Alevi Haber Ajansi

Mersin Tabip Odası ‘Pandemi Çalışma Planı’ hazırladı

PİRHA-  Mersin Tabip Odası, hekimler ve bazı sağlık kurum temsilcileri ile bir toplantı yaptı. Toplantıda, “Birinci Basamak Sağlık Kurumları ile Yataklı Sağlık Kurumları için iki ayrı Çalışma Planı hazırlandı ve plan dahilinde alınan önlemlerdeki eksiklikler yapıcı şekilde tamamlanacaktır” denildi.

Bugüne değin gerek Mersin Valiliği ve gerekse de Mersin İl Sağlık Müdürlüğü ile iletişime geçmeye çalışan ve oluşturulan Kriz Masası’nda aktif görev almak isteyen Mersin Tabip Odası, bu talebine gerekli yanıtı alamadığı için kendi çalışma planı doğrultusunda önerilerini sunmaya ve valilik tarafından alınan önlemlerdeki eksiklikleri yapıcı bir şekilde tamamlamaya çalışacağını duyurdu.

ÖNERİLER

“Öncelikle şunu belirtmekte yarar var ki, aile hekimleri, ASM’lerdeki diğer çalışanların alt taşeronu misyonundadırlar ve bir yandan salgına karşı bireysel korunma ve diğer yandan da işveren yükümlülüğü ile karşı karşıyadırlar. Bu nedenle de alınacak önlemlerin bu iki özellik gözetilerek alınmasında ciddi yarar vardır” denilen açıklamada Birinci Basamağa Yönelik Çalışma Planı’nda şu öneriler sıralandı:

“ASM girişinde triyaj oluşturulmalı, ateş ölçümü yapılmalı, anamnezde boğaz ağrısı, öksürük ve solunum sıkıntısı, yurtdışı teması sorgulanmalı, ASM girişine en yakın “Geçici İzolasyon Odası” oluşturulmalıdır. Tüm ASM’lerde zamanlama çizelgesi oluşturulmalı, bağışıklama, gebe, lohusa, bebek ve çocuk izlemleri gibi koruyucu sağlık hizmetleri ve muayene saatleri birbirinden ayrılmalıdır. ASM’lerde uygun aralıklarla hasta girişi durdurulmalı, gerekli dezenfeksiyon ve temizlik işlemleri uygulanmalıdır. Pandemi sona erene dek KİOSK makinelerinin kullanılmaması sağlanmalıdır. Bağlı nüfusa pandemi konusunda bilgilendirme yapılması ve hangi durumlarda ASM’ye başvurulması gerektiğinin bilgisi için telefon, SMS, afiş gibi bilgilendirme notları da kullanılmalıdır. Virüsün yayılmasının önüne geçilmesi amaçlı sokağa çıkmanın kısıtlanması sonucu hareketsiz hayat tarzı daha sık gözlemlenmektedir. Huzurevleri gibi riskli nüfusun çok sayıda ve bir arada bulunduğu yerlerde özel önlemler alınması zorunludur. Yine kapasitesinin çok üzerinde tutuklu ve hükümlü bulunan, hastane sevkleri dahi bugüne dek gecikmeli yapılabilen, yeterli sıcak ve soğuk su temini yapılamayan, hijyen açısından kötü durumdaki başta Tarsus T Tipi Ceza İnfaz Kurumu olmak üzere ilimizdeki tüm cezaevlerinde özel önlemler alınması, buraların sağlık personeli sayısı olarak takviye edilmesi gereklidir. Yine olağan dışı pandemi koşullarında kronik rahatsızlıkları bulunanlar ve 50 yaş üzerindekiler için denetimli serbestlik vb. konular da geçici süre ile düşünülebilir.”

Yataklı Sağlık Kurumlarına Yönelik Çalışma Planı ise şu şekilde önerildi:

“Sağlık bakanlığı genelgesi kapsamında ilimizde Covid-19  pandemisinde hasta kabul edecek 2. ve 3. basamak hastanelerimizde genel sağlık hizmeti de devam etmektedir. Hastanelerimizde acil ve poliklinik başvuruları öncesinde ateş ölçümü yapılmalı ve Covid-19 güncel rehberi doğrultusunda olası vaka ve temaslı kişiler maske takılarak, eşlik eden sağlık personeli ve veya güvenlik personeli ile tarama alanına yönlendirilmelidir. Hastanelerde tüm polikliniklerde ateş ölçümü yapılmalı Covid-19 olası vaka düşünülen hastaya ve temaslı kişilere maske takılarak mümkün olduğunca az temas sağlanarak sağlık personeli  ve/veya güvenlik personeli eşliğinde hastanede oluşturulan tarama alanına yönlendirilmelidir. Eşlik eden sağlık personeli ve/veya güvenlik personeli  mutlaka kkd’larını eğitimini aldıkları şekilde hastane kullanmalıdır. Pandemi döneminde hizmet sunumuna yönelik birimler oluşturulmalıdır. (Pandemi yönetim birimi, eğitim birimi, iletişim birimi, destek ve kalite birimi vs.) Pandemi döneminde hastanenin rolü doğrultusunda personel ihtiyacı belirlenmeli ve çalışma planları oluşturulmalıdır, hastane içerisinde çalışan tüm sağlık çalışanları DSÖ rehberi doğrultusunda kişisel koruyucu donanımları kullanmalıdır. 2. ve 3. basamak hastanelerinde çalışan tüm sağlık çalışanlarına performans kaygısı yaşamadan çalışma ortamı sağlanmalı ve performans ödemeleri üst sınırdan yapılmalıdır. İlimizin gerek birinci basamak, gerekse ikinci, üçüncü basamakta çalışan özel ya da kamu tüm sağlık çalışanlarının personel durumu çalışılmalı, pandeminin olası tüm senaryoları için yedek planlar yapılmalıdır. İş  Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği gereği yangın tesisatı ve hortumlar, motopomplar, boru tesisatı kontrollerinin (projede belirtilen kriterlere uygun olup olmadığının belirlenmesine yönelik) kamu tarafından yetkili kişilerce denetlenmelidir.”

Planın tamamı için;

http://mersintabipodasi.org.tr/pandemi-calisma-plani/

PİRHA/MERSİN

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak