PİRHA-Dersim’in Pertek ilçesinde pomza kum ocağı yapmak isteyen Arven Doğu Yapı İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ortaklarından Hıdır Nergizhan, “Pomza kumu hiçbir kimyasal taşımıyor ve tamamen organik. Ama hiçbir şekilde kom ocağında kırıcı dinamit veya kimyasal kullanılmayacak” dedi.
Dersim’in Pertek ilçesinde Bargini (Karabakır), Zeve (Dorutay), Orcan (Yukarı Gülbahçe) ve Desiman (Ardıç) köylerinin mera alanlarına Arven Doğu Yapı İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından, pomza kum ocağı yapılmak isteniyor.
Şirket ortaklarından Hıdır Nergizhan, konuya ilişkin PİRHA’ya konuştu.
“POMZA KUMU MADEN VE ORGANİK OLMAYAN HİÇBİR ŞEYİ TAŞIMAZ”
Dersim’in Hozat ilçesinin Karabakır köyü tarafında pomza kumu ocağı ruhsatı ile ilgili girişimlerde bulunduklarını ifade eden Hıdır Nergizhan, “Pomza kumu yanmaz, volkanik tüflerden oluşan bir yanardağ lavıdır. İnşaat malzemesi olarak sıva kumu ve şap kumu olarak kullanılır. Maden ve organik olmayan hiçbir şeyi taşımaz. Volkanik tüf olduğu için yüzde yüz organik bir kumdur ve inşaat yapı malzemelerinde kullanılır. Hiçbir şekilde kırıcı, kırma makineleri, dinamit gibi hiçbir malzeme kullanılmamaktadır. Tunceli’de beş tane dere kumu ocağı var, iki tanesinin şu anda ruhsatları bittiği için kapalı, diğer üç tane dere kum ocağı var onların ruhsatları da onuncu ya da on birinci ayda sona erecek” dedi.
Dere yataklarından alınan kumun hem yasak hem de sağlıklı olmadığını vurgulayan Nergizhan, “Dere yatakları Milli Park sınırları içerisinde olduğu için artık oralardan kum alma şansımız da kalmadı. Bugün memleketimize kum Elazığ ve Erzincan’dan geliyor ancak bunun maliyetleri çok yüksek olduğu için insanlar mağdur durumda. Bugün artık insanlık uzayda yaşam arıyorlar, insanoğlunun yaşaması için ne gerekiyorsa onun yapılması gerekiyor” diye konuştu.
“DOĞAYA ZARAR VERECEĞİZ AMA HİÇBİR ŞEKİLDE DİNAMİT KULLANILMAYACAK”
Pomza kumunun hiçbir kimyasal taşımadığını ve tamamen organik olduğunu belirten Nergizhan, şunları söyledi:
“Eğer bölgedeki muhtarlarımız, sivil toplum kuruluşları ve köylülerimizle birlikte uyum içerisinde çalışırsak tabii ki doğaya nasıl az zarar veririz ve doğadan nasıl faydalanırız gibi çalışmalar yapmak zorundayız. Hiçbir şekilde kırıcı dinamit veya kimyasal bir şey kullanılmayacak. Çalışmanın yapılacağı yerlerde köylerin çeşmeleri, Dersim 38 anıtları ve meralar var ama biz bunlara zaten girişimlerimizi yaptığımız zaman ilgili kurumlardan meralara ve çeşmelere zarar verilmemesi üzerine taahhüt verdik. Su bizim için yaşamdır, memleketin çocuğu olarak kendi suyumuzu yok edecek kadar düşüncesiz bir insan değiliz. O coğrafyadaki köylülerle birlikte uyum içerisinde çalışabilirsek o zaman en iyisini yapabiliriz. Biz kendi meralarımıza, çeşmelerimize ve doğal kaynaklarımıza kötülük yapacak kadar kötü insanlar değiliz.”
Nuray ATMACA/DERSİM
İLGİLİ HABERLER:
-Dersim Pertek’teki pomza kum ocağı projesine tepki: Köylerimiz yok edilmek isteniyor-VİDEO
Yoruma kapalı.