Alevi Haber Ajansi

Şengal Katliamı 4. yılında: Katliamın sorumluları yargılanmalı-VİDEO

PİRHA – IŞİD’in binlerce Ezidiyi öldürdüğü, binlerce kadını esir aldığı Şengal Katliamı’nın 4’üncü yıldönümünde yapılan ortak açıklamalarda, “Tarihin karanlık sayfalarına geçen 3 Ağustos, ‘Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü’ olarak kabul edilene kadar mücadeleye devam edeceğiz” denildi. 

IŞİD’in Ezidilere yönelik 3 Ağustos 2014’te Şengal’de gerçekleştirdiği katliamda binlerce insan öldürüldü, binlerce Ezidi kadın IŞİD’liler tarafından esir alındı. 4’üncü yıl dönümünde Adana’da biraraya gelen kadınlar,  “Sadece Şengal’de değil, 10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nın, Diyarbakır’da HDP mitingine yapılan bombalı saldırının, Antep’teki düğünü kana bulayanların, Suruç’ta Kobani’deki çocuklara oyuncak götürmek isteyen gençlerin katillerinin peşinde olduğumuzu, adil yargılamanın yapılmasını ve katiller ile destekçilerine hak ettikleri cezanın verilmesi için çabamızı sürdüreceğiz” dediler.

“İNSANLIK  BÜYÜK BEDELLERLE DENEYİMLENMİŞ DURUMDA”

Birçok ilde Şengal Katliamı’nın 4. yılına ilişkin Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu basın açıklaması gerçekleştirdi. Adana’da HDP il binasında Şengal Katliamının 4. yıldönümü için bir araya gelen kadınlar adına basın açıklamasını HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları okudu. Hatimoğulları, “İnsanlığın, Srebrenitsa’dan, Arjantin’den, Şili’den, Bolivya’dan, Ermenilerden, Süryanilerden, Halepçe’den, Myanmar’dan, Yemen’den, Kobani’den, Afrin’den, Musul’dan, Raqqa’dan ve Filistin’den bu yana yaşadıklarından beri tarihin hangi sayfasına karanlığı, hangi sayfasına aydınlığı yerleştireceğini korkunç acılar ve büyük bedellerle deneyimlemiş durumdadır” dedi.

“ŞENGAL’İN GERÇEK SAHİPLERİ EZİDİLER”

Ezidilerin onbinlerce yıllık tarihine yetmiş üç ferman sığdırdığını söyleyen Hatimoğulları, “Ezidiler, 21. yüzyılın en korkunç soykırımına uğramakla kalmadı; binlerce kadın ve çocuk radikal cihadist çete örgütü IŞİD tarafından kaçırıldı. köle pazarlarında satıldı ve halen sayılarının üç bin civarında olduğunu bildiğimiz kadın ve çocukların akıbeti bilinmiyor. Aradan geçen dört yılda başta Ortadoğu olmak üzere savaşın ve silahlı çatışmaların ilk ganimeti görülen kadınlar arasında yine Şengal’in gerçek sahipleri Ezidiler gelmektedir” dedi.

“EZİDİ KADINLAR SAVAŞ GANİMETİ OLARAK SATILDI”

Hatimoğulları sözlerini şöyle sürdürdü:

“3 Ağustos 2014 tarihli soykırımın yanı sıra, Ezidi kadınların IŞİD tarafından ‘savaş ganimeti’ görülerek Arap ülkelerindeki şeyhlere satılması, sistematik cinsel saldırıya maruz bırakılması ya da öldürülerek toplu mezarlara gömülmesi, Ezidi kadın kırımına da yol açmıştır. Benzer şekilde Ermeni, Süryani, Şii Şabak ve Şii Türkmen halklara dönük IŞİD’in saldırıları tüm dünyanın gözleri önünde ve egemen devletlerin korkunç sessizliği içinde gerçekleşmiştir ve halen de devam etmektedir.

“KADINLAR DİRENİŞİ SEÇTİ”

Ezidi kadınların, soykırımının ardından susmak, yaşananları kader olarak görmek yerine direnişi, özgürleşmeyi, doğup büyüdükleri toprakları canları pahasına savunmayı seçtiğini söyleyen Hatimoğulları, “Nitekim bu mücadele sayesinde, 2016’da 3 Ağustos tarihinin Kadın Kırımına Karşı Mücadele Günü olarak kabul edilmesi için öncülük yapmışlar, Avrupa’dan Kanada’ya, Avustralya’dan Afrika ülkelerine, Türkiye’den Irak’a kadar dünyanın birçok ülkesinde kadın hareketleri yapılan bu çağrıyı sahiplenmiş, aynı gün aynı dakika tek yürek olarak barbarlığa, vahşete, kıyıma karşı ortak mücadele kararlılığını sergilemişlerdir.

Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu olarak, sadece Şengal’in değil, 10 Ekim Ankara Gar katliamının, Diyarbakır’da HDP mitingine 5 Haziran 2015’de yapılan bombalı saldırının, Antep’teki düğünü kana bulayanların, Suruç’ta Kobaneli çocuklara oyuncak götürmek isteyen gençlerin katillerinin peşinde olduğumuzu; adil yargılama yapılması ve katillerle destekçilerine hak ettikleri cezanın verilmesi için çabamızı sürdüreceğimizi tekrar ediyoruz.”

“EZİDİLERİN SIĞINDIĞI KAMPLAR KAPATILDI”

Zorunlu göçe maruz kalan Ezidilerin sığındığı DBP’li belediyelerin kamplarının, atanan kayyımlarca kapatıldığını hatırlatan Hatimoğulları, “Kayyımlar öncesinde kamplarda kendi inançlarını ve kültürlerini özgürce yaşamalarına olanak sağlanan, sağlık, beslenme ve temizlik gibi temel insani ihtiyaçları merkezi hükümetten hiçbir destek almaksızın karşılanan Êzidîler, bir anda ortada bırakılmıştır. Platform olarak AFAD kamplarına yapmak istediğimiz ziyaretler bugüne kadar her seferinde engellenmiştir” dedi.

“KADIN KIRIMI VE SOYKIRIMA KARŞI ULUSLARARASI EYLEM GÜNÜ”

Kadınların, tarihin karanlık sayfalarına geçen 3 Ağustos, ‘Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü’ olarak kabul edilene kadar mücadeleye devam edeceğini söyleyen Hatimoğulları, “Bir kez daha Şengal’de, Rojava’da, Suruç’da, Ankara Garında, Süveyda’da, Stockholm’de yitirdiğimiz kadınları saygıyla, sevgiyle, minnetle anıyoruz” dedi. (HABER MERKEZİ)

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak