Alevi Haber Ajansi

Ressam Yorozlu’yu dostları anlattı: Toplumsal olaylara hep sanatıyla müdahale etti-VİDEO

PİRHA- Geçen hafta yaşamını yitiren Ressam Şenol Yorozlu’yu dostları anlattı: O, toplumdan beslendi ve toplumsal olaylara hep sanatıyla müdahale etti. İyi bir muhalif, namuslu ve iktidarla ilişkilenmemiş bir ressamdı. Piyasa değerleri ile değil kendi belirlediği resimsel değerlerle yol aldı.

50 yıldan fazla bir zamanda sanat hayatıyla toplumsal olayları gözlemleriyle kavramsal düşünceyi tuvallerine aktaran ve bu olaylara eleştirel bakabilmenin örneklerini eserlerinde çokça sergileyen Ressam Şenol Yorozlu, 19 Ağustos tarihinde yaşamını yitirdi.

Kendinin topluma ait olduğunu ve güncelle birlikte tarihi her toplumsal olaydan sorumlu olduğunu kaydeden Yorozlu, bu tavrını ise sanatı ile ifade ettiğini dile getirip; sokakta, otobüste, dolmuşta, sinemada, doğada, pazarda topladığı her şeyi karikatür, makale, yazı ve fotoğraf olarak biriktirerek toplumdan böyle beslendiğini ve kaynaklarını tekrar gözden geçirerek masaya yatırdığını ifade ediyordu.

‘Tarihten korkmayan bir ressam, muhalif bir sanatçı ve  hakiki bir tarih hamalı’ olarak nitelendirilen Ressam Şenol Yorozlu’nun dostları, kendisine dair ajansımız PİRHA‘ya konuştu.

“TOPLUMDAN BESLENDİ”

20 yıla yakındır Yorozlu’yu tanıyan ve onun toplumdan farklı bakan biri olduğunu ifade eden Şair Vejdin Çiçek, “O, toplumdan farklı bakan bir insandı. Hepimizin bakıp da göremediği şeyleri görüyordu. Toplumun içindeydi ve toplumdan besleniyordu; toplumu okuyordu. Kendi deyimiyle ‘toplumun hamalı’ olmuştu. Parmak bastığı yerlere ses getiren bir sanatçıydı. 20 yıla dayanan bir geçmişimiz var. Kimi insan için öldü derler ama ölüm kelimesi ona yakışmaz ve ölmedi de. Sahiplenme konusunda toplum olarak vefasızız” dedi.

“İYİ BİR MUHALİF, İKTİDARLA İLİŞKİLENMEMİŞ RESSAMDI” 

Şair Metin Kaygalak ise Yorozlu’nun iktidarla ilişkilenmeyen sanatçı kimliğine vurgu yaptı. 25 yıldır tanıştıklarını ve onun resme bakışının eleştirel ve muhalif olduğunu söyleyen Kaygalak, “Şenol Yorozlu muhalif bir kişilikti. Bu ülkenin sosyal toplumsal yapısına, girdisinden çıktısına farkında olan ve açık bir muhalif kimliğini resmini yansıtmış bir ressam. Resme bakışı sadece estetiksel değil; aksine eleştirel, muhalif bir kimliği var. Ülkedeki birçok toplumsal meseleye not düşmüş, sergilerinde bunu önceliklemiş ve korkusuzca bunlara değinmiş biri. İyi bir muhalif, namuslu ve iktidarla ilişkilenmemiş bir ressam. Bu son dönem için bunlar çok önemli. İlk dönem resimlerinden son dönem resimlerine doğru giderek sadeleştiren, kendi demiyle resimlerindeki fazlalıkları atarak kendini görünür kılan resimler yapmaya başladı. Sanata bambaşka farklı bir bakışı vardı” ifadelerini kullandı.

“HAK ETTİĞİ DEĞERİ GÖREMEDİ”

Yorozlu ile 40 yılı geçen bir dostluğa sahip olan Fatih Cenikli de, kendisinin her sergide yeni bir kavram sergileyen özel bir sanatçı olduğunu dile getirerek şunları söyledi:

Haşim Nurlu bir yazısında Şenol Yorozlu için, ‘O bir Türk değil İngiliz veya Alman sanatçısı olsaydı insan düşünmeden edemiyor; eserleri hangi uluslararası müzede yer alırdı?’ diye yazmıştı. Dünyayı ve günü izleyen, geçmişi bilen, her sergide yeni bir kavram sergileyen çok özel bir sanatçıydı. Ülkemizde genel olarak sanatın bir değeri olmadığı için, Şenol Yorozlu da maalesef hak ettiği değeri göremedi. O bir çok kişiye yol gösterdi, yol açtı. 40 yıllık dosttu.

“TOPLUMSAL OLAYLARA MÜDAHALE ETTİ”

Gazeteci Yazar Ersin Kalkan ise; Yorozlu’nun, yaşadığı her dönemin toplumsal olaylarına müdahale etme gereği duyduğunu kaydederek, “Ülkede resme bir dönem damgasını vurmuş değerli bir sanatçıydı. Toplumsal olayların gerisinde kalmadı, her zaman önünde durdu. Müzikten, felsefeden, mimariden anlardı ve tarihi çok iyi bilirdi. Onunla sohbet etmek bir okyanusa girmek gibiydi. Yaşadığı dönemdeki bütün toplumsal olaylara müdahale etme gereği duydu. Çok verimli bir çağında kaybettik” şeklinde konuştu.

“KENDİNİ ASLA TEKRAR ETMEDİ”

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Can Aytekin de, “Piyasa değerleri ile değil kendi belirlediği resimsel değerlerle yol aldı” dediği Yorozlu’ya dair şunları söyledi:

“1999’dan beri kendisini tanıyorum. Türk resminin çok önemli bir kilometre taşıydı. Akademiyi, Batı resmini bilen; bunun yanında Doğu kültürüne de hakim, kendisini geliştiren bir sanatçıydı. Hep yeni projelerin peşinde koştu. Asla kendini tekrar etmedi. Piyasa değerleri ile değil kendi belirlediği resimsel değerlerle yol aldı. Toplumsal olaylara karşı çok duyarlıydı. Siyasetin altındaki sorunları deşen bir sanatçı ve bunu resim yoluyla yapması onu eşsiz kılıyordu. Karikatür ve akademi geleneğinden geliyor olmasından kaynaklı bunları harmanlayarak kendine has bir sanat kariyeri yarattı. Gerçekleştiremediği projeleri, notları, desenleri en az sergileri kadar ilgi çekecektir. Umarım onlar da gün yüzüne çıkar.”

Ersin ÖZGÜL/İZMİR

İLGİLİ HABERLER:

Ressam Şenol Yorozlu: Her toplumsal olaya tavrımı sanat ile ifade ediyorum-VİDEO
Ressam Şenol Yorozlu, İzmir’de sevenlerinin katılımıyla toprağa sırlandı-VİDEO

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak