Alevi Haber Ajansi

Veli Der Şube Başkanı: İktidarın kuşatmasına karşı 16 Eylül mitinginde buluşalım-VİDEO

PİRHA- 12 Eylül askeri darbesi ile eğitime dahil edilen zorunlu din dersinin AKP iktidarı döneminde siyasal İslam ideolojisinin farklı uygulamalarıyla kalıcılaştırılmak istendiğini söyleyen Öğrenci Veli Derneği İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Turgut Aydın, 16 Eylül mitingine çağrı yaparak bu hamleye karşı toplumsal kesimleri tavır almaya çağırdı.

Okullara ‘Değerler Eğitimi’ adı altında imam, hatip ve vaiz görevlendirilmesini öngören “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES)” projesine tepkiler sürüyor.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), Alevi örgütleri ve dernekler, okullara imam, hatip ve vaiz görevlendirilmesini öngören ÇEDES projesinin iptal edilmesi için 16 Eylül’de İzmir’de “Laik eğitim, laik yaşam, eşit yurttaşlık” mitingi yapacak.

Öğrenci Veli Derneği İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Turgut Aydın, iktidarın siyasi-ideolojik biçimlendirme girişimlerinin bir parçası olarak tanımladığı okullara imam atanması uygulamasına karşı güçlü bir şekilde karşı konulması için çağrı yaptı.

Aydın, demokratik kitle örgütlerinin topyekün olarak bir karşı koyuşu örgütlemesi gerektiğini kaydetti.

“PROJE 2021 YILINDA HAZIRLANDI”

Okullara imam atanması projesi olan ÇEDES’in 2021 yılında hazırlandığını kaydeden Aydın, “Bu proje 2021 yılındaki Diyanet Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı arasındaki protokol ile hazırlandı. Geçtiğimiz öğretim yılında bu projenin pilot bölgeleri olarak İzmir ve Eskişehir’in seçilmesinin tesadüf olmadığını düşünüyorum. Buradaki tepkileri ölçerek bir sonraki eğitim yılında ona göre strateji belirleyerek hayata geçirme planları var. Yaz dönemine getirilmesi ile çok fazla bunun propagandasını yapamadık. Eğitim-Sen’in çağrısı üzerine bir üst çatı oluşturularak 16 Eylül mitingi örgütlendi. İzmir’deki demokratik kitle örgütlerine önemli görevler düşüyor. Bununla ilgili alan çalışmalarına ise 1 Eylül’de başlıyoruz” diye konuştu.

“AKP İKTİDARI OKULLARA KALICI DİN ADAMI GÖREVLENDİRMESİ YAPIYOR”

Aydın, 12 Eylül darbesiyle anayasaya konulan zorunlu din derslerinden sonra, imam hatip okulları, 4+4+4 uygulamalarla farklı inançların baskı altına alındığını ifade etti. İktidarın, ÇEDES uygulamasıyla siyasal-ideolojik hedeflerini kalıcılaştırmak istediğini belirten Aydın, şunları kaydetti:

Çeşitli zamanlar ve çeşitli tarikatlarla protokoller uygulanmıştı. Ancak bu ÇEDES projesi bunlardan farklı olarak daha geniş kapsamlı ve kalıcı bir proje. Bugüne kadar ki protokollerde okullara kalıcı olarak din adamı görevlendirilmesi yapılmamıştı. İktidarın kendi siyasal İslam ideolojisini kalıcılaştırma hedefi doğrultusunda bu eğitimi iyice oturtmak istiyor. Eğitimin dinselleştirilmesi 12 Eylül ile başladı. 12 Eylül öncesi seçmeli olan din dersleri anayasaya sokularak zorunlu hale getirildi. Ülkede yaşayan çeşitli farklı inançlar başta olmak üzere laik yaşamı benimseyen tüm kesimleri etkiliyor. İmam Hatiplerin yaygınlaştırılması ve AKP iktidarı döneminde din eğitiminin eğitim sisteminin ana eksenini oluşturması çok önemlidir. Başlangıç noktası 2013 yılında 4+4+4 eğitim sistemine geçilmesiyle başlandı. Bunu önleyebilseydik bunların birçoğunu yaşamıyor olacaktık. Zorunlu din dersinin yanına birde seçmeli din dersleri konuldu” dedi.

“REJİM DEĞİĞİKLİĞİNE UYGUN TOPLUM OLUŞTURULMAK İSTENİYOR”

AKP iktidarında eğitim politikalarının büyük oranda dini eğitim ve ‘tek din-mezhep’ öncelenerek oluşturulduğuna ve eğitimin bunun bir aracı haline getirildiğine vurgu yapan Aydın, “Siyasal iktidar bu ülkede bir rejim değişikliğine gitti. Bu rejim değişikliğine uygun bir toplum profili oluşturmak istiyor. Bu da ancak eğitim sistemi ile mümkün ve büyük bir araçtır. 13 yaşından küçük çocuklara dini eğitim verilmesinin bilimsel olmadığını kendileri de biliyor. 20. Milli Eğitim Şurası’nda 4-6 yaş çocuklara dini eğitim verilmesi kararı alındı ve Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı yüzlerce anaokulu açıldı” şeklinde konuştu.

“KUŞATMAYA KARŞI 16 EYLÜL MİTİNGİNDE HERKESİ GÖRMEK İSTİYORUZ”

Öğrenci Veli Derneği İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Turgut Aydın, yaşamın tüm alanına yönelik ‘işgal’ durumu yaşandığını söyleyerek, şöyle devam etti:

“ÇEDES uygulaması ile ilgili 100’e yakın kurum bir araya geldi. Bunun önemsenmesi gerekir. İktidarın eğitime yönelik saldırılarına karşı oluşan bu yapı tepkisini göstermeye devam edecektir. Başta eğitim olmak üzere yaşamımızın her alanı siyasal islamın kuşatması altında. ÇEDES projesi de bu kuşatmanın bir parçası olarak iktidarın eğitim sisteminin siyasal-ideolojik ihtiyaçları doğrultusunda biçimlendirme projesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Tüm kamusal alanlar tarikat ve cemaatler tarafından işgal edilmiş durumdadır. Derinleşen ekonomik kriz din ile ilişkilendirilerek halkın tepkileri bastırılmak isteniyor. Laik eğitim, laik yaşam, eşit yurttaşlık talebiyle 16 Eylül’de yapılacak mitingde herkesi aramızdan görmekten mutluluk duyacağız.”

Ersin ÖZGÜL/İZMİR

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak