PİRHA-Maraş’ın Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Terolar köyünde bölge insanının karşı çıkmasına rağmen inşa edilen Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na (AFAD) bağlı 27 bin kapasiteli kamp, köylüleri mağdur ediyor. Kamp yakınında arsalarına yaptıkları evlerde oturamayan Güney ailesi iki yıla yakındır başkalarının evinde yaşamak zorunda kalıyor. Emine Güney, “Elektriğimi, suyumu çekemiyorum, milletin evinde oturuyorum. Evim kampa 50-100 metre uzak olduğu için tapu vermiyorlar. Devlet oraya da el koyuyor. Karşılığında hiçbir şey de vermiyorlar” dedi.
HABERİN VİDEOSU
Maraş’ın Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Terolar köyünde bölge insanının karşı çıkmasına rağmen inşa edilen Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na (AFAD) bağlı 27 bin kapasiteli kampa yönelik tepkiler gelmeye devam ediyor. Bir yılı aşkındır mültecilere ev sahipliği yapan kamp, köylüleri de mağdur ediyor. Kamp yakınında arsalarına yaptıkları evlerde oturamayan Güney ailesi iki yıla yakındır başkalarının evinde yaşamak zorunda kalıyor.
64 yaşındaki Emine Güney, 15 yıl Mersin’de kaldıktan sonra evini satıp memleketi Maraş Terolar’a ev yapmış. Güney’in kampa 100 metre uzaklıkta bulunan bir yerden arsa alarak yaptığı ve tamamlanan evini elinden aldılar. “Bizler o kadar çabaladık ama arsayı elimizden aldılar” diyen Güney şimdi kayınbabasının evinde yaşamak zorunda kalmış.
Güney yaşadıklarını şöyle anlattı:
“Elektriğimi, suyumu çekemiyorum, milletin evinde oturuyorum. Evim kampa 50-100 metre uzak olduğu için tapu vermiyorlar. Sadece benim değil, 42 tane arsa var orada onları vermiyorlar. O kadar para harcadım oraya elimde para da kalmadı. Devlet oraya da el koyuyor. Karşılığında hiçbir şey de vermiyorlar. Yapılmış bir evim var ama gidemiyorum. 2 yıldır yaptığım evimin tapusunu alıp geçemiyorum.”
“TAM RAHATLADIK DERKEN…”
Yeni yaptıkları evlerinin bir de kapısı, kimliği belirlenemeyen kişiler tarafından kırılan Güney, “Haber verdiler, gidip baktık ki kapı kırılmış. Camdan girip balyozla kapıyı kırmışlar. Kampa gittik, kamera görüntülerinden baktık ama yüzü görünmüyor, araştırırlarsa bulabilirler. Burada kanalizasyonu yaptılar ama kokudan duramıyoruz. Evime geçsem dahi her gün onların kavgası, gürültüsünden nasıl oturacağım bilmiyorum” ifadelerini kullandı.
“Köyümü neden terk edeyim, nereye gideyim” diye dert yanan Güney, tam köyüne ev yapıp rahatladım derken şimdi de bu durumla karşılaşmış olmaktan dolayı oldukça öfkeli.
“ALEVİLERİ YOK ETMEK İSTİYORLAR”
Güney yaşananları Alevi olmaları bağlayıp söyle konuştu:
“64 yaşındayım oradan oraya gelip gittim. En son köyüme gelip ev yapıp rahat yaşamak istedim ama tapuyu vermiyorlar. Aleviler burada çok olduğu için buraya kamp yaptılar. Alevileri yok etmek istiyorlar. Biz bugüne kadar kardeşçe yaşadık, Alevi, Sünni hiçbir sorun yaşamıyorduk.”
“ALDIĞIMIZ ARSALARA EL KOYUYORLAR”
Eşi Ahmet Güney de yeni yaptıkları evlerinden oturamamaktan şikayetçi.
Güney sözlerini şöyle sürdürdü:
“Aldığımız arsalara el koyuyor. Evim orada ne elektrik veriyorlar ne su veriyorlar ne de tapu veriyorlar. Kampta yaşayanlar gelip kapıyı kırdılar. Bağ, bostanlarımızı talan ediyorlar. Geçen bana çeşmenin başında küfür ediyor, ben de bahçenin içindeyim. Su sorunu da yaşıyoruz. Nüfus kalabalık olduğu için yetmiyor. Başka yer mi yok, buraya yaptılar. Pazarcık yöresinde Alevilerin yoğun olduğu yer.”
Semra ACAR/Sevim KAHRAMAN
MARAŞ
Yoruma kapalı.