PİRHA- Niğde’nin Merkez ilçesine bağlı tek Alevi köyü olan Kömürcü’de ilk kez 40 yıl sonra 4 Ağustos Cumartesi günü cem tutuldu. Cemevi olmayan köye 1983’te cami yapılmış. Adıyaman’dan giden ve cemi yürüten pirlerden Kureyşan Ocağı mensubu Garip Bozkurt, “Orada yapılan caminin hangi amaçla ve niçin yapıldığını çok iyi biliyoruz. Bizler Alevilik yol erkanının yürütülmesi için bu politikalara karşı mücadele edeceğiz” dedi.
Niğde’nin Merkez ilçesine bağlı Kömürcü köyü bir Alevi köyü. Ancak bu köyde, 12 Eylül sonrası 1983’te cami yapılmış. Yıllardır uygulanan asimilasyon politikalarına karşı bir cami cemaati oluşmuş olsa da Aleviliğine sahip çıkmış ve asimile olmamış bir genç nüfus bulunuyor.
Ancak 4 Ağustos Cumartesi günü Adıyaman, Mersin ve Antep’ten gençlerin de aralarında olduğu Alevilerin katılımıyla köyde ilk kez Birlik Cemi yapıldı. Cemi yürüten Kureyşan Ocağı pirlerinden Garip Bozkurt izlenimlerini PİRHA‘ya anlattı.
“YOLA HİZMET BİZLER İÇİN BİR ONUR VE ŞEREFTİR”
“Daha önceden Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) ve Alevi Kültür Dernekleri (AKD) Genel Merkezi’ne iletilen böyle sıkıntılar alıyoruz. İnsanların kendini ifade edemedikleri zaman yaşadıkları sorunların çözümü için bizlere bilgi veriyorlar ve bizlerden yardım istiyorlar” ifadelerini kullanan Pir Garip Bozkurt, “Bizler Alevi pirleri olarak Alevilerin olduğu her köye, her şehre ve her bölgeye Alevilik yol erkanına hizmet etmek için yola çıkıyoruz. Bu da bizim için bir onur ve şereftir” diye konuştu.
“KÖYDE BİR CAMİ CEMAATİ OLUŞMUŞ”
“Niğde’ye bağlı Kömürcüler köyünün diğer köylerimize oranla nüfusunun çok genç ve çocukların yoğun olması dikkatimi çekti” diyen Pir Bozkurt şöyle devam etti:
“80’li yıllarda orada yapılan bir cami var. Sıkıyönetim dönemlerinde Alevi köylerine asimilasyon amaçlı yapılan camilerden bir tanesi. Zamanla burada bazı kaymalar olmuş. Bir cami cemaati oluşmuş. Ama bunun yanında biz Aleviyiz diyen Aleviliği bilmeyen bir nüfusta var. Kurbanını kesemeyen, Muharrem orucunu tutmayan, Aşuresini yapmayan, cemini göremeyen, yoldan uzaklaşmış bir kitle ile karşılaştık. Yaşlı insanlarımızın hasretini hissettik. Dede deyince onlar için daha çok kutsiyetinin olduğunu gördük. Bizleri çok güzel karşıladılar. Çocuklarda orada bir şenlik olacağının heyecanı içindeydi. Birileri gelecek burada saz çalacak. Deyişi türkü olarak algılamış bir anlayış içinde toplandılar” dedi.
“ALEVİCE YAŞAMAK İÇİN BİR ADIM ATTIK”
“ABF ve AKD Adıyaman ve Antep şubelerdeki yöneticiler ve canlarımızla birlikte gittik. Her şeyden önce oradaki insanlarımıza ulaşmak ve gelecekte inancımızı, ibadetlerimizi ve kültürümüzü Alevice yaşamak için bir adım attık” diyen Pir Bozkurt şunlara vurgu yaptı:
KÖMÜRCÜ KÖYÜ’NDE 40 YIL SONRA CEM YAPILDI
“Kömürcü köyünde bulunan canlarımız bundan sonra her istediklerinde özel ve kutsal günlerinde onları ziyaret edeceğimizi ve pirler olarak gidip orada eğitim çalışmalarımızı yapacağımızı dile getirdik. Çok uzun yıllardan sonra yaklaşık 40 yıl sonra bir cem yaptık. Pirlerimiz ve zakirlerimiz deyişlerini söyledi. Canlar semaha durdu ve oradaki insanlar da çok mutlu oldu” ifadelerini kullandı.
“ALEVİ YOL ERKANININ YAŞATILMASI İÇİN MÜCADELE VERECEĞİZ”
Orada yapılan caminin hangi amaçla ve niçin yapıldığını çok iyi biliyoruz. Amaç oradaki insanları kendileri gibi yapmak ve kendi yaşam biçimlerini dayatmak olduğunu ifade eden Pir Garip Bozkurt, “Tamamen bunun karşısında durarak kendi insanlarımızı kaybetmemek için, kendi yol erkanını yaşayabilmesi ve yaşatabilmesi için Aleviliğin güzel ve ahlaki yüzünü bir daha gün yüzüne çıkarıp, bunun yaşatılması için bir mücadele başlattık. Bu inancın ve bu kültürün kaybolmayacağına inanıyorum. Çünkü gittiğiniz her yerde insanlara, doğaya saygı duyan bir yapıyı anlatıyorsunuz. İnsanların hasret olduğu sevgi ve muhabbetle insanların yaşamını sürdürebilmesi için buna ihtiyaç vardır. O yüzden başarılı olacağımıza inanıyorum. O yüzden ocakzade pirlerimiz bu yola sahip çıkmalı ve taliplerine bunu anlatmalıdır. Kömürcüler köyüne ve buna benzer sorunlar yaşayan köylerimize gidip gelmeye devam edeceğiz. Bunu yaparsak orada yaşayan canlar kendi yol erkanını tanıyarak yaşamaya başlayacak. Bunu çocuklarına da anlatarak yaşatacaktır” diye konuştu.
Mustafa YÜKSEL/ADIYAMAN
Yoruma kapalı.