PİRHA-2000 yılında Burdur Cezaevi’ne düzenlenen operasyonla ilgili açılan tazminat davasının 21 yıl sonra karara bağlanmasını PİRHA’ya değerlendiren Veli Saçılık, “Burdur bir ayıptı biz bu ayıbı ortadan kaldırdık. Türkiye’de daha çok ayıp var. O ayıpları da hep birlikte mücadele ederek ortadan kaldıracağız” dedi.
2000 yılında Burdur Cezaevi’nde kolunu kaybeden Sosyolog Veli Saçılık’tan İçişleri ve Adalet Bakanlıkları kanalıyla faiziyle birlikte 500 bin TL’ye ulaşan tazminatı ödemesi isteniyordu. Bakanlıklar, bu ücretin tahsili için icra işlemi başlatmıştı ancak AİHM kararından sonra işlemler durdurulmuştu.
HEM KOLUNU KAYBETTİ HEM TAZMİNAT ÖDEMESİ İSTENDİ
Burdur Cezaevi’ne 5 Temmuz 2000’de düzenlenen ve cezaevi duvarının dozer kepçesiyle yıkılarak gerçekleştirilen operasyonla ilgili olarak açılan tazminat davasına dair duruşma Burdur 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görüldü.
Söz konusu davada, idare duvarın cezaevindeki 61 tutuklunun isyan etmesi nedeniyle yıkıldığını öne sürerek faiziyle birlikte 500 bin liraya yaklaşan zararın, ulaşılabilen tek isim olan Veli Saçılık’tan tahsil edilmesini talep etmişti.
Burdur 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, zararın, ulaşılabilen tek isim olan Veli Saçılık’tan tahsil edilmesini talep eden devletin talebini haksız buldu.
15 Temmuz sonrası KHK ile de kamudaki işinden ihraç edilen Veli Saçılık, PİRHA’ya yaptığı açıklamada yaşadığı süreci şöyle özetledi:
“5 Temmuz 2000 tarihinde ben tutukluyken koğuşa sokulan dozerle kolum koparılmıştı. Daha sonra bir köpeğin ağzında bulunmuştu. Bununla ilişkili birçok dava açıldı bize. İsyan davaları, ceza davaları açıldı. AİHM kararına rağmen Danıştay ve mahkeme aleyhimize karar vermişti. Dozerle yıkılan duvarın parası bizden istenmişti. Ve bu dava tam 21 yıl sürdü. 21 yıl içerisinde hakimler bize, ‘Bu kişiler devletin himayesi altındayken devlete karşı isyan ettiler ve bu tazminatı ödemeye mahkumlar.’ dedi, 500 bin TL ödememizi istediler. Biz AİHM’e başvurmuştuk. Mahkeme de AİHM kararına uyarak bozdu bunu.”
AİHM KARARI ESAS ALINDI
Duruşmada Veli Saçılık’ı, KHK ile akademiden ihraç edildikten sonra avukatlık ruhsatını alabilmek için uzun bir hukuk mücadelesi veren Cenk Yiğiter ile avukat Senem Doğanoğlu savundu. Mahkeme, idarenin yıkılan duvarın ücretinin faiziyle birlikte o dönemde cezaevinde bulunan 61 tutuklu isimden erişilebilen tek kişi olan Veli Saçılık’tan tahsilinin talep edildiğini hatırlattı. Mahkeme ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) bu davada, “İşkence iddiasının bile soruşturulmadığı için davanın reddinin gerektiği” kararını verdiğini ve Yargıtay’ın da bu karar doğrultusunda, daha önce Veli Saçılık’ın tazminat ödemesi gerektiğine hükmeden mahkemenin kararını bozduğunu belirtti. Mahkeme, kısa değerlendirmeden sonra Yargıtay’ın kararına uyarak, davanın reddine hükmetti. Bu kararla birlikte operasyonda kolunu kaybeden Veli Saçılık 21 yılın ardından hukuk mücadelesini kazanmış oldu.
“BİZ DEVLETE TAZMİNAT VERMEMEME HAKKI KAZANDIK”
Karara ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Veli Saçılık şunları ifade etti:
“Kazandığımız şey trajikomik aslında. Biz devlete tazminat vermememe hakkı kazandık. İşkence gördük. Cezaevinde insanlık dışı uygulamalara maruz kaldık. Bir de üstüne devlet dava açıp tazminat istedi. Bunu kazanmak içinde AİHM’e kadar gitmememiz gerekti. Dün itibariyle bu ayıp ortadan kalkmış oldu. Tabi bu ayıp zoraki ortadan kalktı. Bir adalet değildi bence. Geç geldiği için kesinlikle adalet değildi zaten.”
“ADALETSİZLİĞE UĞRAMIŞLAR OLARAK YAN YANA DURDUK”
Açıklamasında Burdur Cezaevi’nde yaşanan direnişin toplumsal direniş hafızası oluşturduğunu vurgulayan Veli Saçılık şunları aktardı:
“Davaya avukat Senem Doğanoğlu’nun yanında Cenk Yiğiter de katıldı. Cenk Yiğiter de benim gibi kamu emekçisiydi ve ‘Bu suça ortak olamayacağız!’ bildirisine imza attığı için KHK’yle atıldı işinden. Ruhsatını aldıktan sonraki ilk davasıydı. Cenk hocanın bu sembolik katılımını çok önemsiyorum. Hem ihraçların dayanışması açısından hem adaletsizliğe uğramışların birlikte yan yana mücadele etmesi açısından çok önemliydi.”
“TÜRKİYE’NİN AYIPLARINI SIRASIYLA ORTADAN KALDIRACAĞIZ!”
Veli Saçılık, “Şimdi sırada KHK’lerin ortadan kaldırılması ve işe dönmemiz var. Türkiye’de demokratik bir ortamın sağlanması var. Bunu hep birlikte mücadele ederek kazanacağız. Burdur bir ayıptı biz bu ayıbı ortadan kaldırdık. Türkiye’de daha çok ayıp var. O ayıpları da hep birlikte mücadele ederek ortadan kaldıracağız” dedi.
Melis CİDDİOĞLU/ANKARA
Yoruma kapalı.