Gazetecilere yönelik baskı OHAL’in sona erdiği Temmuz ayında da sürdü. En az beş gazeteci gözaltına alındı, biri tutuklandı. 9 gazeteci ve yazar toplam 60 yılı aşkın hapis cezasına çarptırılırken, iki gazeteci tehdit edildi.
Basın kuruluşlarına ve gazetecilere yönelik baskıların yoğunlaştığı Olağanüstü Hal (OHAL) döneminin sona ermesinin ardından da gazeteciler yine taciz, tehdit ve baskıların hedefinde.
Medya kuruluşlarına yansıyan haberlere göre Temmuz ayında, en az dokuz gazeteci ve yazar hapis cezasına çarptırıldı. Dokuz isim hakkında verilen toplam ceza: 61 yıl 20 gün.
Temmuz’da en az beş gazeteci gözaltına alınırken, biri tutuklandı.
Bir muhabirin fiziksel saldırıya uğradığı ve cezaevindeki iki gazetecinin psikolojik tacize maruz bırakıldığı Temmuz ayının son günlerinde ise gazeteciler Hale Gönültaş ve Özgür Paksoy’un tehdit edilmesi ön plandaydı.
Öte yandan bir aylık süreçte gazeteciler ve basın kuruluşları soruşturmalar ve davaların da hedefindeydi.
3 tutuklu gazetecinin tahliye edilmesi ise Temmuz ayının tek iyi yanıydı.
TEMMUZ’DA NELER OLDU?
Siirt’te polis, hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan gazeteci Hülya Emeç’in evine baskın düzenledi. (4 Temmuz)
Ciner Yayın Holding bünyesinde 1 Mart 2009’dan beri yayın hayatını sürdüren Gazete Habertürk, son baskısını yaptı, çok sayıda gazetecinin işine son verildi. (5 Temmuz)
Kapatılan Zaman gazetesi davasında, gazetenin altı eski yazarına (Ali Bulaç, Şahin Alpay, Ahmet Turan Alkan, Mümtazar Türköne, Mustafa Ünal, İbrahim Karayeğen) toplam 56 yıl 3 ay hapis cezası verildi. (6 Temmuz)
2 yıldır tutuklu bulunan KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Şerife Oruç, yargılandığı davanın altıncı duruşmasında tahliye edildi. (9 Temmuz)
KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Şerife Oruç, tahliye edildikten hemen sonra Elazığ T Tipi Cezaevi’nden çıkar çıkmaz yeniden gözaltına alındı. (9 Temmuz)
JinNews’in Diyarbakır Bağlar’da bulunan bürosuna polis tarafından baskın düzenlendi. (12 Temmuz)
Eski Radikal gazetesi muhabiri Mustafa Gökkılıç, 7 Şubat 2012’de MİT müsteşarı ve bazı MİT görevlilerinin ifadeye çağrılmasıyla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında hakkında çıkarılan gözaltı kararı nedeniyle İstanbul’da gözaltına alındı. (12 Temmuz)
BirGün gazetesine, 1 Ocak 2017 tarihinde İstanbul Ortaköy’deki bir gece kulübünde IŞİD tarafından gerçekleştirilen saldırıyla ilgili haberi gerekçesiyle soruşturma açıldı. (12 Temmuz)
Sosyal medya paylaşımları nedeniyle “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla yargılanan gazeteci Fuat Yaşar beraat ederken, gazeteci Serdar Altan’a ise 1 yıl 6 ay 20 gün hapis cezası verildi. (13 Temmuz)
Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun (BTK) suç duyurusu üzerine JinNews Haber Müdürü Safiye Alağaşhakkında “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. (14 Temmuz)
Mezopotamya Haber Ajansı muhabiri Hacı Söylemez, Manisa’da gözaltına alındı. (16 Temmuz)
Korucuların bir çocuğa şiddet uyguladığı görüntüleri haber yaptığı gerekçesiyle hakkında “basın yoluyla iftira” davası açılan tutuklu gazeteci İdris Yılmaz’a 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. (17 Temmuz)
Aralarında gazeteci ve avukatların da olduğu 13’ü tutuklu 23 kişinin yargılandığı davada Etkin Haber Ajansı (ETHA) muhabiri Havva Cuştan ile birlikte 5 kişi tahliye edilirken, 8 kişinin tutukluluğuna devam kararı verildi. (18 Temmuz)
Bir hafta boyunca gözaltında tutulan eski Radikal gazetesi muhabiri Mustafa Gökkılıç, sevk edildiği Nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliğince tutuklandı. (19 Temmuz)
Cumhuriyet gazetesi muhabiri Canan Coşkun, “Terörle mücadelede görev almış tanığın kimliğini açıklamak ve yaymak” iddiasıyla 2 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. (19 Temmuz)
Gazeteci Zeynep Kuray, Suruç Katliamı’nın 3’üncü yıldönümü dolayısıyla İstanbul Kadıköy’de yapılmak istenen anmayı takip ederken gözaltına alındı. (20 Temmuz)
Mezopotamya Haber Ajansı muhabiri Ergin Çağlar, Maraş’ın Pazarcık ilçesinde askerlerin yaptığı yol kontrolü sırasında gözaltına alındı. (24 Temmuz)
Kütahya’da gerçekleşen bir trafik kazası sonrası olay yerine giden Demirören Haber Ajansı (DHA) muhabiri Oğuzhan Kılıç, kazada yaralananların yakınları tarafından saldırıya uğradı. (25 Temmuz)
Yaklaşık 3 aydır tutuklu bulunan KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Gökhan Öner, yargılandığı davanın ilk duruşmasında tahliye edildi. (26 Temmuz)
RTÜK, Kürtçe yayın yapan çocuk kanalı Zarok TV’ye, yayınlanan iki şarkıda geçen ‘Kürdistan’ kelimesi nedeniyle ceza verdi. (28 Temmuz)
Elazığ Cezaevi’nde tutuklu bulunan gazeteciler Mehmet Güleş ile İdris Yılmaz, psikolojik tacize maruz bırakıldı. Gazeteciler, Kürtçe kitap taleplerinin ise ‘çeviri bedeli’ istenerek engellendiğini kaydetti. (29 Temmuz)
Şırnak’ın Uludere ilçesinin Uzungeçit beldesinde 14 yaşındaki kız çocuğuna yönelik cinsel istismar vakasını ortaya çıkaran Mezopotamya Haber Ajansı muhabiri Özgür Paksoy, şüphelilerin yakınları tarafından tehdit edildi. (30 Temmuz)
Gazeteci Hale Gönültaş, Gazete Duvar’da yayımlanan “IŞİD, Ankara’da Ezidi kız çocuğu sattı” haberinden dolayı telefonla tehdit edildi. (30 Temmuz)
(Gazete Karınca)
Yoruma kapalı.