Alevi Haber Ajansi

Milletvekili Koçyiğit, gümrükten dönen zehirli gıdaların akıbetini sordu!

PİRHA -HDP Muş Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, 2021 yılında ihraç edilen 372 ürünün çoğunluğunun sınır kapılarında reddedilerek Türkiye’ye iade edildiğini belirtti. Koçyiğit, söz konusu ürünlerin kimyasal zehir barındırdıklarına işaret etti.

HDP Muş Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, ihraç edilmek istenen ürünlerdeki tehlikeye dikkat çekti. Konuya ilişkin soru önergesi hazırlayan Koçyiğit, farklı ülkelere gönderilmek istenen birçok ürünün zehir barındırması sebebiyle sınır kapılarından geri döndüğünü aktardı.

İHRAÇ ÜRÜNLERDE ZEHİR BULGUSU!

Koçyiğit, AB Komisyonu’nun, gıda ve yemlerde yapılan kontroller sırasında tespit edilen gıda risklerini, Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) portalı üzerinden herkesin erişimine açık şekilde bildirdiğini belirtti. Koçyiğit, Türkiye’den ihraç edilen ürünlere dair sistemdeki verileri incelediğini ve 2018’de 113, 2019’da 98, 2020’de 194 parti üründe limitlerin üstünde pestisit tespit edildiğini aktardı.

Gülüstan Kılıç Koçyiğit, 2021 yılında ise zararlı ürün sayısının tavan yaptığını belirterek “Geçtiğimiz yıl, 372 parti ürünün çoğunluğu sınır kapılarında reddedilerek Türkiye’ye iade edildiği açıklanmıştır. Ayrıca geri dönen ürünlerde, çocuklar için oldukça zararlı ve ülkemizde de yasaklı olan klorprifos, hormonal sistem bozucu pestisitler arasında bulunan prochloraz ve toplu arı ölümlerine sebep olduğu bilinen acetamiprid gibi tehlikeli zehirler de bulunduğu açıklanmıştır” dedi.

“ÜLKEYE GERİ DÖNEN ÜRÜNLERE NE YAPILMAKTA?”

Milletvekili Koçyiğit, konuya ilişkin önerge hazırlayarak Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’ye şu soruları yöneltti:

“*Bakanlığınızca, rekor seviyeye ulaşan bildirimler ve geri dönen ürünlere ne olduğu hakkında açıklama yapılacak mıdır?

*AB RASFF portalında yayınlanan ve Türkiye’deki artışa dikkat çekilen rapordan haberdar mısınız? Tehlike ve ürün kategorisine göre yapılan değerlendirmede, 2020 yılında en çok bildirim yapılan 10 konu başlığının 3’ünde Türkiye’nin adının geçmesi konusunda alınan bir önlem var mıdır?

*Bakanlığınızca Türkiye’deki tarım politikaları hususunda ne tür yenilikler yapılmıştır? Ekolojik, ekonomik kayba ve hastalığa sebep olmayan stratejik eylem planı geliştirilmekte midir?

*Dünya Sağlık Örgütü tarafından ‘son derece tehlikeli’, ‘yüksek seviyede tehlikeli’ ve ‘muhtemel kanserojen’ olarak belirlenen ve tarımda kullanılan 9 etken maddenin (ethoprophos, beta-cyfluthrin, zeta-cypermethrin, fenamiphos, formetanate X formetanate hydrochloride, tefluthrin, zinc phosphide, glyphosate, malathion) yasaklanacak mıdır? Yasaklanmamasının nedenleri nelerdir?

*Pestisit nedeniyle ülkeye geri dönen ürünlere ne yapılmaktadır? İç piyasa sürülmemesi konusunda alınan önlemler nelerdir?”

PİRHA/ANKARA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak