Alevi Haber Ajansi

Şair Cemal Süreya, Dersim’de anıldı: Şiirleri okundu, mektupları paylaşıldı-VİDEO

PİRHA – Şair Cemal Süreya, ölümünün 29. yılında memleketi Dersim’de anıldı. Munzur Akademi Kültür Sanat Derneği’nde yapılan anma gecesine Süreya’nın kendi el yazısı mektuplarıyla yazar Mesut Özcan, birçok şair ve yurttaş katıldı. 

9 Ocak 1990’da hayata veda eden Şair Cemal Süreya, ölümünün 29. yılında memleketi Dersim’de anıldı. Munzur Akademi Kültür Sanat Derneği’nde şiir dinletisi ve anma düzenlendi.

Dinletide araştırmacı yazar Mesut Özcan ‘Kendi El Yazısıyla Cemal Süreya Mektupları’ yazılarını paylaştı. Süreya’nın biyografisi ve anıları aktarıldı.

Yurttaşlar, Cemal Süreya ile olan anılarını aktarırken müzik grupları da dinleti gerçekleştirdiler. Süreya için mumlar yakıldı, kendi şiirleri seslendirildi.

CEMAL SÜREYA KİMDİR?

Asıl adı Cemalettin Seber olan Cemal Süreya, 1931 yılında Pülümür’de doğdu. Babası Hüseyin Seber, annesi ise Gülbeyaz Seber’dir. 6 yaşında ailesiyle beraber Erzincan’dan ayrılarak Bilecik’e yerleşti. İlkokula, Bilecik’te başladı ve İstanbul’da devam etti. Lise öğrenimini Haydarpaşa Lisesi’nde tamamladı. Yüksek öğrenimini ise Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde tamamladı.

Üniversiteden mezun olduktan sonra Maliye Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, Orta Doğu İktisat Bankası ve Türk Dil Kurumu’nda çalıştı.

Annesini küçük yaşta kaybeden Cemal Süreya, edebiyata yönelişi ile ilgili şunları söyler: “Belki beni edebiyata götüren bir sürü neden vardır. Ama bir keskin neden ararsam bunu annemde bulduğumu söyleyebilirim.”

Cemal Süreya’nın okuma tutkusu çocukluğunda başlamıştı. O günleri şöyle anlatıyor: “Bizim çocukluğumuzda her kitabı bulamazdık. Bunun için elime ne geldiyse okudum. Hatta sokakta kese kağıdı ve gazete bulurduk, içinde roman varsa okurduk.”

Dostoyevski’nin yazarlık kariyerinde önemli bir etkisi olan Cemal Süreya bunu şöyle anlatır: “Benim edebiyatla ilgili olarak ikinci bir doğum tarihim var 1943. Dostoveyski’yi okudum ve ondan sonra hiç huzur kalmadı bende.”

Cemal Süreya, şiir ve yazılarını çeşitli dergilerde ve gazetelerde yayınladı. 1990 yılında hayata veda etti.

PİRHA/DERSİM

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak