Alevi Haber Ajansi

Pazarda alan da satan da fiyatlardan memnun değil-1-VİDEO

PİRHA – Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Meyve-sebze satışlarını artık belediyeler yapacak”  açıklamasının ardından pazar esnafının yüzü asıldı. Son bir yılda ekonomik kriz sebebiyle dibe vurduklarını ifade eden pazarcılar birçok meslektaşlarının artık tezgah açamadıklarını ifade etti. Alışveriş için semt pazarlarını tercih eden yurttaşlar ise “Kriz sebebiyle kemerlerimizde sıkacak delik kalmadı” dedi.

Hükümetin yeni aldığı kararla birlikte artık belediyeler şehrin çeşitli noktalarında sabit satış merkezleri kurarak meyve – sebze satışı yapacak. Uygulama gelecek hafta ilk olarak Ankara ve İstanbul’da devreye konulacak. Peki bu karara pazar esnafının tepkisi ne yönde olacak, konuyu yerinde, Ankara’nın Çankaya ilçesindeki 100. Yıl semt pazarında araştırdık.

PAZARCILAR MESLEKLERİNİ BIRAKIR HALE GELDİ

40 yıldır pazarcılık yaptığını belirten Hüseyin Zafer, piyasayı “İçler acısı” olarak yorumlarken, belediyelerin meyve – sebze satış kararının kendilerini olumsuz yönde etkileyeceğini söyledi. Zafer ayrıca üretimdeki gerilemeye işaret ederek, “Masrafların yüksek olması sebebiyle çiftçi bile üretmeyi bıraktı. Soğanı dışarıdan ithal etmeye başladık. Yani belediyelerin satışa dahil olması çözüm değil ki. Önce üreticiye destek olunup, gübre, mazot fiyatlarının düşürülmesi gerek. Vatandaş, asgari ücretin altında emekli maaşı alıyor. İnsanların sosyal yaşantısını rahatlatıp, refaha ulaşması gerek” dedi.

“DURUMLAR VAHİM”

Hüseyin Zafer’in dikkat çektiği önemli konulardan birisi de pazar esnafının artık tezgah açamayacak düzeye gelmesi oldu. “Arkadaşlarımız işlerini bırakıyor” diyen Zafer, sözlerine şöyle devam etti:

“Ben haftada ancak 3 gün tezgah açabiliyorum. Masrafı çıkarmıyor ne yapayım. ‘Enflasyon düştü’ diyorlar, hayır efendim. Gelip araştıran soran yok. Pazarcı günde ancak 100- 150 TL kazanabiliyor. Şu an ucuza mal alamıyoruz. Ürünlerin pahalı olması komisyoncunun, aracının kazanmasına sebep oluyor. Pazarcı ise batıyor. Zaten ismi üzerinde yaş sebze meyve…”

“SOĞAN OLMUŞ 5 TL VATANDAŞ NE YAPSIN”

Pazar esnafından Abdurrahman Yazıcı ise 36 yıldır tezgah açıyor. “En kötü yılımı yaşıyorum” diyen Yazıcı da vatandaşın gelir durumunun düştüğünü ifade ederek iktidarın ekonomi politikalarını şu sözlerle eleştirdi:

Asgari ücret ve emekli maaşları ortada. Vatandaş, SSK ve BAĞ-KUR’a 30 sene pirim yatırıp 1000 TL maaş alıyor. Allah’tan reva mı yani? 1 kg soğan, patates 5 TL oldu. Vatandaş ne alıp ne yiyecek? Devletimiz köylüye değer vermedi. Köylü de ekemeyince fiyatlar böyle pahalı hale geldi. Hâlbuki tarım ülkesinde yaşıyoruz. İş yok güç yok. Vatandaş ne alıp yiyecek?”

“ARKADAŞLARIMIZ TEKER TEKER KAPATIP GİTTİ”

Pazarcıların artan fiyatlar sebebiyle tezgah açamadıklarına dikkat çeken Yazıcı “Birçok arkadaşımız tek tek işi bırakıp gittiler” ifadesini kullanıp “pazarcı, malı getiriyor ama satamıyor. Hep zarar hep ziyan… Bırakıp gidenler halen de sürüyor” dedi.

“YORUM YAPARSAM BENİ İÇERİ ALIRLAR”

Pazarın asıl dertli bir diğer kesimi de alıcılar. Fiyatların fahiş oranda çıktığını söyleyen bir vatandaş “Yorum yaparsam içeri alırlar. Bu nedenle konuşmayayım” sözleriyle kaygılarını ifade ederek “Ekonomik kriz nedeniyle kemerlerimizde sıkacak delik kalmadı” dedi.

Pazarın kadın müşterileri ise krizin yıkıcı hale geldiğini belirterek “Pazarda bir yıl önce 100-150 TL harcadığımızda pek çok şey alabiliyorduk. Her ürüne %100 zam olduğu için ihtiyaçlarımızın ancak yarısını alabiliyoruz” dediler.

Cebrail ARSLAN-Eren Güven/ANKARA

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak