Sur Ana Davası’nda sanık sayısının çokluğunu gerekçe gösteren mahkeme, HDP Milletvekili Remziye Tosun dışındaki 39 kişinin farklı mahkemelerde tek tek yargılanmasının yapılmasını kararlaştırdı.
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde sokağa çıkma yasakları sırasında mahsur kalan ve tahliyeleri ardından gözaltına alınan 19’u tutuklu 40 kişi hakkında ‘Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak’ ve ‘Örgüt üyesi olmak’ iddiasıyla Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Yargılamaların sürdüğü 5’inci Ağır Ceza Mahkemesinde kimi sanıklar geçen 11 duruşma boyunca hiç savunma yapamazken, bazı sanıklar ise duruşmalarda kaldıkları cezaevlerinin uzak olduğu gerekçesiyle hazır bulundurulmadı. 11 duruşmanın ardından davanın sanığı dahi olmayan ancak dosyasının dava dosyasıyla birleştirmesi sonucu Metin Tunç ile ilgili yapılan tutukluluk değerlendirmesi, davanın seyrini değiştirdi. Tunç’un dosyasını değerlendiren 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi, dosyanın Sur Ana Davasıyla birleştirilmesini reddederken, Sur dosyasındaki tüm sanıkların ayrı ayrı başkaca mahkemelerde yargılamalarının sürdürülmesine karar verdi.
DOSYA 5. CEZA DAİRESİNE GÖNDERİLDİ
Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuklu yargılanan Metin Tunç’un dosyası, Sur Ana Davası’yla birleştirildi. Tunç’un duruşmalı tutukluluk değerlendirmesini yapan mahkeme, sanığın Sur Ana Davası sanığı olmadığı, dosyasıyla aralarında hukuki ve fiili irtibat bulunmadığı, Sur Ana Davası’nın mütalaa aşamasına geldiğini belirtti. Mahkemeden muvafakat istenmeden birleştirilen Tunç’un doyasını 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesine iade eden 5. Ağır Ceza Mahkemesi, oluşan uyuşmazlığın giderilmesi için dosyayı Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 5. Ceza Dairesine gönderdi.
4 YIL SONRA YARGILAMANIN SAĞLIĞI!
Mahkeme ayrıca, Sur Ana Davası’nın geldiği aşama, tutuklu sayısının fazla oluşu, delillerin sanık bazında değerlendirilerek daha sağlıklı yargılama yapılabilmesi gerekçesiyle, tutuklu ve tutuksuz tüm sanıklar hakkında yargılamanın ayrılarak başkaca mahkemelerde görülmesini kararlaştırdı. Sur Ana Dava dosyasında, geçen 4 yılın ardından ve 11 duruşma sonucunda sadece Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun’un kaldığı kaydedildi. Geriye kalan 39 sanık ise aynı suçlamalarla farklı mahkemelerde tek tek yargılanacak.
HUKUKÇULAR: DAVANIN KAPATILMASI HEDEFLENİYOR
Davada müvekkilleri bulunan hukukçular, “öz yönetim” gerekçesiyle açılmış benzer dava olan Nusaybin Davası gibi Sur davasında da tefrik kararının verilmesiyle davanın bir an önce kapatılması ve sanıkların ağır cezalarla cezalandırılmasının hedeflendiğini söyledi.
Yoruma kapalı.