Alevi Haber Ajansi

PSAKD Mamak Şubesi: Malatya Katliamı’na seyirci kalındı- VİDEO

PİRHA- Malatya Katliamı’nın 47. yıl dönönümü sebebiyle basın açıklaması yapan PSAKD Mamak Şubesi, birçok katliamda olduğu gibi bu katliamda da Alevilerin hedef olduğunu vurgulayarak, “Demokrat insanların ve Alevilerin evleri önceden işaretlenmişti. Malatya’da devlet görevlileri katliam öncesi yapılan tahriklere seyirci kaldı” dedi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Mamak Şubesi, Malatya Katliamı’nın 47. yıl dönümü sebebiyle dernek binası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamayı PSAKD Mamak Şube Yönetimi’nden Mustafa Yoldaş Ceylan okudu.

“ALEVİLERİN EVİ İŞARETLENDİ”

47 yıl önce dönemin Belediye Başkanı Hamit Fendoğlu’na yapılan suikastı gerekçe gösteren faillerin, Malatya’da “Milletim Uyan” başlıklı bir bildiri dağıtmasıyla herşeyin başladığını hatırlatan Mustafa Yoldaş Ceylan, “Belediye hoparlöründen kuran okunup, ‘Din elden gidiyor. Camilere de bomba konuluyor’ anonslarının yapıldığı katliamda 8 kişi yaşamını yitirirken yüzlerce kişi de yaralandı. Diğer katliamlarda olduğu gibi ilerici, demokrat insanların ev ve iş yerleri ve Alevilerin evleri önceden işaretlenmişti” diye konuştu.

“Güçlü devlet’in Malatya’daki temsilcileri ise bu tahriklere seyirci kalmıştır” diyen Ceylan, katliam sırasında polislerin olmadığına dikkat çekti. Olayları yatıştırmak amacıyla bir konuşma yapan Malatya Cumhuriyet savcılarından Necati Sezener ile Adıyaman‘dan gelen Jandarma Komando Birliği Komutanı Yüzbaşı Arif Doğan’ın da saldırıya uğrayıp yaralandığını belirtti.

“ALEVİLER GÖÇ ETMEK ZORUNDA KALDI”

Ceylan, 17 Nisan 1978 akşamı başlayan saldırının 20 Nisan akşamına kadar sürdüğünü ve bu süre zarfında 8 kişinin katledildiğini, 20’si ağır olmak üzere 100 kişinin yaralandığını, 960 iş yeri ve konutun tahrip edildiğini kaydetti.

12 Eylül 1980’de gelen askeri darbeden sonra demokratlara, devrimcilere ve Alevilere yönelik baskıların yoğunlaştığını ve bu nedenle Alevilerin göç etmek zorunda kaldığını dile getiren Ceylan, “Neredeyse her gün evleri, işyerleri aramadan geçirilen bu insanlar, uyduruk gerekçelerle gözaltına alınıyor, işkencelerden geçiriliyordu. Bunca baskıyla karşılaşan demokrat, devrimci ve Aleviler, sonunda Malatya’yı terk etmek zorunda kaldılar. İş sahibi olanlar, işyerlerini günün değerinin çok altında fiyatlara satarak Mersin, Adana, İstanbul, İzmir gibi kentlere göç etmeye başladılar. Ekonomik gücü olmayanlar da köylerine döndüler. Böylece Malatya’nın etnik ve kültürel mozaiği, siyasal yapısı esaslı bir değişime uğratılmış oldu” sözlerini kullandı.

PİRHA/ ANKARA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.