PİRHA- CHP’nin eski Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş’in sahip olduğu Yorum Basın Yayın Matbaacılık Limited Şirketi’nden atılan işçiler, yaşadıkları sıkıntıları anlattı. İşçiler, eve ekmek götüremez olduklarını belirterek, haklarının verilmesini istediler.
CHP’nin eski Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş’in sahip olduğu Yorum Basın Yayın Matbaacılık Limited Şirketi’nden atılan işçiler, 4 aydır yaşadıkları sıkıntıları PİRHA’ya anlattılar.
“ÇOK MAĞDUR OLDUK”
Kalıpçı ustası Ali Şenol, 2002 yılından bu yana Yorum Basın Yayın Matbaasında çalıştığını belirterek, 4 aydır maaşlarını alamadıklarını kaydetti.
Şenol yaşadıklarını şöyle anlattı:
“Kalıpçı ustasıydım. Daha sonra oradan ulaştırmaya geçtim. Eski yerimiz Yenimahalle’deydi, sonra Temelli’ye taşındık. Bize orada daha iyi vaatler verildi, daha iyi olacağız denildi. Oraya gideli 3 yıl oldu. Zamlarımız tam verilmez hale geldi. Bir sene veriyor, bir sene geciktiriyor. Farklarını vermiyor, bu arada mesailerimiz birikti içeride, alamadık. Sezon sonunda Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim maaşlarımız içeride. Mağdur olduk. Ben çocuk okutuyorum lisede. Özele gönderiyorum şu an paralarını ödeyemedim. Borcumuzdan dolayı elektriğimiz, doğalgazımız kapandı. Annemizden babamızdan, eşten dosttan para bulmak zorunda kaldık. İşveren bunları hiç düşünmedi bile. Para istediğimizde bize çıkarıp çocuğa haçlık verir gibi 50 TL 100 TL para vermeye çalışıyor. Benim içeride 15 bin TL param var. Ama şu an bana 100 TL gibi bir para teklif ediyor, 100 TL para veriyor bana. Çocuk harçlığı gibi.
Aşağı yukarı 17 senedir yanında çalışıyorum. Her işlerine gittim, özel şahsi matbaa işlerine, özel şoförlüğünü de yaptım. Her şeye, para işine, muhasebe işine bakıyorum, servisine koşuyorum, kamyon var mal teslimatları yapıyorum. Buna rağmen çok mağdur kaldık. Geldi oraya 2.3 trilyona makine aldı. Yer aldı daha iyi olacağız daha iyi olacağız diye. Biz hep kötüye gittik. Biz burada iyi bir şey göremedik. Hep sıkıntı çektik. Ayın 5’i maaş diyor, 23’ünde maaş veriyor, 23’ünde diyor ay sonuna atıyor. Yani biz çok mağdur kaldık.
“50 YAŞIMDAN SONRA BABAMDAN PARA ALMAK ZORUNDA KALDIM”
Ustabaşı Yüksel Aktaş, 1993 yılından beri Yorum Matbaacılık Limited Şirketi’nde çalıştığını belirterek, şunları kaydetti:
“Bizim o yıldan beri maaşlarımız gecikirdi. Son dönemlerde artık maaşlar ödenmez oldu. Maaşlarımızı 4 aydır alamadık. Yaz sezonu boyunca çalıştığımız 3-4 aylık mesailerimizi alamadık ve bunu söylediğimiz zaman işverenimiz Yılmaz Ateş bize ülkede bir kriz olduğunu, bütün matbaaların bu şekilde olduğunu izah etti. Biz de dedik ki, kriz var ama işlerimiz yoğun bu yoğunlukta biz para alamıyorsak ne zaman alacağız? Bu arada kendisi yatırımlarını yapmaya devam etti, makinaları aldı, trilyonluk makinalar aldı, iş yerini büyüttü, personel sayımız arttı personel sayımız arttıkça makinalarımız büyüdükçe bizim maaşlarımız gecikmeye, mesailerimiz ödenmemeye, bayramlarda çalıştıklarımız ödenmemeye başladı. Ben 25 yıllık ustayım ustabaşıyım benim primim asgari ücretten yatıyor, maaş bordrosu da 1.600 TL gözüküyor. Hâlbuki ben orada ustabaşı olarak görev yapıyorum, 25 yıl çalışmışım 1600 TL asgari ücretten bankaya yatırıyor geri kalanı elden veriliyor. Bunların düzelmesini istiyoruz.”
“RESMEN DİLENCİ OLDUK”
Evlerine 4 aydır ekmek parası götüremediklerini ifade eden Yüksel Aktaş, “Ne yiyip ne içtiğimizi söylediğimiz zaman ‘anlıyorum tamam düzelteceğim’ diyor. Benim çocuğum üniversitede okuyor. Çocuğumun yurt parasını ödeyemez hale geldik. Resmen dilenci olduk. 50 yaşımdan sonra babamdan para istemek zorunda kaldım. Mağduriyetimiz büyük, bunun bir an önce çözülmesini yetkililerin bizi duymasını istiyoruz. Dört aydır çoluk çocuk kira veren arkadaşlarımız var, kredi ödeyen arkadaşlarımız var, çocuğu okuyanlar var. Hepimiz mağdur olduk, perişan olduk. Ondan bundan para isteyerek 100 TL 200 TL gibi para toplamakla hayatımızı devam ettirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
“ÜÇ AYLIK MAAŞIMI ALAMADIM”
İşçilerden Salih Kocabay ise 1 Ağustos 2016’dan bu yana Yorum Matbaacılık Limited Şirketi’nde çalıştığını hatırlatarak, “İşe girişimi ayın sonuna doğru yaptılar. 2018’in sonlarına doğru Ağustosun başında mesai yaptım, üç aylık mesaimizi alamadık. İşveren, 1,5 milyar değerinde makinayı yeniledi üç aylık maaşım içeride üç aylık da mesaim var. Kendimiz işten çıkmadık, Yılmaz Ateş bizi kapının önüne bıraktı” dedi.
“EVİME EKMEK GÖTÜREMİYORUM”
Kocabay işverenin tavrını eleştirerek konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Yılmaz Ateş, ‘Siz hiçbir zaman, hiç bir yere giremezsiniz. Sizin çıkışınızı vermedim, kendiniz işi bırakıp gittiniz’ dedi. Hakkımızda suç duyurusunda bulundu. Biz hakkımızı sonuna kadar savunmak istiyoruz, biz hakkımızı istiyoruz. Şu an işsizlik maaşı alamıyorum, mağdur durumdayım. Evimize haciz geldi elektrik, doğalgaz, telefon faturasını ödeyemez hale geldim. Evime ekmek aş götüremez hale geldim, ondan dolayı hakkımızı istiyorum dedim.”
Cebrail ARSLAN/ANKARA
Yoruma kapalı.