Milli Eğitim Bakanlığı’nın geçtiğimiz hafta açıkladığı yeni müfredat taslağıyla ilgili tartışmalar devam ediyor. Hazırlanan yeni müfredattan, ‘2. Dünya Savaşı’ konu başlığında Türkiye’nin izlediği dış politika ve savaş sırasında Türkiye’de meydana gelen gelişmeler bölümünden 2’nci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’ye ait başlık kaldırıldı.
‘Soğuk Savaş Dönemi’ ünitesine ise, ‘Demokrat Parti döneminde Türkiye’de meydana gelen siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmeler’ başlıklı yeni bölüm eklendi. Atatürk’ün anlatıldığı derslerin kapsamını daraltan MEB, tarih kitaplarında Kut-ül Amare’nin anlatılmasına karar verdi. Müfredatta, 8. sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi kapsamında ‘Milli uyanış: Bağımsızlık yolunda atılan adımlar’ konusu başlığı altında ‘Irak – Kut’ül Amare Zaferi’ eklendi. Yeni müfredattaki diğer değişiklikler şöyle:
ALEVİLİK TAMAMEN ÇIKARILDI
Yeni müfredata göre “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi” ismi de bundan böyle kullanılmayacak, yerine ‘Temel Dini Bilgiler Dersi- İslam’ geldi. Geçmişte seçmeli olan “Peygamberimizin Hayatı” dersi, zorunlu hale getirildi. Alevilik ise müfredattan tamamen kaldırıldı.
Alevi açılımının ardından 2012 yılında AKP hükümeti ilköğretim 4. sınıftan lise son sınıfa kadar Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarına Alevilik konusunu eklemişti. Eski müfredatta, Hz. Ali, Hacı Bektaş Veli, Hz. Hüseyin’in sözleri de kitaplarda yer alıyordu.
Ders kapsamında imam hatip ortaokullarında 7. sınıflarda ‘cihat’ kavramı, temel hak ve özgürlükler ve vatan sevgisi konularıyla birlikte ele alınacak. 8. sınıf “Allah’a kulluk ve ibadet” ünitesi başlığı altında, “Allah yolunda mücadele: Cihat” konusu işlenecek.
Felsefe dersinde ünite sayıları azaltıldı. Bundan böyle, lise öğrencilerinden, ‘Anti-demokratik darbe girişiminde gösterilen halk direnişini değerlendiren özgün bir metin yazma çalışması’ yapmaları istenecek.
Yürüttüğü politikayla Türkiye’nin 2. Dünya Savaşı’na girmemesini sağlayan İsmet İnönü, ders kitaplarından çıkarıldı. Geçtiğimiz yıl 23 Nisan Çocuk Bayramı ile aynı dönemde anma programı düzenlenen Kut-ül Amare, ders kitabına girdi. Hükümet tarafından Osmanlı’nın 1916’da kazandığı son zafer olarak gösterilen Kut-ül Amare, “Bağımsızlık yolunda atılan adım” olarak anlatılacak. Lise kimya kitabında ise Nobel Ödüllü Prof. Aziz Sancar yer alacak. Sancar’ın DNA’nın onarımıyla ilgili çalışmaları ve biyografisi okuma parçası olarak öğretilecek.
PEKİ VATANDAŞ NE DEDİ?
AKP’nin eğitim müfredatını sokağa sorduk. PİRHA mikrofonuna konuşan yurttaşlardan farklı tepkiler geldi. Eğitimdeki gidişattan rahatsızlık duyan kimi vatandaşlar, bunun eğitim olmadığını, bir şeylerin hazırlığının yapıldığını belirttiler. Bazı öğrenciler ise Osmanlıca derslerinin zor olduğunu ve bu gibi derslerin bir faydasının olmadığını kaydettiler.
Kimi yurttaşlar ise müfredattan haberlerinin dahi olmadığını kaydettiler.
Haberin videosu
İsmet Sefer-Suay Abak/İSTANBUL
Yoruma kapalı.