Alevi Haber Ajansi

Mersin Kitap Fuarı ekonomik krizin gölgesinde kaldı- VİDEO

PİRHA- Bu yıl 8’ncisi düzenlenen Mersin Kitap Fuarı, bilinen yayınevlerinin katılmaması, sevilen yazarların olmaması, kitap fiyatlarının yüksek olması ve katılımın oldukça düşük olması sebebiyle sönük geçiyor. Tüm bunların merkezinde ise tek bir sorun yatıyor: Ekonomik kriz.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Yenişehir Belediyesi, Mersin Valiliği ve Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliği ile düzenlenen 8’nci Mersin CNR Kitap Fuarı başladı. 14-22 Ekim tarihleri arasında Yenişehir Fuar Merkezi’nde sürecek olan fuara ilginin oldukça düşük olduğu gözlemlendi.

Stant ücretlerinin çok yüksek olması nedeniyle bu yıl birçok yayınevi fuara katılamadı. Yurttaşların katılımının da düşük olduğu etkinlikte, vatandaş çoğu kez eli boş dönüyor. Fuar, genel anlamda ekonomik krizin etrafında dönen sorunlar sebebiyle bu yıl oldukça sönük geçiyor.

“ESKİ COŞKU VE GÖRKEM YOK” 

Ajansımıza kitap fuarını değerlendiren yayıncılar stantların fahiş fiyatlarla kiralanmasından yakındı. Bu durumun bilinen ve tercih edilen yayınevlerinin katılımını da etkilediğini belirten yayıncılar, ilerleyen yıllarda katılımın daha da düşeceğinin sinyallerini verdi.

Yazarlar ise okuyucuların ilgisinin bu yıl az olduğu görüşünde.

Fuarda okurlarıyla buluşan masal yazarı Tülay Aslan, bu yılki organizasyonun özensiz yapıldığına dikkat çekerek, “Sanki kitap fuarı değil de incik boncuk, takı toka fuarı gibi bütün rağbet orada. Önemli hiçbir yazar ve yayınevi gelmedi. Okuyucudan çok kitaplar var burada. Eski coşku yok” dedi.

Yazar Funda Er, bu sene kitap fuarında umduğunu bulamadığını söyleyerek, okuma konusunda insanların teşvik edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Yazar Ali Eker, okuma oranının düşük olduğundan dolayı fuarın amacına ulaşmadığını ve geçen seneye göre oldukça zayıf geçtiğini dile getirdi.

Yazar Ali F. Bilir ise, “Kitaba ekonomik krizden dolayı ilgi az. Ancak kişi sayısından çok insanların ilgisi fazla. Bu da bizleri mutlu ediyor” diye konuştu.

“FUARA TİCARİ YAKLAŞILMAMALI, KÜLTÜREL YANI ÖNE ÇIKARILMALI”

Yazar Alihan Demir da, yüksek fiyatlara bakıldığında fuara ticari bir misyon yüklenildiğini ve belediyelerin organizasyonda pasif davrandığını söyledi.

Fuara olan ilgi eksikliğinin nedenlerini sıralayan Demir, “Gelen yayınevlerinden istenen para çok fazla. Bunu kitap fiyatlarına yansıtmak zorundalar. Bugün bir sürü öğrenci gözlerimin önünden geçti ama bir tane bile kitap alan yoktu. İnanılmaz bir ilgi eksikliği var. Öğrenciler gelip sadece izliyor. Fuara dair reklam da iyi yapılmadı, medyanın da ilgisi oldukça düşük. Gelecek sene bu sayı daha da düşecektir muhtemelen. Bu da kitap fuarları bitirilmek mi isteniyor sorusunu getiriyor akıllara” diye konuştu.

Demir, bu sorunlar karşısında neler yapılması sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

“Kurumların inisiyatif alıp cesur olması gerekiyor. Buranın ticari boyutundan çok kültürel boyutunun öne çıkarılması gerekiyor. Bilinen yazarların buraya getirilmesi gerekiyor. Bu işin ciddiye alınması gerekiyor. Burada değerli olan kitaptır ve okuyucu ile yazarın buluşmasıdır. Ticarete konu edilmesi, daraltılması ve yazarların gelmemesi veya getirilmemesi kaliteyi düşüyor. Belediyelerin bu konuda sorumluluk alması gerekiyor.”

YURTTAŞLAR KİTAP FİYATLARINDAN ŞİKAYETÇİ

Mikrofon uzattığımız yurttaşlar da fuarı kendi açılarından değerlendirerek, organizasyonun içinin dolu olmadığından ve kitap fiyatlarının yüksek olmasından şikayet ettiler. Aradıkları kitapların çoğunu bulamamanın ve sevdikleri çoğu yazarı fuarda görmemenin hayal kırıklığını yaşayan yurttaşların fuara ilişkin görüşleri şu şekilde:

“- Çocuklar için geldik. Fiyatlar çok yüksek. Önceki yıllarda ellerimiz kitap poşetleri ile dolu ayrılıyorduk buradan ama bu sefer birkaç tane alabildik sadece. Fuarlarda kitapların daha indirimli olması gerekiyor ama ekonomik kriz burada da etkisini hissettiriyor.

– Fuara iki sene önce gelmiştik. Daha geniş alana yayılmıştı. Listemdeki kitapların hiçbirini bulamadım. Ekonomik krizle ilgili katılımın da düşük olduğunu düşünüyorum.

– Her yıl elimizden geldiği kadar katılmaya çalışıyoruz. Yayınevi ve katılım sayısı düşük. Fiyatlar yüksek. Daha fazla yabancı yazar vardı.

– Kentin demokratik yapısında düşünsel insanların buluşmasının yollarından biri kitap fuarları. Bu dönem özellikle sermayenin, iktidarın ideolojik hegemonyasının kırılması açısından fuarların rolü çok önemli. Bu nedenle sayılarının artması gerekiyor.

– Ekonomik kriz günden güne derinleşirken buraya gelip eskisi gibi poşetler dolusu kitap almak lüks hale geldi. Sadece çok merak ettiğimiz kitapları alabildik. Öte yandan geçen yıllara göre bu yıl organizasyonun için oldukça boş. Bilinen yayınevleri ve yazarları göremedik. Her sene heyecanla beklediğimiz fuarın bu halini görmek oldukça üzücü. Umarız ki gelecek sene eski görkemine, doluluğuna kavuşur.”

Fatoş SARIKAYA- Diren KESER/ MERSİN

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak