Alevi Haber Ajansi

Sağlık çalışanları 38 haftadır vergide adalet istiyor!

PİRHA- Mersin Tabip Odası’nda bir araya gelen sağlık emekçileri, gelirde ve vergide adalet sağlanması, toplumun sağlık hakkı ve sağlık çalışanlarının hakları için söz söylemeye ve mücadele etmeye kararlı olduklarını vurgulayarak, “Eziyet yönetmelikleri değil,
 gelirde ve vergide adalet istiyoruz!” dedi.

Sağlık emekçileri, 38 haftadır Türkiye’nin dört bir yanındaki aile sağlığı merkezlerinde, hastanelerde, vergi dairelerinde gelirde ve vergide adalet taleplerini dile getirmeye devam ediyor.

Mersin’de de, Mersin Tabip Odası, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Dev Sağlık-İş, Genel Sağlık İş Sendikası, Hekim Birliği Sendikası, Mersin Aile Hekimleri Derneği (MAHDER), Mersin Aile Sağlığı Çalışanları Derneği (MASÇAD), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Tabip Sen vergide adalet için açıklama yaptı.

Mersin Tabip Odası’nda yapılan açıklamayı, Mersin Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu üyesi Dr. Olgan Çavdar okudu.

Hazine ve Maliye Bakanı’nın 2025 yılında vergilerin %43 artırılacağını söylediğini hatırlatan Çavdar, “Peki bu artış ücretlerimizde de olacak mı?” diye sordu.

“YENİDOĞANLAR ÖLÜRKEN BU DENETİMLERİ NEDEN YAPAMADINIZ?”

18 şehir hastanesinin, Sağlık Bakanlığı’nın bütçesinin %10’unu tükettiğini aktaran Çavdar, “Aylardır bizden aldığınız vergileri bize harcamanızı talep ediyoruz. Sağlık Bakanı’na soruyoruz: Şehir hastanelerinin müteahhitlerine ayrılan bütçe, aşı almaya neden yetmiyor? Aile hekimlerine bir “eziyet yönetmeliği” çıkardınız. Aile hekimliğine ayırdığınız bütçeyi keserek daha çok çalıştırmanın formülünü arıyorsunuz. Bu formülleri şehir hastaneleri için neden yapamıyorsunuz? 5-6-7 Kasım’da üç gün iş bıraktık. Sadece İstanbul’da 6 bine yakın denetim yapıldı. 8 yıl İl Sağlık Müdürlüğü yaptığınız İstanbul’da yenidoğanlar ölürken bu denetimleri neden yapamadınız?” diye konuştu.

“SİZ KİMİN REÇETESİNE, NE AMAÇLA KARIŞIYORSUNUZ?

Çavdar, her gün ekonomik krizin altında ezilen, hayata tutunmaya çalışan insanlar gördüklerini belirterek, “Her gün çocuğuna ateş düşürücü almak için para denkleştirmeye çalışan insanlarla karşılaşıyoruz. Sağlık Bakanı ise “Ateş düşürücü reçetesi yazmayın, ücretinizi keseriz” diyor. Siz kimin reçetesine, ne amaçla karışıyorsunuz? Bu ilaçların cepten ödenmesini mi istiyorsunuz? “Bir de eczane zincirleri kuralım” mı diyorsunuz?” diye belirtti.

“SAĞLIK VE EKONOMİ POLİTİKALARINIZ EN BÜYÜK HALK SAĞLIĞI SORUNU!”

Maliye ve Sağlık Bakanlığı’nın sağlık çalışanlarının taleplerine kayıtsız kalarak bir tercihte bulunduğunu vurgulayan Çavdar, şunları söyledi: “Ancak bilinmelidir ki haklı olan talepler için yapılan iş bırakmalar ve diğer meşru eylemler sonuç alınana dek devam edecektir. Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve birinci basamak sağlık hizmet alanında örgütlü meslek emek örgütleri “eziyet yönetmeliği”nin geri çekilmesi için 2-6 Aralık 2024 tarihlerinde 5 günlük G(ö)REV eylemini ikinci kez yapmak zorunda kalacak.

Toplumun sağlık hakkı için yaşam koşulları herkese ayrımsız olarak yeterli ve tam olarak kamu olanaklarıyla sağlanmalı; sağlık hizmetleri ticari ortamdan arındırılmalı ve herkese eşit şekilde ücretsiz olarak sunulmalıdır. Tüm sağlık çalışanlarına güvenceli iş, güvenli ortamda, emekliliğine yansıyacak tek kalemden oluşan, performansa dayalı olmayan, insanca yaşamaya yetecek kadar ücret ödenmelidir. Bugün Türkiye’nin dört bir yanından 38. defa sesleniyoruz: Sağlık ve ekonomi politikalarınız en büyük halk sağlığı sorunumuz haline geldi. Formülleriniz ve tercihleriniz hep bir avuç zenginden yana. Sağlık çalışanları tükeniyor, bebeklerimiz ölüyor; sadece yoğun bakımlarda değil, aşı olmadığı için de bebeklerimiz ölüyor. Çocuklarımız okul yerine işe gidiyor, beş çocuktan biri çalışıyor.”

“VERGİLERLE BİZİM İÇİN OKUL, KREŞ VE AİLE SAĞLIĞI MERKEZİ YAPIN

Çavdar, sağlık çalışanları olarak taleplerini şöyle sıraladı:

“* Bizden topladığınız vergilerle bizim için okul, kreş ve aile sağlığı merkezi yapmanızı istiyoruz.

* Bizden topladığınız vergileri bizim refahımız için harcamanızı istiyoruz. Yoksulluk sınırının üstünde bir gelir talep ediyoruz.

* Emeklilikte açlık sınırı altında maaşa mahkum olmayacağımız bir ücretlendirme talep ediyoruz.

* Artan vergi dilimleri nedeniyle her ay maaşımızın azalmasını istemiyoruz.

* Sabit gelirlilerden %35’e varan vergi kesintileri yerine en fazla %15’e sabitlenmiş vergi kesintisi talep istiyoruz.”

PİRHA/MERSİN

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak