Sivas Katliamı’nın 24. yıl dönümünde anma programı açıklandı. 2 Temmuz saat 12.00’de Madımak Oteli önünde katliamda yaşamını yitiren canlar için anma yapılacak. Ankara’da ise yürüyüş var.
2 Temmuz 1993 yılında Sivas Madımak Oteli’nde yaşanan ve 33 kişinin yaşamını yitirdiği katliamın bu yıl 24. yıldönümünde gerçekleşecek anma programı açıklandı. Mülkiyeliler Birliğinde gerçekleşen basın toplantısına Alevi örgütleri, sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler katıldı. Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ile Sivas’ta yaşamını yitirenlerin ailelerinin gerçekleştirdiği basın toplantısına CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan ve HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan da katıldı.
“MADIMAK OTELİ UTANÇ MÜZESİ OLANA KADAR”
Alevi örgütleri ve aileler adına ortak bildiriyi okuyan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Sekreteri Turgay Özkan katliamın 24. yıl dönümünde Türkiye’nin aydınlık yüzleriyle saat 12.00’de Madımak Oteli önünde olunacağını söyledi. Özkan 2 Temmuz günü Pir Sultan heykelini yerlerde sürükleyenlerin bugün KHK ve OHAL zulmü ile emekçileri işlerinden ettiğini, aynı karanlık zihniyetin sokaklarda gençleri katletmeye devam ettiğini söyledi.
Özkan “İnancımızı kabul etmeyenler bugün de zorunlu din dersleri zulmü ile gençlerimizi asimile etmeye çalışmakta” dedi. Özkan, tek adam rejimine karşı laik, demokratik bir ülke özlemini haykırmak için Madımak Oteli önünde olacaklarını söyledi. Özkan, 2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nde gerçekleşen katliamın aydınlatılmamasından kaynaklı Gazi, Suruç, 10 Ekim ve diğer katliamlarının yaşandığını söyleyerek, adalet arayışından asla vazgeçmeyeceklerini kaydetti. Özkan Gezi’den ve ‘Hayır’a giden birliktelikten alınan güçle Madımak Utanç Müzesi olana kadar kararlılıklar mücadele etmeye devam edeceklerini vurgulayarak, eşit yurttaşlık hakkı, barış, demokrasi, özgürlük, laiklik ve adalet için birlik çağrısı yaptı.
Özkan, Ankara’da ise saat 17.00’de Kurtuluş Kavşağı’nda toplanılarak saat 18.00’de Kolej Meydanı’nda anma programı yapılacağını açıkladı.
“BİRLİK OLMAK ZORUNDAYIZ”
Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya da 24 yıldır adalet arayışının devam ettiğini belirterek, katillere karşı mazlum ve mağdurların bir araya gelerek birlik olamamasını eleştirdi.
16 Nisan Referandumu sonrası yeni bir Türkiye’ye uyanıldığını kaydeden Kaya, AKP’nin bile devre dışı kalarak ülkenin sarayın fermanlarıyla yönetildiğini belirtti. Ülkenin en fazla açık hedeflerinden birinin Aleviler olduğunu söyleyen Kaya, adalet talebinde bulunanların bir araya gelemediği sürece geleceği birlikte kurmanın da mümkün olmadığını vurguladı. Vicdanların harekete geçeceğine inandıklarını kaydeden Kaya, büyüyerek birlik olma mücadele ve çabasının gösterilmesi gerektiğini söyledi.
“ADALET DEMOKRASİ OLMADAN GELMEZ”
CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan da 2 Temmuz’dan bu yana demokrasi mücadelesi geriye düştükçe yeni katliamların yaşandığını söyleyerek şimdi de yüreklerinin kendilerini açlığa yatıran Gülmen ve Özakça ile attığını söyledi. Adaletin demokrasi olmadan gelmeyeceğini söyleyen Sarıhan, Türkiye’de demokrasi olsaydı şu anda Madımak’ın Utanç Müzesi olacağını kaydetti. Daha çok mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan Sarıhan, “2 Temmuz’da canlarımızı oraya gömmek istediler ama hepsi birer tohum oldu. Türkiye’de bütün insanlar acı çekmekte. İnsanlık için mücadele ediyoruz. Daim olsun, yolumuzu açık etsin” dedi.
“SİYASAL İSLAM KURUMSALLAŞTI”
HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan ise Türkiye’nin ağır koşullar içerisinde olduğunu ve siyasal İslamın kurumsallaştığını söyledi. Yoldaşlık ilişkileri içerisinde beraber bu koşulların üstesinden gelinebileceğini kaydeden Doğan, “2 Temmuz Kerbela kadar ağırdır. Bu ülkenin değerleri katledildi. Bu gericiliğin ateşidir. Şimdi ise bir olma zamanı. Geniş bir demokrasi cephesine ihtiyaç vardır. Adalet Yürüyüşü bu anlamda değerli. Umudumuz da direncimiz de bitmeyecek” dedi.
“TOPLUMSAL SAYGI İSTİYORUZ”
Sivas Katliamı’nda hayatını kaybedenlerin ailelerinden Kalender Akça 2 Temmuz 1993’ten beri söylenen birlikte olma sözünün bir türlü tam anlamıyla gerçekleşemediğini söyleyerek, örgütlü olmak ve toplumsal saygı istediklerini vurguladı.
Zeynep Karababa da katliamın 24. yıl dönümünde kendileriyle birlikte yürüyen, mücadelede yalnız bırakmayan, direnen herkese teşekkür ederek bundan sonra da birlikte olmaya devam edeceklerini kaydetti. OHAL KHK’si ile ihraç edilen ve Yüksel’de direnmeye devam eden Veli Saçılık da 2 Temmuz’u yaratan koşulların ortadan kaldırılmadığı sürece katliamla yüzleşilemeyeceğini söyledi. Katliam yaşandığında 16 yaşında olduğunu belirten Saçılık, bugünkü direnişinin o gün içinde yanan ateşle başladığını ve direnmekten başka çare olmadığını söyledi.
6 Temmuza kadar sürecek anma programı şöyle:
1 Temmuz 2017 günü
-Saat: 17.00’de Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Ankara Şubesi önünden 2 Temmuz Anıt Park’a yürüyüş ve anma yapılacak
-Saat:17.30’da Batıkent Meydan AVM’den Pir Sultan Kültür Derneği ve Cemevi’ne yürüyüş ve anma gerçekleşecek.
-17.00’de Tek Mezar Parkından Tuzluçayır göbeğe yürüyüş, anma ve panel gerçekleşecek.
-Saat:19.00’da İncirli Yunus Emre Direniş Parkı’nda anma gerçekleşecek.
-Saat:14.00’te Eryaman 3. Etap ÖZ-AR Çarşısında dinleti ve panel yapılacak.
-27-28-29 ve 30 Haziran’da çeşitli panel ve etkinlikler düzenlenecek.
-28 Haziran-5 Temmuz tarihleri arasında Çankaya Belediye Binası Sergi Salonu’nda fotoğraf sergisi ve 28 Haziran’da saat:19.30’da Pir Sultan Kültür Derneği ve Cemevi’nde “Alaz” Belgesel gösterimi yapılacak.
-6 Temmuz 2017 günü saat:12.00’de Karşıyaka Mezarlığı Sivas Şehitleri Anıt Mezar Ziyareti gerçekleşecek.
Evrensel
Yoruma kapalı.