Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Yayın Danışma Kurulu üyeleri Dilci Necmiye Alpay, Yazar Aslı Erdoğan ve gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Zana Bilir Kaya’nın da aralarında bulunduğu 9 kişinin yargılandığı davanın ikinci duruşması görüldü.
Gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya’nın tutuklu yargılandığı davada; Eren Keskin, Filiz Koçali, Ragıp Zarakolu, Kemal Sancılı ve Bilge Aykut Contepe gibi isimler tutuksuz olarak yargılanıyor.
“DANIŞMA KURULU ÜYELİĞİNİN SUÇ OLARAK ALGILANMASINI PROTESTO EDİYORUM”
Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, geçtiğimiz celsede tahliye edilen Aslı Erdoğan, Necmiye Alpay, Zana Bilir Kaya ile beraber tutuksuz sanık Bilge Aykut Contepe de hazır bulundu. Tutuklu yargılanan İnan Kızılkaya ise kaldığı Silivri Cezaevi’nde araç olmadığı gerekçesiyle duruşmaya yine getirilmedi.
Duruşma daha önce ifadesi alınmayan Bilge Aykut Contepe’nin savunmasıyla başladı. Contepe savunmasında, iddianamede tarafına isnat edilen suçlamaları kabul etmeyerek Özgür Gündem gazetesindeki Yayın Danışma Kurulu Üyeliği görevinin tamamen sembolik olduğuna vurgu yaptı. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin genel başkanlığını yapmış olan Contepe, başka herhangi bir partiyle bağlantısı bulunmadığını söyledi. Contepe, “Eşitlikçi, ekolojik, doğacıl, çevreci, canlıların yaşam haklarından yana olan Yeşiller Partisi’nin genel başkanıyken gazeteden ekoloji sayfası çıkarma teklifi geldi kabul ettim. Haftada 1 gün gazetenin arka sayfada çevre haberleri çıktı. Sonra danışma kurulu üyesi olur musun denilince kabul ettim. Başka gazete etse bu teklifi onu da kabul ederdim. Yayın danışma kurulu üyesi olarak da hiçbir toplantı olmadı. Sembolik bir görevdi. Özgür Gündem her yerde satılan bir gazeteydi bu şekilde suçlanması üzücü. 5 yıl önce Yeşiller Partisi’nden de gazeteden de ayrıldım. Uzun süredir yazı yazmıyorum. Gazete danışma kurulu üyeliği bir suç değildir ve bunun suç olarak algılanmasını protesto ediyorum” diyerek savunmasını bitirdi.
“SUÇA KONU HABERLER İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMINDADIR”
Contepe’nin ardından gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Zana Bilir Kaya’nın savunmasına geçildi. Kaya, gazetenin genel yayın yönetmenliğine 8 Ağustos 2016’da başladığını ve 16 Ağustos 2016’da da gazetenin binasına yapılan baskınla gözaltına alınarak tutuklandığını hatırlattı. 8 günlük genel yayın yönetmenliği sırasında yapılan 3 habere dayanılarak örgüt üyeliği ile suçlandığını belirten Kaya savunmasında, “Örgüt üyeliği ile bağlantılandırılan bu 3 haber, ifade özgürlüğü kapsamında yer alan haberlerdir. Suçlamaları kabul etmiyorum. Özgür Gündem, mali denetimi de yapılan yasal bir gazete. Genel yayın yönetmeni örgüt üyesi olmakla suçlanıyor. Genel Yayın Yönetmeni olmak suç olarak kabul ediliyor. Bu suçsa gazetecilik de suçtur” dedi.
TAHLİYE OLAN YAZARLARIN YURTDIŞI YASAĞININ KALKMASI TALEP EDİLDİ
Aslı Erdoğan, Necmiye Alpay ve Zana Bilir Kaya duruşmalardan vareste tutulmayı talep etti. Ek savunma hakkı verilen Necmiye Alpay, “Kitaplar için ‘ele geçirildi’ ifadesinin kullanılmamasını talep ediyorum” dedi. Hakim ise söz konusu ifadenin kendisine ait olmadığını, iddianamede yazan şekliyle okumak durumunda olduğunu belirtti.
Daha sonra tüm sanıklar adına savunma yapan avukat Özcan Kılıç, iddianamenin hukuksuz ve özensiz hazırlandığına dikkat çekti. Kılıç, İnan Kızılkaya’nın basın yoluyla işlenen suçlar üzerinden sürmekte olan davaların hepsinde savunma verdiğini ve yalnızca bu dosyada savunma yapmadığını hatırlattı. Kızılkaya’nın serbest bırakılmasını talep eden Kılıç, “Kızılkaya’nın hakkında 70-80 dava açılmıştı bu dosyada tutuklu olmasından dolayı savunmasını hazırlamakta zorlanıyoruz. Diğer dosyalardaki sorgu ve savunmaları da tamamlanmıştır. Adli kontrolle serbest bırakılmasını ve huzurdaki müvekkillerin de vareste tutulmasını talep ediyoruz” dedi.
Aslı Erdoğan’ın avukatı Erdal Doğan ise, Erdoğan hakkında somut delil olmadığını belirterek, “Müvekkilimin yazarlık yaptığı için zaman zaman yurtdışına çıkma zorunluluğu vardır. Müvekkilin mesleki yaşamı ve yazarlık faaliyetini sürdürebilmek için yurtdışından aldığı burslar önem arz ediyor. Bu açıdan müvekkilin zarar görmemesi için yurtdışı yasağının kaldırılmasını talep ediyoruz” diye konuştu. Necmiye Alpay’ın avukatı da, çevirmen ve yazar olan Alpay’ın mesleki faaliyetleri dolayısıyla yurtdışına çıkması gerektiğini kaydederek, yurtdışı yasağının kalkmasını talep etti.
Bilge Aykut Contepe’nin avukatı Sennur Beydoğan, Contepe üzerindeki arama kararının kalkmasını talep etti.
Ara kararı açıklayan mahkeme, Contepe, Alpay, Erdoğan ve Bilir’in duruşmalardan vareste tutulması taleplerini kabul etti. Bilge Aykut Contepe hakkındaki yakalama kararını da kaldıran mahkeme, yurtdışı çıkış yasaklarının devamı yönünde karar verdi. İnan Kızılkaya’nın tutukluluk durumunun 2 Şubat ve 2 Mart günlerinde dosya üzerinden görüşüleceğini söyleyen mahkeme, bir sonraki duruşmayı 14 Mart’a erteledi.
Yoruma kapalı.