PİRHA – DEM Parti Batman Milletvekili Zeynep Oduncu’nun hasta tutuklularla ilgili Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesine yanıt geldi. Bakan Tunç’un imzasıyla verilen yanıtta, bakanlıkta hasta tutuklularla ilgili bir veri bulunmadığı aktarıldı.
Halkların Eşitlik ve Demokratik Partisi (DEM Parti) Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, hasta ve yaşlı mahpusların durumunu Meclis gündemine taşıyarak Adalet Bakanı’na soru önergesi sunmuştu.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, engelli raporuyla birlikte kronik rahatsızlıkları bulunan yurttaşların tutuklanması sonrası hasta tutuklularla ilgili yöneltilen sorulara “bakanlığımızda bu hususta veri bulunmamaktadır” yanıtını verdi.
“BAKANLIK KENDİ GÖREV ALANININ UNUTMUŞ”
Bakan Tunç’un soru önergesine verdiği yanıta tepki gösteren DEM Parti Batman Milletvekili Oduncu, bakanlığın can alıcı bir soruna karşı ciddiyetten uzak bir yanıt verdiğini söyledi. Oduncu, hasta tutuklular konusunun cezaevlerinin kanayan bir yarası olduğunu ifade ederek konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:
“Neredeyse her ay bir hasta tutuklu yaşamını yitirmektedir. Bu konuda çalışma yürüten insan hakları dernekleri başta olmak üzere çeşitli sivil toplum örgütlerinin çalışmalarına rağmen bakanlık bu konuda adım atmadığı gibi kendi alanındaki bu sorunu da görmezden gelmektedir. Son iki yılda en az 94 hasta tutuklu yaşamını yitirdi, hali hazırca yüzlerce hasta tutuklu keyfi gerekçeler ve Adli Tıp Kurumu’nun bilimsellikten uzak raporları nedeniyle tahliye edilmiyor. Bakanlığın acil olarak çözmesi gereken bu sorun karşısında hala da hasta ve ilerleyen yaşları nedeniyle kronik rahatsızlıkları bulunan yurttaşlar tutuklanmaya devam ediliyor. Buna rağmen bakanlık kendi görev ve sorumluluk alanı olan bir konuya dahi ciddiyetle yaklaşmamaktadır.”
“BAKANLIĞIMIZDA İSTATİSTİKİ VERİ BULUNMAMAKTADIR”
Milletvekili Zeynep Oduncu’nun, hasta tutuklularla ilgili soru önergesine karşılık Bakan Yılmaz Tunç’tan şu yanıt geldi:
Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının;
A) “Yargı yetkisi” kenar başlıklı 9. maddesinde, yargı yetkisinin Türk Milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılacağı,
B) “Mahkemelerin bağımsızlığı” kenar başlıklı 138. maddesinin birinci fıkrasında hâkimlerin görevlerinde bağımsız oldukları; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verecekleri; ikinci fıkrasında, hiçbir organ, makam, merci veya kişinin, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremeyeceği, genelge gönderemeyeceği, tavsiye ve telkinde bulunamayacağı; dördüncü fıkrasında, yasama ve yürütme organları ile idarenin, mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğu; bu organlar ve idarenin, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremeyeceği ve bunların yerine getirilmesini geciktiremeyeceği, Hükümlerine yer verildiği malûmlarıdır.
Belirtilen hükümler çerçevesinde, Anayasanın 9 ve 138. maddelerindeki yetki ve teminata dayalı olarak görev yapan bağımsız ve tarafsız mahkemelerce verilen ara karar, karar ve hükümlerin hukuki dayanakları ile gerekçelerine dair Bakanlığımızda bilgi bulunmadığı gibi, sözü edilen karar ve hükümlerin olağan yargısal denetimi, başvuru usulü ve şartları ilgili kanunlarda gösterilen yargı mercilerine aittir.
II- 10/07/2018 tarihli ve 30474 sayılı: Resmi Gazete’de yayımlanan 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilâtı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin “Görev” kenar başlıklı 38. maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinde, adli sicilin tutulmasıyla ilgili hizmetleri yürütmek Bakanlığımız görevleri arasında sayılmaktadır. Adli istatistikler sanık ve suç esas alınarak derlenmektedir. Bu çerçevede, Bakanlığımızda soru önergesine konu edilen hususta ayrıntılı istatistiki veri bulunmamaktadır.”
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.