Alevi Haber Ajansi

Öker, HDP’nin ‘Eşit yurttaşlık kampanyası’nı anlattı: Bir yıllık yol haritamızı çıkaracağız-VİDEO

PİRHA –AABK Kurucu Genel Başkanı Turgut Öker, HDP’nin başlattığı “Alevilere eşit yurttaşlık hakkı” kampanyası hakkında konuştu. Öker, “Türkiye’nin Siyasal tarihinde şimdiye kadar böyle bir çalışma hiç gerçekleşmedi. Öncelikle bir yıllık yol haritamızı çıkaracağız. Alevi toplumunun sanatçılarını, pirlerini, akademisyenlerini, gençlerini, kadınlarını dahil edeceğiz” dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) 5 Mayıs itibari ile “Aleviler için eşit yurttaşlık” kampanyasını başlattı. Söz konusu çalışmayla birlikte Alevilerin taleplerinin yer aldığı bir de kitapçık hazırlayan HDP, şimdi halka giderek birlikte mücadelenin yollarını arayacak.

HDP bünyesindeki Halklar ve İnançlar Komisyonu’na bağlı Alevi Masası’nda görev yapan Turgut Öker, kampanya hakkında bilgi verdi.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Kurucu Genel Başkanı Turgut Öker, öncelikle Türkiye siyasi tarihinde böyle bir çalışmanın şimdiye kadar hiç gerçekleşmediğinin altını çizdi.

“Hiçbir siyasi partide bizler bugüne kadar Alevilerin temel sorunlarının saptandığını ve bu sorunlara dair çözüm önerilerinin ileri sürüldüğünü görmedik” diyen Turgut Öker, “İlk defa, son yüzyıl içerisinde diyelim, hem siyasi partiler nezdinde hem de Alevi toplumunun yoğunlukla içerisinde yer aldığı devrimci hareketler içerisinde böyle bir çalışma bugüne kadar gerçekleşmedi. O anlamda bir bütün olarak Alevilerin tarihinde buna bir tür ilk çalışması diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

ALTI AYLIK ÇALIŞMANIN ARDINDAN KAMPANYA BAŞLATILDI!

25. Dönem HDP İstanbul Milletvekili de olan Turgut Öker, “Alevilere eşit yurttaşlık hakkı” fikriyatının nasıl ortaya çıktığını da anlattı. Öker, 2015’ten beri Alevi kurumlarının HDP içerisinde yer aldığına işaret ederek şunları söyledi:

“Alevilerin Avrupa’nın genel başkanı olarak ben, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin, Hubyarların ve Demokratik Alevi hareketinin başkanı olarak biz, HDP içerisinde Alevi kimliğimizle milletvekili seçildik. Bu da Türkiye’nin siyasal tarihinde bir ilktir. Alevi kökenli çok sayıda insan, milletvekili olmuştur ama Alevi hareketindeki kurumsal temsiliyet üzerinden ve Alevi kimliği ile kurumların kontenjanından seçim ilk defa gerçekleşmiştir. Bu yoğunlaşma ile birlikte bizi parlamentoya seçen Alevi toplumuna yönelik, ‘Milletvekili olduk ama ne yapacağız? Alevilerin sorunlarını hangi çerçevede gündeme getireceğiz? Partimiz Alevi sorunsalına nasıl yaklaşıyor? Sorunlar hakkında çözüm önerileri nedir?’ bunun elde tutulur olması gerekir. O anlamıyla son 6 aydır bu kitapçık üzerine HDP bünyesinde var olan Alevi masasındaki arkadaşlarımızla birlikte çalışmaya yöneldik. Böyle bir ihtiyacın olduğunu saptadık.

Bu çalışma ülkemizde bir ilk olabilir ancak dünyada çok sıradan bir durum. 35 yıl Avrupa’da yaşadım ve bütün siyasi partilerin bırakın uzun süreli programları üzerine görüşlerini kamuoyuyla paylaşmayı yılda en az 2 defa program kurultayı yaparlar. Gündemlerinde yer alan sorunlar nelerse sorunlara dair düşünsel açılım sunarlar. Buradan yola çıkarak Haklar ve İnançlar bünyesindeki Alevi masamızın, toplumun temel sorunlarına dair bir derleme yapıp partiyi bağlayan bir çerçevede elimizde program olsun istedik. Bunun pratik mücadelede zorunluluğunu ortaya çıkaran gelişmeler de yaşandı. Örneğin Mecliste Diyanetin bütçesi tartışılıyordu. O noktada partimiz içerisindeki milletvekillerinden farklı yorumlar da olabiliyordu. En son Diyanet bünyesindeki Alevi Akademisinin oylanmasındaki kanun teklifinde çekimser oyunun kullanılmasında ne kadar böyle bir çalışmaya ihtiyaç olduğu ortaya çıktı. Yani bunun tek başına Alevilerin temel sorunlarının partinin bütününü bağlayan ve bütün milletvekillerimizin Alevi sorununa aynı ilkeler doğrultusunda yaklaşmalarının ne kadar gerekli olduğu ortaya çıktı.”

“ALEVİ KURUMLARININ SORUNLARA DAİR SAPTAMALARINI ESAS ALDIK”

Turgut Öker, başlattıkları çalışmada, Alevi örgütlerinin “kampanyanın öznesi” olduğuna vurgu yaparak şöyle devam etti:

“HDP Haklar ve İnançlar Komisyonu’nda bulunanlar olarak, büyük bir çoğunluğumuz yaklaşık 30 yıldır Alevi hareketi içerisindeyiz. Alevi hareketinin içerisindeki konumumuzdan yola çıkarak Alevilerin temel taleplerine dair saptamalarımızı, mevcut bütün Alevi kurumlarının temel sorunlarına dair saptamalarını esas aldık. Evet, biz bu belirlemelerin arkasındayız. Saptanan sorunların çözümüne dair mücadelede kendimizi yükümlü hissediyoruz.”

“SADECE ALEVİ CEPHESİNİN DUYARLI OLMASI YETMİYOR”

Turgut Öker, kampanyayı Dersim’den başlatma nedenlerini ise “Çünkü Dersim Aleviler ve Kızılbaşlar ile özdeşleşmiş bir şehir. Sonuçta bir Alevi şehri Dersim” sözleriyle açıkladı. Öker, kampanyayı bir yıl içerisinde bütün Türkiye’ye yayacaklarının altını çizerek şu detayları aktardı:

“Bugüne kadar gidemediğimiz yerler ağırlıkta olmak üzere doğrudan bu kampanyayı halkla buluşturacağız. İşe Trakya’dan başlamayı düşünüyoruz. Ne kadar Alevi Bektaşi dergahı, kanaat önderi, baba, pir varsa ziyaret edeceğiz. Onların bu saptamalara dair görüşlerini alacağız. Biz Aleviler adına Alevi kurumlarının görüşlerini bir kitapçıkta topladık. Bunun hayata geçirilmesine dair ‘Nasıl bir yol izleyelim? Neler yapalım?’ bunu da birlikte saptayacağız.

Parlamentoda temsil edilen bir siyasi parti son yıllarda başarılı bir şekilde yaptığı gibi gündelik olarak Alevi toplumuna yönelik ayrımcı, eşitsiz uygulamaları gündeme getirmesi gerekir. Alevilerin temel sorunlarının meclis kürsüsünde ifade edilmesi ve soru önergeleri verilmesi gerekir. Çünkü bütün sorunlar siyaset ile çözülecek sorunlar. Bunun da adresi meclistir. Bu nedenle mevcut milletvekillerimiz üzerinden bu sorunların çözülmesinde bugüne kadar birçok önerge verildi. Bunlara devam edeceğiz. Bu sorunların çözümüne dair AKP-MHP zihniyeti ile o sorunlar çözülmez.

Yani işin iki boyutu var. Birincisi; Alevilerin temel sorununu, Türkiye halklarına en azından benimsetme gibi bir sorumluluğumuz var. Alevilerin bu noktada kendi taleplerinin arkasında daha duyarlı olmalarını sağlama gibi bir görevimiz var. Halka doğrudan temas etmek, yani ağırlığı daha çok halka vermek istiyoruz. Doğrudan halkla buluşmayı gerçekleştirmek istiyoruz. Bu noktada, gerçekten herhangi bir toplumsal baskı olmadan bir değişim olmayacak. Pir Sultan’ın dediği gibi ‘Bozuk düzende sağlam çark olmaz’. Bu ülkede zihniyet değişimi olmadan da Alevilerin temel sorunları kabul edilmez. Zihniyet değişimi için de ciddi bir halk desteği gerekir. Yani aşağıdan yukarıya, halkın taraf olduğu Türk’ü, Kürt’ü, Arap’ı dahil olmak üzere bütün coğrafyadan destek almamız gerekir ki bu sorunlar çözülebilsin.”

“TOPLUMSAL DAYANIŞMAYA İHTİYAÇ VAR”

Çalışmalara önümüzdeki aydan itibaren başlayacaklarını belirten Öker, “Bir araya gelip öncelikle bir yıllık yol haritamızı çıkaracağız. Sadece biz komisyon üyeleri olarak değil Alevi toplumunun sanatçılarını, pirlerini, akademisyenlerini, gençlerini, kadınlarını dahil edeceğiz. Kitlesel kampanyalar yürütüp gittiğimiz yerlerde de o bölgenin kanaat önderlerini, dergahlarını, kurumlarını da işin içerisine katacağız. Alevilerin yüzyıllık kanayan yaralarını bir parti programı ile çözemezsiniz. Bunun için ciddi bir toplumsal dayanışmaya ihtiyaç var. Sadece Alevi cephesinin duyarlı olması yetmiyor” diye konuştu.

Eren GÜVEN/ANKARA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak