PİRHA- Okullarda 15 günlük yarıyıl tatili başladı. İkinci dönem ise 3 Şubat’ta başlayacak. Eğitim-Sen ilk yarıyılına dair değerlendirmesinde, eğitimin yıllar içinde gerilediğini, okulların dini grupların temel faaliyet alanı haline geldiğini belirtirken, Eğitim-İş, eğitimin tarikatlara teslim edildiğini belirtti.
Eğitim’de ilk yarıyıl arası başladı. Bugün başlayıp, 3 Şubat’ta sona erecek tatil çocukları sevindirirken, eğitim camiasında sorunların devam ettiği raporları paylaşıldı.
“ÇOK SAYIDA SORUN DEVAM EDİYOR”
Eğitim- Sen yayınladığı ilk yarıyıl raporunda, eğitimin niteliğinde yıllar içinde yaşanan gerilemenin devam ettiğine dikkat çekilerek şunlara yer verdi:
“Eğitimde yaşanan ticarileşme ve dinselleşme uygulamaları, okulların fiziki altyapı ve donanım eksiklikleri, kalabalık sınıflar, ikili öğretim, taşımalı eğitim, çocukların camilere götürülmesi, dini cemaat ve vakıfların kreşlerine ve yurtlarına yönlendirilmesi, çocukların taciz ve istismara uğraması, mülakata dayalı sözleşmeli öğretmenlik ve ücretli öğretmenlik uygulamasının sürmesi, ataması yapılmayan öğretmenler sorunu vb gibi çok sayıda sorun eğitim sisteminin belli başlı sorunları olarak dikkat çekmektedir.
MEB’in merkezi olarak Diyanet İşleri Başkanlığı, yerellerde ise İl müftülükleri başta olmak üzere, büyük çoğunluğu dini cemaatlerin uzantısı olan kimi vakıf ve derneklerle çeşitli konu başlıkları altında imzaladığı işbirliği protokolleri, okullarımızın dini grupların temel faaliyet alanları haline getirilmesine neden olmuştur. Eğitim sisteminde yıllardır yaşanan ve katlanarak artan sorunlar, MEB’in eğitimin yapısal sorunlarına yönelik somut ve çözüme dayalı politikalar geliştirmek gibi bir amacının olmadığını göstermektedir. Okullarda yaşanan yoğun dinselleşme ve eğitimi ticarileştirme uygulamaları okullarımızı eğitim yuvası olmaktan hızla uzaklaştırmaya başlamıştır. Her geçen gün daha fazla piyasa ilişkileri içine çekilen, okul öncesinden üniversiteye kadar bilimin değil, milliyetçiliğin ve inanç sömürüsünün referans alındığı bir eğitim sisteminde eğitim ve bilim emekçileri kamusal, bilimsel, demokratik, laik ve anadilinde eğitim hakkı için mücadelesini kesintisiz sürdürmeye kararlıdır.”
Eğitim-İş ise, 2019-2020 eğitim ve öğretim döneminin ilk yarıyılına ilişkin değerlendirme raporunu açıkladı. Eğitim-İş, açıkladığı raporda Milli Eğitim Bakanlığı’nın tarikatları beslediğine dikkat çekerken, “Sözleşmeli, ücretli adı altında öğretmenlerin kategorilere bölünerek sömürülmesi 2019’da da sürdü. Mesleğine kavuşturulmayan öğretmen sayısı, yarım milyona dayanırken, 2019’da ataması yapılmayan 9 öğretmen intihar etti” denildi.
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.