PİRHA-4 Mayıs Dersim Tertelesi’nin 85. yılında Seyit Rıza Meydanı’nda kitlesel basın açıklaması yapıldı. Dersim’de yaşlı, kadın, çocuk denmeden on binlerce insan katledildiğini söyleyen HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Uygulanan soykırım bir zihniyetin ürünüydü. Tekçi, imhacı bir sistemin kurulması için peş peşe katliamlar, asimilasyon uygulamaları ve göç ettirme politikaları uygulandı” dedi.
4 Mayıs Dersim 1937-1938 Tertelesi’nin üzerinden tam 85 yıl geçti. Resmi rakamlara göre 16 bin, resmi olmayan rakamlara göre 72 bin kişi katledildi.
4 Mayıs Dersim Tertelesi’nin 85. yılı dolayısıyla Seyit Rıza Meydanı’nda kitlesel bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, HDP Milletvekilleri Tülay Hatimoğulları, Kemal Bülbül, Ali Kenanoğlu, Zeynel Özen, DEDEF Başkanı Özkan Tacar, Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Dersimli siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum örgütleri katıldı.
Açıklama yapılmadan önce katliamda yaşamını yitirenler için 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı. Açıklamada ‘Hiçbir şeyi unutmadık, hiçbir şeyi affetmedik’ pankartı açıldı. Dersim Emek ve Demokrasi Platformu adına basın açıklamasını DAD Eş Genel Başkanı Kadriye Doğan okudu.
“SEYİTLERİMİZİN MEZAR YERLERİNİ AÇIKLAYIN”
4 Mayıs’ın Dersim’in kara günü olduğunu söyleyen DAD Eş Genel Başkanı Kadriye Doğan, “Coğrafyamız, dilimiz, inancımız elimizden alınmak isteniyor. Yapılan asimilasyon politikalarına karşı mücadele edeceğiz. Ben insanım diyen herkes soykırıma karşı sessiz kalmaması gerekiyor. Seyitlerimizin mezar yerlerini açıklayın, 1937 yılı soykırımını kabul edin ve özür dileyin, dersim ismini geri verin, kayıp çocuklarımızın akıbetini açıklayın ve coğrafyamızdan elinizi çekin” dedi.
“DERSİM’DE HEM İNSAN HEM KÜLTÜR KIYIMI YAPILDI”
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ise, Dersim’de yaşlı, kadın, çocuk denmeden on binlerce insan katledildiğini söyleyerek, şunları kaydetti:
“Uygulanan soykırım bir zihniyetin ürünüydü. Tekçi, imhacı bir sistemin kurulması için peş peşe katliamlar, asimilasyon uygulamaları ve göç ettirme politikaları uygulandı. Dersim de bundan nasibini aldı, katliam unutturulmak istendi, fakat yıllar içinde yok etme için her yöntem denendi. Hafıza yok edilmek istendi ama başarılı olunmadı. Egemen sistem unutturmak ister ama bizler hatırlatmak için her türlü mücadeleyi yürüttük, bundan sonra da yürüteceğiz. Hakikatin açığa çıkması için Meclis harekete geçmeli. Hakikat olmadan adalet olmaz. O nedenle yüzleşme talebimizin hedefi kara yarayı temizlemek ve geleceği ortak yaşam hedefinde kurmaktır. Özür sadece bir cümleden ibaret olamaz, gerekliliklerini yerine getirmek lazım. Tunceli adının Dersim olarak değiştirilmeli. Hem insan, hem de kültür kıyımı yapıldı. Başta Seyit Rıza ve yol arkadaşları olmak üzere bütün katledilenlerin mezar yerleri açıklansın.”
“DEVLET RESMİ OLARAK ÖZÜR DİLESİN”
4 Mayıs Dersim Katliamı’nda talepleri kabul edilene kadar mücadelelerinin devam edeceğini söyleyen Dersim Baro Başkanı Kenan Çetin de, “Dersim ismi Meclis’te çıkarılacak teklifle geri verilsin, Elazığ Buğday Meydanı’nda idam edilenler ve yargılananların mezar yerleri ve isimleri açıklansın, devlet resmi olarak özür dilesin” ifadelerini kullandı.
PİRHA/DERSİM
Yoruma kapalı.