıklık” getiriyor.
Diyanet’in bu ifadelerine dönük Alevi yurttaşlardan ve kurumlarından tepkiler gelirken, internet üzerinden yayın yapan bir televizyon kanalı da bu tartışmayı sokaktaki yurttaşlara sormuş.
Yurttaşların bir kısmı “caizdir” dese de, bazıları da müslüman olmadıkları için “evlenilmesi caiz değildir” diyor.
Sokak röportajında Diyanetteki kafa karışıklığı ve ayrımcı tutumun yurttaşa birebir yansıdığı açıkça görülüyor.
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.