PİRHA-Roman Diyalog Ağı (RODA), Sıfır Ayrımcılık Derneği Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ile birlikte İstanbul Ümraniye’de bulunan Roman ve Abdalları ziyaret etti. Ziyarette atık toplayıcıların yaşadığı sorunları dinlediler.
Roman Diyalog Ağı (RODA), Sıfır Ayrımcılık Derneği son günlerde depolarına yapılan baskınlar ve tutuklamalarla gündeme gelen atık toplayıcıların yaşadığı sorunlarla ilgili 8 maddelik çözüm önerisini kamuoyuna paylaştıktan sonra, bugün de Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Programlar Koordinatörü Mehmet Caner Demir ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Basın ve Enformasyon Yöneticisi İletişim Bölümü’nden Deniz Yenal ile birlikte İstanbul Ümraniye’de bulunan Roman ve Abdalları ziyaret etti.
Ziyaret öncesi Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, Roman Diyalog Ağı (RODA) çalışma ofisi olan Sıfır Ayrımcılık Derneği yöneticileriyle yapılan görüşmede, eşitsizlikleri daha görünür kılan ve derinleştiren COVID-19’un etkilerini konuşuldu. Yoksullukla mücadele, Roman kadınını güçlendirmek, Roman içerikli politikalarının merkezine kadın ve çocuğu yerleştirmek ve tüm seviyelerde politika yapma sürecine toplumun aktif katılımını sağlamak üzerine bilgi alışverişinde bulunuldu.
Görüşmenin ardından heyet, İstanbul Ümraniye’deki Abdal ve Roman aileleri ziyaret etti.
Yapılan ziyarette, ağırlıklı olarak atık toplayıcılığıyla geçinen aileler, İstanbul Valiliği tarafından hurda ve kağıt toplama araçlarına el konulduğunu, bu el konulma sırasında nelere maruz kaldıklarını anlattı.
Yaptıkları işin düşük geliri, sağlıksız koşulları, çöple uğraşmanın toplumsal olarak pislikle ilişkilendirilmesi gibi nedenlerle toplumsal dışlanmışlığı en fazla yaşayan Romanlar, güvenceli işlerde çalışmak istediğini vurguladı.
Kağıt toplayıcılarına yönelik baskılara karşı Sıfır Ayrımcılık Derneği ve Roman Diyalog Ağı (RODA açıklama yapmış, 8 maddelik çözüm önerisi sıralamıştı.
“Geçimini atık toplayarak sağlayan ve kötü koşullarda çalışma imkanı bulabilen toplayıcıların geçimlerini sağlayabilmeleri için bazı öneriler sunuyoruz ve çözümün bir parçası olmak için herkesi sorumluluk almaya davet ediyoruz” denilen açıklamada, şu öneriler dile getirildi:
“1. Atık toplayıcıların sorunlarının çözümü ve iş huzurlarının sağlanabilmesi için kamu, özel sektör, belediyeler, sivil toplum kuruluşları ve atık toplayıcılarından oluşacak bir komisyon kurulmalıdır.
- Oluşturulacak komisyon, iş sağlığı ve çalışma koşulları başta olmak üzere sokak toplayıcılarının güvenli koşullarda ve kayıtlı çalışmaları için gerekli yasal düzenlemeleri ve kaynak teminini oluşturmalıdır.
- Atık toplama ve ayrıştırma işlerinin yasal olarak ayrılması ile birlikte belediyeler atık toplayıcılar için sağlık koşullarına uygun depolama alanları oluşturmalıdır.
- Atık ayrıştırma işini yapan büyük işletmelerin doğrudan atık toplayıcılardan atıklarını alabilmeleri için gerekli kurumsal düzenlemeleri yapmaları sağlanmalıdır.
- Atık toplama araçlarının şehrin trafiğini aksatmayacak araçlarla yapılması için gerekli kaynak temin edilmelidir. El çekçekleri yerine elektrikli araçların kullanılması tercih edilmelidir. Alınacak araçlar için belediyelerin aracılığı ile yurt içi veya yurt dışı kaynak ve hibelerden faydalanmak için başvurular yapılmalıdır.
- Geçiş sürecinde ilgili belediye öncülüğünde İŞKUR tarafından katılımcılara günlük ücret ödenerek ve MEB tarafından öğretmen görevlendirilerek atık toplayıcılara yönelik eğitim programı düzenlenerek çalışanların sertifikalı olarak çalışması sağlanmalıdır.
- Konunun tüm aktörlerinin bir araya geleceği, acil diyalog toplantısı yapılarak sorunun çözümü hızlandırılmalıdır.
- Bu süreçte iş yapamayan, çalışamayan ve geçimini günlük kazançla sağlayan atık toplayıcılar için acil olarak Sosyal Yardımlaşma Vakfı üzerinden destek sağlanmalıdır.”
PİRHA/İSTANBUL
Yoruma kapalı.