PİRHA-Veli-Der, 6 Eylül günü başlayacağı açıklanan yüz yüze eğitime dair açıklama yaparken; “Okullarda henüz yeterli hazırlık yok. Yeterli öğretmen atamasının yapılmadığı, ek dersliğin sağlanmadığı ve gerekli önlemlerin alınmadığı koşullarda geçmiş dönemde olduğu gibi yüz yüze eğitime ara verilme olasılığından, çocuklarımızın ve tüm toplumun sağlık riskinden dolayı kaygılarımız artıyor” ifadelerini kullandı.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), tam zamanlı olarak yüz yüze eğitimin 6 Eylül 2021 günü başlayacağını açıkladı. Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) ise okulların açık tutulması için gereken koşulların sağlanması ile eğitimin kesintisiz sürmesi gerektiğini belirterek açıklamada bulundu.
“6 Eylül’ e sayılı günler kalmasına rağmen; yüz yüze eğitimle ilgili okullarda henüz yeterli hazırlık yok” denilen açıklamada sağlık ile eğitim haklarının birbirinden ayrılmaz, temel haklar olduğu vurgulanırken; şu ifadelere yer verildi:
“BİR NESLİ, ORTAK GELECEĞİMİZİ KAYBETMEKLE KARŞI KARŞIYAYIZ”
“Gerekli önlemler alınmadığı ve hazırlıkların tam anlamı ile yapılmadığı koşullarda yüz yüze eğitimin sürdürülebilmesinin mümkün olmadığını salgın süresince birlikte gördük ve yaşadık. Bu süreçte çocuklarımız akademik, sosyal ve psikolojik açıdan yaşamlarının en zor dönemlerini yaşadılar.
Yüz yüze eğitimin sürdürülebilir olmadığı her gün, çocuklarımızın örgün eğitimden kopuşu hızlanıyor. Eşitsizlikler her geçen gün daha da derinleşiyor. Bir nesli, ortak geleceğimizi kaybetmekle karşı karşıyayız.
Okulların açık tutulduğu ülkelerde uygulanan tedbirler çok açık. Yüz yüze eğitim ve telafi eğitimi için ek bütçe ayrılıyor. Aşılama yaygınlaştırılıyor. Öğrenciler, eğitim emekçileri, veliler için ücretsiz düzenli testler sağlanıyor. Kritik eşiğin üstünde ve kritik eşiğe yakın yerlerde alınacak önlemler adım adım açıklanıyor. Veliler, öğrenciler okullarda alınan önlemler ile ilgili çevrimiçi okul iletişim platformları üzerinden bilgilendiriliyor. Yeterli öğretmen, ek personel ataması yapılıyor.”
“MEB, KALABALIK SINIFLARDA YÜZ YÜZE EĞİTİMİN NASIL OLACAĞINI AÇIKLAMIYOR”
Veli-Der, MEB’in açıkladığı veriler üzerinden en az 170 bin öğretmen ihtiyacının olduğunu vurgularken; “Kalabalık okullar, sınıflar ciddi bir sorun. Salgın tüm ülkede devam ediyor. Yeterli öğretmen atamasının yapılmadığı, ek dersliğin sağlanmadığı ve gerekli önlemlerin alınmadığı koşullarda geçmiş dönemde olduğu gibi yüz yüze eğitime ara verilme olasılığından, çocuklarımızın ve tüm toplumun sağlık riskinden dolayı kaygılarımız artıyor.
Milli Eğitim Bakanı sürekli olarak yüz yüze eğitim için hazır olduklarını ifade ediyor ancak kalabalık sınıflarda bunun nasıl olacağını açıklamıyor. Sağlık Bakanı delta varyantından korunmak için fiziksel mesafenin 1,5 metre değil, 2 metre olması gerektiğini söylüyor. Bu durumda öğrencilerin ve öğretmenlerin tam zamanlı yüz yüze eğitimde fiziksel mesafeyi koruması imkansız hale geliyor.
“İKİLİ EĞİTİMİ ÇÖZÜM OLARAK KABUL ETMİYORUZ, EK ÖĞRETMEN ATAMASI, EK DERSLİK SAĞLANMALI”
Milli Eğitim Bakanı’nın cümle aralarında ise çözüm olarak ikili eğitim bulunuyor. İkili eğitimin sıkıntılarını biliyoruz ve biz veliler ikili eğitimi çözüm olarak kabul etmiyoruz. Çözüm ikili eğitim değil, ek öğretmen ataması ve ek derslik sağlanmasıdır” ifadelerini kullandı.
Ülke genelinde yaşanan sel ve yangın felaketlerinin olduğu yerlerde MEB’in hangi önlemleri aldığını açıklamadığını söyleyen Veli-Der; taleplerini ise şöyle sıraladı:
“YÜZ YÜZE EĞİTİM KESİNTİSİZ SÜRMELİ”
“Yüz yüze eğitim ve telafi eğitimi için acilen ek bütçe ayrılmalıdır. Yeterli öğretmen ataması yapılmalıdır. Aşılama yaygınlaştırılmalıdır. Yeterli ek derslik sağlanmalıdır. Tüm eğitim kurumlarında gerekli fiziksel koşullar sağlanmalıdır.
Okulların çevrimiçi platformlarında yapılan hazırlıklar, alınan önlemler düzenli bir şekilde paylaşılmalıdır. Eğitim alanında alınacak tüm kararlar alanın özneleri ile birlikte kararlaştırılmalıdır. Okulların açık tutulması için gerekli koşullar sağlanmalı. Yüz yüze eğitim kesintisiz sürmeli.”
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.