Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’li mevkidaşı Rex Tillerson ile ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda iki ülke arasında özellikle Menbiç konusunda bir çözüm için kurullar oluşturulacağı belirtildi. S-400’lerin satın alınması, Gülen’in durumu da görüşme başlıklarından biri oldu. İki ülkenin ilişkileri normalleştirme konusunda anlaşmaya vardığı belirtildi.
ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Ankara’da biraraya geldi. Çavuşoğlu, Tillerson’ı saat 09.45 sularında Ankara Palas’ın girişinde karşıladı. Türkiye ve ABD bayrağının önünde poz veren iki bakan daha sonra üst kata çıkarak baş başa görüşmeye geçti. Görüşmelerin ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi.
ÇAVUŞOĞLU: KAYGILARIMIZ ABD’YE İLETİLDİ
Basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, dün akşam cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapılan görüşmede ve bugünkü görüşmede Türkiye’nin kaygılarının ABD tarafına iletildiğini söyledi. Çavuşoğlu, “Elbette kaygılarımızın ciddiye alındığını düşünmek istiyoruz. Bugüne kadar verilen sözler oldu, tutulmayan sözler de oldu çözemediğimiz konular da oldu. Birlikte neler yapabiliriz bunları da konuştuk. Yeni bir mekanizma oluşturma kararı aldık” şeklinde konuştu.
TILLERSON’DAN SİVİL KAYIP VURGUSU!
Çavuşoğlu’ndan sonra söz alan Tillerson da “sivil halka zarar gelmemesi için Türkiye’den bazı ricalarımız var. Suriye’de gerilimin artmamasına çalışıyoruz” dedi.
TILLERSON: MENBİÇ ÖNCELİKLİ KONU OLACAK
Tillerson gelen bir soru üzerine de “Suriye konusunda Türkiye ile aynı hedefleri paylaşıyoruz. Bizim aramızda sorun olanlar konusunda çalışmayı taahhüt ettik. Suriye’deki hedeflerimiz tamamen örtüşüyor. Hiçbir farklılık yok. Suriye’de bölünme olmadan çözüme ulaşmak istiyoruz” dedi. ABD Dışişleri Bakanı ayrıca “öncelikle Menbiç konusunun ele alınacağını” belirtti.
TILLERSON: MENBİÇ KONTROLÜMÜZDE OLMALI
“ABD’nin YPG’ye yaptığı yardımın sona erip ermeyeceği ve YPG’nin Menbiç’ten çekilip çekilmeyeceği” yönündeki bir soruya da Tillerson, “Savunma bakanlığının bütçesinde gereksinimin üzerinden kaynak ayrılmadı” şeklinde cevap verdi. ABD Dışişleri Bakanı, “Mennbiç’in kesinlikle bizim kontrolümüz altında olması gerektiğini değerlendiriyoruz. Menbiç stratejik olarak değerli bir kent” cevabını verdi.
Tillerson şunları kaydetti:
“Türkiye NATO’ya katılan ilk ülkelerden. Afganistan’da, Bosna’da birlikte çalıştık. Sivil halka zarar gelmemesi için Türkiye’den ricalarımız var. Her zaman SDG’ye sağladığımız desteğin kısıtlı olacağını, askeri hedeflerin ileriye taşınmasını engelleyecek bir destek olduğunu söyledik. Darbe girişimindeki suçluların yargılanması insan hakları ve özgürlüklere bağlı kalarak devam etmeli. Tutuklu büyükelçilik çalışanlarımız ve OHAL kapsamındaki tutuklamalar konusunda endişelerimizi dile getirdik.”
ÇAVUŞOĞLU: YPG MENBİÇ’TEN ÇIKMALI
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise Menbiç ile ilgili ABD’nin verdiği sözleri tutmadığını ileri sürdü. Çavuşoğlu, “Önce YPG’nin Menbiç’ten çıkması gerekiyor. Menbiç’i istikrara kavuşturmak için elimizden geleni yapacağız. Bu şehirleri kimin yöneteceği çok önemli” ” dedi.
ÇAVUŞOĞLU: TUTUKLAMALARIN OHAL İLE İLGİSİ YOK
Amerikalı bir gazetecinin “iki ülke arasındaki ilişkilerde Türkiye’den gelen açıklamalar ve OHAL’in etkisi” ile ilgili soruya Çavuşoğlu, “Türkiye’deki tutuklamaların OHAL ile ilgisi yok. Bağımsız yargı, yargılamalarla ilgili kararını veriyor. OHAL içinde bu yargılama süreçlerini belirleyecek bir kanun kabul edilmedi. Bağımsız mahkemeler, Avrupa ve evrensel kriterlerle yürür” yanıtını verdi.
Yoruma kapalı.