PİRHA – İstanbul’da yaşanan depremler ardından halkın toplanabileceği alanlar konusunda da tartışmalar sürüyor. Milletvekili Celal Fırat da söz konusu alanların varlığını irdeledi. Konuya ilişkin Meclis’e soru önergesi ileten Fırat, Bakan Yerlikaya’ya ise “İstanbul genelinde güncel olarak kaç adet afet ve acil durum toplanma alanı bulunmaktadır? İlçelere göre dağılımı nasıldır?” diye sordu.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Milletvekili Celal Fırat, İstanbul’da yaşanan 6.2 şiddetinde depremin tüm yönleriyle araştırılması ve gereken önlemlerin alınması için TBMM’ye soru önergesi sundu.
Milletvekili Celal Fırat, İstanbul’un aktif fay hatları üzerinde yer aldığını belirterek “Deprem sonrası can ve mal kaybını en aza indirebilmenin en temel yollarından biri de afet ve acil durum toplanma alanlarının yeterli sayıda, ulaşılabilir ve donanımlı şekilde halkın kullanımına hazır tutulmasıdır” uyarısını yaptı.
“TOPLANMA ALANLARININ VARLIĞI TARTIŞMA KONUSUDUR”
Milletvekili Celal Fırat, yetkili kurumların, afet durumunda halkın toplanabileceği alanlar konusunda bilgi vermesi gerektiğini belirterek önergesinde şu vurguyu yaptı:
İçişleri Bakanlığı’na bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından belirlenen toplanma alanlarının varlığı bilinmesine rağmen bunların nerelerde olduğu ve yeterliliği tartışma konusudur.
İstanbul’daki toplanma alanlarının etkinliği, sadece sayısal verilerle değil, aynı zamanda bu alanların fiziksel uygunluğu ve altyapı özellikleriyle de değerlendirilmelidir. Dolayısıyla, İstanbul’daki afet ve acil durum toplanma alanlarının sayısı, kapasitesi ve dağılımı, halkın bu alanlar hakkında bilinçlendirilmesi açısından büyük önem taşımaktadır.
“PLANLANAN ÇALIŞMALAR NELERDİR?”
DEM Partili Fırat, konuyla ilgili İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması talebiyle şu soruları yöneltti:
İstanbul genelinde güncel olarak kaç adet afet ve acil durum toplanma alanı bulunmaktadır? İlçelere göre dağılımı nasıldır?
Bu toplanma alanlarının toplam kapasitesi kaç kişiliktir? Kişi başına düşen metrekare alanı ne kadardır?
Söz konusu toplanma alanlarının kaç tanesi altyapı (elektrik, su, kanalizasyon, aydınlatma, mobil iletişim vb.) açısından hazır durumdadır?
Toplanma alanlarına erişim ve bilgilendirme konusunda, İstanbul halkının farkındalığını artırmaya yönelik yürütülen veya planlanan çalışmalar nelerdir?
Deprem sonrası ilk 72 saat içinde toplanma alanlarının kullanımı ve organizasyonu konusunda yerel yönetimlerle iş birliği mekanizmaları mevcut mudur?”
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.