PİRHA- ‘Bisikletlileri yaşatalım’ sloganıyla 9 Ekim’de İstanbul’dan Diyarbakır’a başlattığı farkındalık turu Ocak ayında son bulacak olan üniversite öğrencisi Can Niyazi Bad, “Bisikletli ölümleri artık canımızı çok yakmaya başlamıştı. Bu tura farkındalık yaratmak için başladım. Almanya’daki yasalarla Türkiye’deki yasalar aynı neredeyse ama Türkiye’de bilinç olmadığı için ölümler çok fazla. Hem bilinç hem yasalar birlikte gitmelidir” dedi.
Motorlu taşıtların yol açtığı çarpışmalar sebebiyle bisikletli ölümler oluyor. Kentlerdeki yetersiz altyapı nedeniyle bisikletliye çarpma sayısı hızla artıyor.
Geçtiğimiz iki ayda 8 kişi bisikletli olarak trafikte yaşanan çarpışmalar sebebiyle hayatını kaybetti. 2018 yılında yaşanan 8.514 bisikletli kazadan 136’sı ölümle sonuçlandı. 2019 yılında ise yaşanan 8.201 bisikletli kazadan 111’i ölümle sonuçlandı.
Sürücülerin duyarsızlığı, dikkatsizliği ve eğitim yetersizliği nedeniyle hayatlarını kaybetmek istemediklerini dile getiren 81 ildeki bisikletlilerin talepleri var.
Bisikletli ulaşımın gelişmesi için çalışma yapılmasını isteyen bisikletliler, ilgili bakanlıklara ve yerel yönetimlere seslenerek; “Hız sınırları kontrol altına alınmalı, bisikletin taşıt olarak sürücüler tarafından kabul görmesi sağlanmalıdır ve güvenli şeritler ayrılmalıdır. Evrensel kuralların müfredata alınması ve insana saygının üzerinde durulması için bir an önce harekete geçilmelidir” diyorlar.
ÖLÜMLERİN SON BULMASI İÇİN ‘FARKINDALIK TURU’ BAŞLATTI
Bisikletli ölümlere dikkat çekmek isteyen 27 yaşındaki üniversite öğrencisi Can Niyazi Bad’ın, ‘Bisikletlileri yaşatalım’ sloganıyla 9 Ekim’de İstanbul’dan Diyarbakır’a başlattığı farkındalık turu Ocak ayında son bulacak.
Kıyı şeridi boyunca turunu devam ettiren Bad, bu turda ulaşabildiği bisiklet grupları ve kuruluşları ile dayanışmayı artırmayı, yaşanan sorunları konuşmayı ve hep birlikte çözüm yolları oluşturmayı amaçlıyor.
Bad, aynı zamanda bisikletli ölümlerinin nedenlerine dair bir fizibilite de oluşturuyor. Turun sonunda hazırladığı fizibiliteyi İstanbul’da yapacağı bir basın açıklamasıyla duyuracak.
“BİSİKLETLİ ÖLÜMLER ARTIK CANIMIZI ÇOK YAKMAYA BAŞLAMIŞTI”
Geçtiği illerde, ilçelerde bisikletli ölümler nedeniyle yaşanan bir kayıp varsa ailesi ile sevenlerine baş sağlığında bulunan ve elinden geldiğince yardımcı olmaya çalışan Bad, başlattığı farkındalık turuna ilişkin şunları dile getirdi:
“Bisikletli ölümleri artık canımızı çok yakmaya başlamıştı. Ben geçtiğimiz yazın başında bir tura çıkacaktım. Ancak bir gün Çanakkale’de bisiklet kullanırken bir arkadaşımızı kaybettiğimizi öğrendim. Ardından yapmak istediğim turla bisikletli ölümlerine dikkat çekmenin faydalı olacağını düşündüm ve tura böyle başladım. Turu 14 Aralık’ta bitirmeyi hedefliyordum. Ama yollarda yaşadığım çeşitli aksaklıklar dolayısıyla bu Ocak ayının başına uzayacak.
“BİSİKLET YOLLARININ ATIL BİR ŞEKİLDE YAPILMASINI İSTEMİYORUZ”
Bizler, bisiklet yollarının atıl bir şekilde yapılmasını istemiyoruz. Bu yollar özellikle okul güzergâhlarından geçmeli. Sahil kenarlarına yapılan bisiklet yolları doğru değil. Yayaların olduğu yerlere yapılıyor ve bisikletli ile yaya karşı karşıya geliyor. Bisiklet bir araçtır ve trafikte olmalıdır. Bu mantıkla bisiklet yolları yapılmalı ve herkes birbirine saygılı davranmalı.
“BİSİKLETLİYE ÖZEN GÖSTERİLMELİ”
Bisikletli ölümlerinin bir diğer yanı yasalar. Yasalar ve trafiğin yapısı bisikletliye yönelik değiştirilmeli. Herkes trafik kurallarına uymalı. Bisikletli ölümlerinde ölüme sebebiyet veren kişi 2 ile 4 yıl arasında ceza alıyor. Bu cezanın bir caydırıcılığı yok. Bir insanın hayatı bu kadar ucuz olmamalı. Şahıslar, ‘Trafikte birini öldürsem bile az cezayla kurtulurum’ diye düşünüyor. Motorlu araç kullananlar bir başka araca yapmayacağı küstahlığı bisikletliye yapıyor. Çünkü onu araç olarak görmüyor. Bisikletliye özen gösterilmeli. Çünkü bir aracın önünde kaput var ama bisikletlinin önünde göğüs kafesi var. Sadece yasalarda yeterli değil. Almanya’daki yasalarla Türkiye’deki yasalar aynı neredeyse ama Türkiye’de bilinç olmadığı için ölümler çok fazla. Hem bilinç hem yasalar birlikte gitmelidir. Bisiklet bir araçtır ve herkes birbirine saygılı davranmalıdır.”
Melis CİDDİOĞLU/ANKARA
Yoruma kapalı.