Alevi Haber Ajansi

‘Yaşıyorsak Borçluyuz o halde unutturmayalım’-VİDEO

PİRHA – “Yaşıyorsak Borçluyuz” 10 Ekim katliamında yaşamını yitirenlerin anısına geride kalanların vicdani sorumluluğuyla yazılmış kitabın adı. İki bölümden oluşan kitabın ilk bölümü patlama alanında bulunanlar üzerinden şekillendirilmiş. İkinci bölümde ise yaşanan travma analitik süzgeçlerden geçirilmiş. Kitaba emeği geçen isimlerden Hülya Kendir, İlhami Şahbaz ve Yücel Demirer PİRHA’ya konuştu.

10 Ekim 2015’te Ankara Tren Garı’nda yaşanan katliamda 102 insan yaşamını yitirmiş, dönemin konsept ve ihtiyaçlarına göre planlanan katliamın altına da IŞİD imzası atılmıştı. Katliamın sorumlularının açığa çıkarılması, yaşanan bu toplumsal travma ile yüzleşmek bir yana sağ kurtulanların işinden edildiği, çeşitli baskılara maruz kaldığı, birçok hakkının gasp edildiği bir döneme tanıklık ettik.

10 Ekim Katliamı’nın Kocaeli tanıkları bir araya gelerek ‘Yaşıyorsak Borçluyuz’ dedikleri bir kitap hazırladı.

İlhami Şahbaz ve Doç. Dr. Yücel Demirer’in birlikte yayına hazırladığı ve Kocaeli’den miting için Ankara’ya giderek katliamın tanıklığını yaşayan 21 insanın yazılarının bulunduğu kitap raflardaki yerini aldı.

“Yaşıyorsak Borçluyuz” kitabını hazırlayan akademisyenler aynı zamanda Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile işinden edilen isimler.

“DAHA YAŞANILIR BİR ÜLKE İÇİN HAYATLARINI KAYBETTİLER”

 

Hülya Kendir bu döneme tanıklık eden ve “Yaşıyorsak Borçluyuz” kitabına emeği geçen isimlerden biri. Kocaeli Üniversitesinde Akademisyen iken KHK ile işinden edilen Hülya Kendir kitaba ilişkin şunları belirtiyor.

“10 Ekim katliamında hayatını kaybeden ve yaralananlara karşı borcumuz olan ama bu borcumuz büyük sözün sadece bir küçücük damlası aslında. Bu 10 Ekim katliamında ve daha önceki katliamlarda ne yazık ki daha sonraki katliamlarda kaybettiğimiz pek çok yoldaşımız barış için, özgürlük için, bu ülkenin yaşanılır daha güzel bir ülke olması için, dünyanın bütünüyle öyle olması için, hayatlarını kaybettiler, öldürüldüler.”

“GEÇMİŞİMİZDEN GÜÇ ALMALIYIZ”

Kendir Peki, bu durum karşısında ne yapmalı? Bu bizi korkutmalı mı, yoksa yine de kararlılıkla ısrarla mücadele etmeye mi itmeli? Sorusuna yine kendisi cevap veriyor “Barışı, özgürlüğü, eşitliği, talep etmeye, hep beraber, kardeşçe, bu topraklarda paylaşma isteğimize devam etmeliyiz. Güç almalıyız geçmişimizden, birikimimizden ve geleceğe bu birikimle bakmalıyız” diyor.

“BARIŞ İSTERKEN ÖLDÜRÜLENLER UNUTULMASIN İSTEDİK”

Biz bu kitabı hazırlarken amaç barış isterken, öldürülen yoldaşlarımızın, dostlarımızın unutulmamasını sağlamaktı. “Yaşıyorsak Borçluyuz” böyle bir emeğin sonucunda ortaya çıktı diyen İlhami Şahbaz “10 Ekim katliamı tarihimizde yaşadığımız en travmatik en kapsamlı katliamlardan birisi” ifadelerini kullanıyor.

Dönemin konseptine vurgu yaparak katliamın adım adım nasıl örüldüğüne işaret eden Şahbaz “Özellikle AKP’nin o dönemde yani 7 Haziran’dan sonra uğradığı seçim kaybı AKP ve karanlık güçleri yeni iktidar arayışlarına itmiştir. Bunu AKP’nin çeşitli açıklamalarında görmek mümkün. Bunu çeşitli şekillerde AKP’li yetkililerde çeşitli biçimde söylediler. Biz bu kitabı hazırlarken amaç barış isterken, öldürülen yoldaşlarımızın, dostlarımızın unutulmamasını sağlamak. Bu kitap böyle bir emeğin sonucunda ortaya çıktı.Çünkü kitabı hazırlayanlar da katkı sunanlar da kitaba konu olanlar da aslında birçok alanda barış meselesine katkı koyan arkadaşlarımız. Bugün birçoğu KHK’lerle mesleklerinden ihraç edilmiş kürsüden ayrılmış üniversite hocalarından oluşuyor” diyor.

Şahbaz “Bizim kitaptaki derdimiz ve amacımız biraz bunu barış meselesi haline getirmek ve yoldaşlarımıza karşı barışı kazanma mücadelesine olan inancımızla barışa katkı sunmaktı. Bu amaçla hazırlanan bir kitaptır. Umarız bu görevimizi yerine getirmeye katkı sunar böyle olmasını diliyoruz” ifadeleriyle bitiriyor sözlerini.

“BU ACI UNUTULMASIN İSTEDİK”

“Yaşıyorsak Borçluyuz” Kitabını hazırlayan bir diğer isim ise Yücel Demirer. O da Kocaeli Üniversitesinden KHK ile atılan Akademisyenlerden biri. Kitabın hangi ihtiyaçtan doğduğunu şu cümlelerle anlatıyor.Kocaeli Üniversitesinde 2016 tarihinde ihraç edildim. “Yaşıyorsak Borçluyuz” kitabı bir ihtiyaçtan doğdu. Entelektüel bir kitap yazalım diye yazılmış bir kitap değil. Bu vahim bir saldırı, herkesin yüreğini dağladı ve bu travmayla baş edebilmek için İzmit Kocaeli’nde yaşayanlar ne yapalım diye düşünürken ortaya çıkan bir fikirdi. Çünkü pek çok insan hayatının çeşitli dönemlerinde karşılaşmadığı, umarım bir daha karşılaşmayacağı travmayı, bu acıyı gelecek kuşaklara iletmek için bir kitap çalışması düşündük.”

“BİRLİKTE ÜRETİLMİŞ BİR ÇALIŞMA”

Kitap iki bölümden oluşuyor diyen Demirer “ilk bölümde alanda bulunan öğrenci, öğretmen, sağlıkçı, işçi arkadaşlarımızın üzerinden ilk bölümü oluştu. Kitabın ikinci yarısında ise bu travmayı değişik alanlara göre kendi alanlarından analitik kavramlar kullanarak değerlendirdik. Onun için bir yanıyla da siyasi mücadele içinde olan arkadaşlar bir yanıyla da akademisyen arkadaşların birlikte ürettiği bir çalışma oldu” değerlendirmesinde bulunuyor.

“KATLİAMLARIN YOK SAYILDIĞI BİR ÜLKEDE SÖZÜMÜZÜ SÖYLEMEK İSTEDİK”

Demirer  10 Ekim katliamında yaşamını yitirenlerin anısına hazırlanan “Yaşıyorsak Borçluyuz” adlı çalışmalarına ilişkin son olarak şunları belirtiyor. “Daha bireysel boyutta ben bireysel olanla kamusal olan ilişkinin bu tür çalışmalara da okunduğunu düşünüyorum. Özellikle Türkiye siyasi tarihinde Çorum. Maraş, Sivas katliamlarının hepsi yaşandı, ama ne yazık ki yeni kuşaklar açısından bunların bilinmediğini dahi görüyoruz.

Özellikle bu derin kaybın gelecek kuşaklara aktarılması, bunun anlamlandırılması ve bunların olmadığı, bunların garipsendi, bunların ayıplandığı bir Türkiye’de yaşadığımızı anlatmak için böyle bir çalışma yaptık. Bu yapılan diğer çalışmaların yanında mütevazı bir çalışma. En azından ölenlerin anısına, biraz yaşamlarının boşa gitmediğine yönelik bir sözde biz söyleyelim dedik.”

Cebrail ARSLAN/ANKARA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak