PİRHA- Geçmiş zaman kılamları gibi, ona hayat veren üç telli sazlar da hayatımızdan usulca çekip gidiyor. Alevi ocaklarının merkezi Dersim’de saz yapan Hüsnü Güngör “Bir ben kaldım saz yapan, yeni kuşağın ilgisi ne yazık ki başka enstrümanlara yönelmiş durumda” diyerek bu endişeyi doğruluyor.
35 YILLIK BİR SERÜVEN
Bir iş hanının küçük bir bodrumuna çekilmiş Hüsnü usta, loş ışığın hüznü, ustanın gözlerine de yansımış. Geçmiş güzel zamanları anlatıyor PİRHA kamerasına.
“35 yıldır Dersim coğrafyasında saz ustalığı yapıyorum. Sanatçılar gelirdi, çok ünlü olan sanatçılar, özellikle yerli sanatçılar çok ilgiliydiler saza. Benden memnundular, bende onlardan memnundum. Bu coğrafyada inancımız gereği saz çok önemlidir. Özellikle üç telli saz, bak bir tane var burada tam yüz yıllık” diyerek sazı özenle indiriyor tezgahın üstüne.
DERSİM COĞRAFYASI, DUT, ARDIÇ VE SAZ
“Dersim coğrafyasında sazı meydana getiren ağaçlar mevcut” diyor Hüsnü usta, “Dersim’in çok güzel ağaçları var saz yapılacak. Dutlarımız, ardıçlarımız ve karaağaçlarımız saz yapımında kullanılan özel ağaçlardır. Onların da en güzeli buradadır” derken sözü yaşam koşullarına getiriyor. “Sadece ben kaldım bu işi yapan Dersim’de, artık saza ilgi olmadığı için yanımda kimseyi çalıştıramıyorum. Oysa ne çok isterdim 15 tane Dersim’li genci yanıma alarak bu mesleği öğretebilmeyi.”
“BİR OLALIM BİRLİK OLALIM, AYDINLIK OLSUN YARINLARIMIZ”
Sonra dileklerini anlatıyor Hüsnü usta bizlere, dilekleri de yaşanan sürece ilişkin oluyor her Dersim’li gibi. “Ayrılığı bırakalım bir kenara, bir olalım, birlik olalım, aydınlığın peşinde, gerçeklerin peşinde koşalım. Olanaklarımızı, insanlarımızı kaybetmeden buraya yatırım yapalım” diyor.
DERSİM’DE DENGBEJLER
Hüsnü Güngör önemli bir Dengbej de aynı zamanda, önemli bestelere imza da atmış. Konu kılamlara gelince Sılo Qız’ı ve Allahverdi’yi anmadan geçmiyor. “Bunlar çok büyük değerlerdir, onlardan beslendim, özellikle ağıtlara olan ilgim onlar sayesinde oldu” derken Sılo Qız’ın son durumu gözlerini yaşartıyor. “Sılo Qız bize tarihimizi, acılarımızı ve duygularımızı veren büyük bir ustadır. Artık O’nun keman çalacak takati de kalmadı ne yazık ki. Ama bizler onu yaşatmalıyız.” diyor.
AKLIMIZDA 38’Lİ ACILAR
Hüsnü usta, sohbetimizin sonunda sazını alarak, isteğimiz üzerine kendisine ait bir ağıdı da okurlarımızla paylaşıyor.
Hüsü ustayı dinlerken aklımıza ve yüreğimize, geçmiş zaman hikayeleri, çocukluğumuz ve 38’li acılar usulca yerleşmeye başlıyor.
Anlıyoruz ki, her güzel şeyin hızla tükendiği, yerini, etkisi kısa süren anlık ‘şey’lere bıraktığı günümüzde, saz ruhuna uygun olarak direnecektir. İnancımız var olduğu sürece 3 telli kuran da bizim insanlık serüvenimize eşlik etmeye devam edecektir.
Ahmet BAKIR/DERSİM
VİDEO
Yoruma kapalı.