PİRHA-DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, sürece ilişkin konuştu. Temelli, “İpe un sermeye son verin. Ciddi olun, sahici olun, toplumun beklentilerini karşılayacak barış adımını atın. Meclis bir uzlaşı zemininde buluşmaya hazırdır” dedi.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekili Sezai Temelli, Meclis’te düzenlediği basın toplantısıyla gündemi değerlendirdi.
Dünya borsalarında düşüş yaşandığını dile getiren Temelli, Ortadoğu’daki savaş haline de işaret etti. Temelli, “Dünya, yüksek yoğunluklu 3. Dünya Savaşı’nın eşiğine gelmiş durumda. Bu iki gelişmelerin ekonomi üzerindeki etkileri olumsuz ve derin ilerliyor. Ekonomideki kriz hali en çok hangi ülkeyi etkiler derseniz. En kırılgan ülkeyi etkiler. En kırılgan ülke kim? Kuşkusuz Türkiye. Türkiye ekonomisi en kırılgan ekonomiye sahip ülke. Arjantin daha kırılgandı, orada işler düzeldi Türkiye’de işler bir türlü düzelmiyor” dedi.
“KRİZ ORTAMINDA TÜRKİYE EKONOMİSİ DE ÇOK DAHA CİDDİ ÖLÇÜDE ETKİLENİYOR”
Enflasyonun düşmediğini ifade eden Temelli, “TÜİK mucizeler yaratsa da işsizlik düşmüyor, cari açık kapanmıyor, yoksulluk ve sefalet endeksleri ortada. Ekonomideki hangi alana bakarsanız bakın bu kırılganlığın ve bu krizin etkilerini görmeniz mümkün. Böyle bir kriz ortamında Türkiye ekonomisi de çok daha ciddi ölçüde etkileniyor” diye konuştu.
“TÜİK REZALETE İMZA ATMAYA DEVAM EDİYOR”
“TÜİK’in ortaya koymuş olduğu rezalet kabul edilebilir değildir” diyen Temelli, şunları ekledi:
“Açıklamış olduğu enflasyon rakamları, Merkez Bankası beklentilerinin bile altında. Dolayısıyla eş güdüm bile aralarında yok. Yani bir yalan eş güdümünü bile yönetemiyorlar. İTO’nun rakamları ortada. ENAG’ın rakamları ortada. Çarşı, pazardaki zamlar, hayat pahalılığı ortada… Ama TUİK inanılmaz bir rezalete imza atmaya devam ediyor. Merkez Bankası da sürekli tahminlerini güncelliyor. Tabi hep yukarıya doğru bu tahminler güncelleniyor. Yüzde 42,5 olan faiz gecelikte yüzde 46’ya çıktı. Yıl sonu enflasyon her ay yeniden tahminler yukarı doğru güncelleniyor. Ortada tam bir başarısızlık söz konusu. MEB Başkanı ortada yok. TÜİK’in açıkladığı rakamları bile savunamayacak hale gelmiştir. Ama ortada Mehmet Şimşek var. Biraz önce televizyonlarda Tarım Orman Şurası’nda konuşuyordu. İnsan hayretlere düşüyor. Yaklaşık 2 yıldır yani 22 aydır iş başında bir dezenflasyon programı sürdürdüğünü söylüyor.
“22 AY SONUNDA BU PROGRAM BİR YIKIM YARATMIŞTIR”
‘Dezenflasyon programımız başarılı olmuştur’ diyor. Enflasyon rakamları açıklanalı daha bir hafta olmadı, yıllık enflasyon yüzde 38 Mehmet Şimşek göreve geldiğinde yıllık enflasyon yüzde 38 idi. 22 ay boyunca dezenflasyon programı uygulanmış enflasyon TÜİK’e rağmen gerilememiş. Ben buradan bütün çiftçileri uyarıyorum; felaket yakındır aman tedbirinizi alın. Eğer bu şurada konuşursa yakında çiftçileri bir felaket bekliyor demektir. Hiç bir tahminleri tutmadı. Hiç bir programlarında başarılı olmadılar. Bahaneyi hep hala 4-5 yıl önce yaşadığımız Covid-19’da buluyorlar. Pandemi sürecinin etkisi ile ekonomi bu haldeymiş. Bunun üzerinden bunca yıl geçmiş hala açıklamalarını buna sığınarak yapmak zorunda hissediyorlar. Makro ihtiyati tedbir dediler makro istikrar programı dediler makro bir yıkıma imza attılar. Evet, ortada 22 ay sonunda bu program bir yıkım yaratmıştır.
“YARGIMIZ VE SİYASETİMİZ DE AYNI İÇLER ACISI TABLOYU ORTAYA KOYUYOR”
Tabi ekonomi bu durumda da siyaset yolunda mı? Hayır. Ekonomi ne kadar krizde ise siyasette o kadar krizde. Çünkü bir ülkede siyasi kriz ne kadar derinse ekonomiyi tetikler ve ekonomik krizi ortaya çıkarır. Tersi de doğrudur. Bir ülkede ekonomik kriz ne kadar derinse, siyasi kriz de o kadar derinleşir. Türkiye çoklu kriz ortamında hem siyasi krizini derinleştiriyor hem de ekonomik krizin içinde çıkamıyor. Bunun birçok nedeni var. En önemli nedeni siyasi özgürlük konusunda Türkiye’yi sınıfta kalması. Türkiye’de siyasi özgürlük yok. Siyasi özgürlüğün olmadığı yerde biz herhangi bir hakkın savunusundan bahsetmemiz mümkün değil. Mart ayında insan hakları ihlalleri konusunda yeni bir rekor kırıldı. Gözaltı sayılarına baktığımızda, gözaltına alınanlara yapılan muameleye, işkenceye, orantısız güç kullanımına, çıplak aramaya baktığımızda içler acısı bir haldeyiz. Nasıl ekonomi nasıl içler acısıysa yargımız ve siyasetimiz de aynı içler acısı tabloyu ortaya koyuyor.
Meclis’te, sokakta, fabrikada, tarlada, nerede bir kriz varsa o krizi bugün çözmenin yegane yolu; demokratik toplum anlayışıyla uzlaşıdır. Bir demokratik uzlaşı zeminine ihtiyacımız var. Nerden geldi bu çağrı? 27 Şubatta İmralı’dan geldi. Sayın Öcalan’ın çağrısındaki bu kavram gerçekten önümüzdeki siyasi süreç açısından çok önemli bir yol göstericisidir. Bu yol gösterici olan demokratik uzlaşı meselesi de hep birlikte katkı sunmamız gerekirken; iktidar, bırakın uzlaşısı kent uzlaşısı bir suç unsuru haline getirmeye çalışıyor.
“TOPLUMUN BEKLENTİLERİNİ KARŞILAYACAK BARIŞ ADIMINI ATIN”
İktidar ne yapıyor? İktidar kulağının üstüne yatmış, 27 Şubat’tan bugüne kadar adeta bir hareketsiz, bir donma hali yaşıyor. Hiçbir adım atmıyor. Sürekli aynı şeyi duyuyoruz iktidardan. ‘PKK kongresini yapsın, PKK silah bıraksın’. Peki, kongreyi nasıl yapacaklar? Kongrenin nasıl yapılacağına dair hiçbir adım yok. Güvenliği, hukuku, kongrenin yapılma koşullarının konuşulması, o kongreye Sayın Öcalan’ın nasıl katılacağı, hangi iletişim ile orada olacağı, kongreye nasıl çağıracağız, kongrede o kararların alınmasının nasıl gerçekleşeceği, bunlarla ilgili hiç bir şey konuşulmuyor. Sürekli ‘silahlar bırakılsın’… Nasıl bırakacaklar silahları? Bu oyalamaya son verin. İpe un sermeye son verin. Ciddi olun, sahici olun, toplumun beklentilerini karşılayacak barış adımını atın. Demokratik toplumun gereği ne ise o konuda Meclis hazırdır. Meclis bir uzlaşı zemininde buluşmaya hazırdır. Komisyon kurulmaya müzakereleri geliştirmeye hazırdır. Partimiz heyetimiz bu konuda bugüne kadar yoğun çalışmalarını sürdürdü, bugünden sonra da sürdürmeye devam edecek.
“ADIM ATILMASI HERKESİN BEKLENTİSİ”
Temelli, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Erdoğan’ın, “Süreç planladığımız, istediğimiz gibi ilerliyor” sözlerini hatırlatan gazetecler, sürecin nasıl bir boyutta ilerlediğini sordu. Temelli, şöyle yanıt verdi:
“Cumhurbaşkanın açıklamalarını takip ettim. Sadece bu kadarla yetindi. Gerçekten böyle bir şey varsa bunu kamuoyuna ve bize açıklasınlar. Bilelim hangi adımları atıyorlar. Ama ortada adım olmadığı için tıkanmış bir durum, ya da hareketsiz bir durum, bir donma hali ile karşı karşıyayız. Biliyorsunuz ilk çözüm sürecinde buzdolabında mı duruyor, bunun çözülmesi gerekmiyor mu? Dolasıyla bu adımın atılması herkesin beklentisi. Dediğimiz gibi adımların ne olduğu aslında belli.”
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.