PİRHA- Mersin’de kağıt toplayıcılığı yapan yurttaşların durumuna dikkat çeken, Mersin Tabip Odası, SES Mersin Şubesi ve Çukurova Göç-Der, pandemi süreci içinde özellikle çöplerdeki tehlikenin görülmesi gerektiğini belirtip, yetkilerin önlem alması gerektiğini ifade ettiler.
Haberin videosu;
Mersin Tabip Odası, SES Mersin Şubesi ve Çukurova Göç-Der, atık toplama işçileri ile ilgili basın açıklama gerçekleştirdi.
Açıklamayı okuyan Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, Türkiye’de ve Mersinde pandemi ile ilgili belirsizliğin devam ettiğine dikkat çekerek, “sürecin başından bu yana tüm vakaların özel bilgileri dışında epidemiyolojik özelliklerinin açıklanması, önlemlerin bu şeffaf kriterler üzerinden alınması, mahalle, semt, ilçe ya da illere göre farklı uygulamaların belirlenmesini istedik ama sesimizi duyuramadık” dedi.
“PANDEMİNİN İKİNCİ DALGASININ ÇOK DAHA AĞIR GEÇECEĞİNİN HERKES TARAFINDAN BİLİNMELİDİR”
“Mersin’de gerek pandemiden önce ve gerekse de pandemi süresince çöplerimizin işe yarar ya da dönüştürülebilecek olanlarını toplama ile yaşamını idame ettiren, ekonomik ve sosyal açıdan ciddi sıkıntı içerisinde olan ve çoğu mülteci bir topluluk yaşıyor” diyen Antmen, sözlerine şöyle devam etti:
“1.200 civarında olduğunu tahmin ettiğimiz ve bu iş dışında hiçbir geçim kaynağı olmayan bu aileler pandemi süresince de bu iş yaptılar ve hâlâ da yapmayı sürdürüyorlar. Ancak hepimizin bildiği bir başka gerçek daha var ki, aslında tıbbi atık olarak kabul edilmesi gereken ancak çeşitli imkansızlıklar nedeniyle çöp kutularına atılan maske, eldiven gibi koruyucu donanımlar etrafa koronavirüsün yayılmasının en önemli araçları. Ve bizim yukarıda bahsetmeye çalıştığımız atık toplayan insanlarımız ne yazık ki bu yayılmanın araçlarından biridir. Bu kişilerin yaşam koşulları, beslenme ve barınma şartları da bulaşmayı kolaylaştıran faktörlerdir ne yazık ki.
Covid19’lu vaka sayılarının azaldığının açıklandığı bugünlerde, önümüzdeki günlerde çok daha ciddi ikinci bir dalganın gelmesini istemiyorsak bugüne kadar uygulanan koruyucu önlemlerin yanı sıra çoğunluğu mülteci olan ve bu iş dışında hiçbir gelir kaynağı olmayan insanların bu durumlarına bir çözüm bulmak zorundayız. Bu çözümün merkezi hükümetin yanı sıra yerel yönetimlerin de alacağı önlemlerle mümkün olacağını düşünüyoruz ve biz bu açıklamayı yapan üç demokratik kitle örgütü olarak bu konuda görüşmeler yapmaya hazır olduğumuzu, bu sorun çözülmez ise pandeminin ikinci dalgasının çok daha ağır geçeceğinin herkes tarafından bilinmesi gerektiğini kamuoyu ile paylaşma ihtiyacı hissediyoruz.”
“YETKİLİLERİ ÖNLEM ALMAYA ÇAĞIRIYORUZ”
Konunun hassasiyetini gerekli mercilerle paylaşacaklarını ifade eden Antmen, “yetkililerin bir an önce önlem almasının özellikle atık toplayıcıların sağlığı açısından ve dolaylı olarak da Mersin halkının sağlığı açısından önemini anlatmaya çalışacağız. Umuyoruz ve diliyoruz ki yetkililer bu konuda bir an önce gereken önlemleri alacaklar ve diğer illere göre çok daha iyi giden pandemi sürecinin önümüzdeki günlerde kâbusa dönmesini önleyeceklerdir” dedi.
Antmen’in ardından konuşan SES Mersin Şube Eş başkanı Zeki Sinan Doğan, AVM’lerin açılmasıyla tehlikenin büyüdüğüne dikkat çekerek, “kapalı alanlar olan AVM’ler açılırken, neden sahil yurttaşlara kapalı?” diye sordu.
Çukurova Göç-Der Eş başkanı Selahattin Güvenç ise, savaştan kaynaklı göçler sonucu evlerde sağlıksız koşullarda 10-15 kişinin yaşadığını ve bu durumda olanlar için acil çözümler üretilmesi gerektiğini belirtti.
Diren KESER/MERSİN
Yoruma kapalı.