PİRHA-Tarım Orkam Sen Genel Merkezi koronavirüs salgınına karşı bir basın bildirisi yayımladı. Bildiride, koronavirüsün yayılmasında neo-liberal politikaların yarattığı savaş, yoksulluk ve göç kadar, sağlıksız tarımsal üretim, sağlıksız kentleşme, ekolojik tahribat, iklim krizi ve yetersiz/sağlıksız gıda sorununun da ciddi anlamda etkili olduğunun altı çizildi.
Tarım Orkam –Sen Genel Başkanı Hamit Kurt imzasıyla yayınlanan basın bildirisinde, “Ormanların ve doğal yaşam alanlarının tahrip edilmesi, canlıların doğal yaşam alanlarını değiştirmeye zorlamakta, bu da enfeksiyon etkenlerinin yaygınlaşmasına neden olmaktadır ” denildi.
“COVİD-19 YAYILMASININ NEDENİ SAVAŞ, YOKSULLUK VE GÖÇTÜR”
Bildiride şunlara dikkat çekildi:
“Ciddi bir sağlık tehditi olan koronavirüsün (covid-19) yayılmasında neo-liberal politikaların yarattığı savaş, yoksulluk ve göç kadar, sağlıksız tarımsal üretim, sağlıksız kentleşme, ekolojik tahribat, iklim krizi ve yetersiz/sağlıksız gıda sorunu da ciddi anlamda etkili olmuştur.
Ormanların ve doğal yaşam alanlarının tahrip edilmesi canlıların doğal yaşam alanlarını değiştirmeye zorlamakta, bu da enfeksiyon etkenlerinin yaygınlaşmasına neden olmaktadır. Nitekim belirli bölgelere özgü kabul edilen patolojilerin farklı bölgelerde görülmesi, enfeksiyon taşıyan canlıların sayı ve davranışlarındaki farklılaşmalardan dolayı olmaktadır. Diğer yandan iklim krizi, doğa olaylarının sıklığı ve şiddetinde değişikliğe neden olmakta ve biyo çeşitliliğin azalmasına yol açmaktadır. Bu olumsuzluklar salgın hastalıkların seyrinde ve sayısında farklılaşma yaratmakta ve “insan-hastalık” etkileşimini değiştirmektedir.
“EKOLOJİ DÜŞMANI POLİTİKALAR HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR”
Ekoloji düşmanı politikalarda ısrar edilirse, bugünküne benzer salgın hastalıkların önümüzdeki yıllarda da halk sağlığını tehdit etmeye devam edeceği gün gibi ortadadır. Diğer yandan, halk sağlığında sadece insanlara odaklanmak eksik ve hatalı bir yaklaşımdır. Hiçbir salgın/hastalık doğa ve çevreden bağımsız değildir. Enfeksiyon hastalıkları ile mücadele konusunda hayvan ve çevre sağlığı başta olmak üzere doğada bulunan her canlının sağlığı da göz önüne alınmalı; çevre bilimciler, veteriner hekimler, bitki sağlığı uzmanları ve biyologlar gibi farklı bilim dallarından uzmanlar ile işbirliği içinde olunmalı, alandaki sendikalar, odalar ve demokratik kitle örgütleri ile birlikte hareket edilmelidir.
“DOĞADA BULUNAN HER CANLININ SAĞLIĞI GÖZ ÖNÜNE ALINMALIDIR”
Ancak gerek hükümetin geçen hafta açıkladığı tedbir paketinden, gerek dün Batman, Lice, Eğil, Silvan ve Ergani Belediyelerine kayyum atanmasından anlaşılıyor ki siyasi iktidar hala işin sağlık ve insani boyutundan çok siyasal hesaplarını ve önceliklerini esas almaktadır. Bilindiği üzere tedbir paketin içinde; patrona, sermayeye, tüccara teşvik, af, erteleme, yeni fon kaynakları, çiftçiye, üreticiye, yoksul halka ise yeniden borç sarmalı, hak değil yine vicdana ve acımaya dayalı yardım, sabır ve dua var. Bu yaklaşım çözüm olamayacağı gibi, kaosun daha derinleşmesine sebep olur.”
“TÜM ÇALIŞANLAR ÜCRETLİ İZİNLİ SAYILMALIDIR”
Bildiride, salgının çok daha vahim sonuçları ile karşı karşıya kalmamak için acilen alınması gereken tedbirler şöyle sıralandı:
- Salgın hastalıkla bütüncül, şeffaf ve tutarlı bir mücadele yürütülmeli.
- Sağlık, gıda, ilaç, temizlik, enerji ve iletişim alanında çalışanlar asgari sayıda dönüşümlü çalışmalı, diğer tüm çalışanlar ücretli izne ayrılmalı.
- Halk sağlığı açısında çalışma zorunluğu olan herkese yemek, güvenli ulaşım, koruyucu malzeme verilmeli ve uygun çalışma saatleri sağlanmalıdır.
- İşyerleri rutin olarak dezenfekte edilmeli, İsteyen herkese ayrımsız virüs testi yapılmalı.
- Halk sağlığı direkt ilgilendiren haksız/hukuksuz bir şekilde KHK’lerle ihraç edilen başta veteriner, gıda ve bitki uzmanları olmak üzere tüm tarım emekçileri hemen işlerine iade edilmelidir.
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.