PİRHA – SES Genel Merkezi yaptığı açıklamada, “Toplum sağlığı ve çalışan sağlığı ve güvenliği açısından çeşitli önlemler alınmalı” diyerek alınması gereken tedbirleri sıraladı.
SES Genel Merkezi tarafından koronavirüs vakası ile ilgili yapılan açıklamada “Virüsün ülkemizdeki seyri göz önünde bulundurulduğunda toplum sağlığı ve çalışan sağlığı ve güvenliği açısından çeşitli önlemler alınmalı” denildi.
Tüm enfeksiyon hastalıklarında olduğu gibi koronavirüs salgınında da bağışıklık sisteminin güçlü olmasının ana belirleyici olduğu belirtilen açıklamada; “Kötü beslenen, daha kalabalık ve kötü barınma koşullarında yaşayanlar, aşırı çalışan ve dinlenme olanağı olmayan insanlar enfeksiyonlara karşı daha savunmasızdır. Tüm bunlara sağlık hizmetlerine erişimi de eklemeliyiz. Önlemler konusunda mutlaka altını çizmemiz gereken, önlemler konusunda olanaklara sahip olma gerçekliğidir. Toplumun tüm kesimleri için sıralanan önlemleri yaşama geçirecek olanaklara sahip miyiz? Olanakların yaratılması konusunda kamunun (devletin) bir an önce devreye girmesi gerekmektedir. Özellikle riskli grupların beslenmesi, barınma koşulları başta olmak üzere yaşam koşullarını güçlendirme öncelikler arasında yer almalıdır” denildi.
TOPLUM SAĞLIĞI YÖNÜNDEN ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER
- Fazla mesailerin kaldırılması,* Besin takviyesi (mahallelerde mutfakların açılması, ücretsiz yemek veya gıda dağıtılması)
- Besin maddeleri başta olmak üzere temel tüketim maddelerinde KDV’nin sıfırlanması,
- Kârları azalan işverenlerin takviye yerine yoksulluk sınırı altında ücret alanlara en azından bu dönem içinde yoksulluk sınırının üstünde gelir takviyesi yapılması,
- Dezenfektan, alkollü kolonya, maske vb. sıralanan önlemlerin ücretsiz sağlanması,
- Kötü barınma koşullarında yaşayanların boş evlere, tatil sitelerine yerleştirilmesi,
- Kreş, ana okul ve ilköğretimin ilk kademelerinin tatil edilmesi,
- Küçük çocuklara sahip ailelerin ücretli izine çıkartılması,
- Toplu yaşam alanları, toplu taşım ve benzerlerinde dezenfeksiyon sıklığının artırılması,
- İşyerlerinde hijyenin sağlanması, işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin artırılması,
- Ücretli izin ve hastalık izni haklarının kullanılması,
- Isınma olanaklarının artırılmasına yönelik çalışmaların yapılması, yakıt ya da maddi destek verilmesi,
- Temiz içme ve kullanma suyunun sağlanması
Sağlık sisteminde gerçekleştirilen neoliberal reformlara bağlı her türlü olumsuzluğun salgın sırasında daha da artacağı vurgulanan açıklamada; “Maliyet-etkinlik adına yapılan düzenlemeler (az sayıda kişi ile çalışma, aşırı yoğun çalıştırma, işe uygun kişi çalıştırmama vb.) ve işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin maliyet olarak görülmesi nedeniyle dikkate alınmaması, yetersiz ve düşük kaliteli malzeme kullanımı hem sağlık çalışanlarının sağlığını hem de toplum sağlığını olumsuz etkilemektedir. Covid-19 salgını gibi hasta başvurusunun arttığı dönemlerde bu sorunların devam ediyor olması hastalığın kontrolünü zorlaştırma bir yana daha da artırma potansiyeli taşımaktadır” denildi.
İŞİN GÖRÜNMEYEN YÖNÜ: SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN ÇALIŞMA KOŞULLARI
Koronavirüs ile ilgili yapılan açıklamalarla alınan önlemlerin kamuoyu ile paylaşıldığı ancak bugüne kadar açıklanan önlemler içerisinde sağlık çalışanlarının durumuna ilişkin yeterli açıklamalar yapılmadığı ifade edilen açıklamada; “Oysa sağlık emekçileri için özel önlemler alınmalıydı. Çünkü biliyoruz ki hastalıkla mücadelede önemli bir yerde duran, ama aynı zamanda en fazla riske maruz kalacak olanlar sağlık emekçileridir. Çin’de, İtalya’da, İran’da hayatını hasta iyileştirmek için kaybeden onlarca sağlık çalışanı bu gerçeği bir kez daha ne yazık ki tüm dünyaya gösterdi” denildi.
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.