Alevi Haber Ajansi

Meclis’e kanun teklifi: Ezidi Soykırımı’nı tanıyın

Ezidiler “Çarşema Sor” bayramını, yani ‘dünyanın mayalandığı günü’ kutluyor. Çarşema Sor’un kutlandığı bu hafta Meclis’e kanun teklifi sunan HDP Milletvekili Feleknas Uca ise “73. Ferman” olarak bilinen ve Şengal’de Ezidilere yönelik gerçekleştirilen katliamın TBMM’de Soykırım olarak tanınmasını talep ediyor.

Ezidilerin kutsal bayramları “Çarşema Sor” yarın.

Mezopotamya coğrafyasında, Nisan ayının 13’ünden sonraki ilk Çarşamba günü kutlanan bu bayram, dünyanın mayalandığı gün, dolasıyla doğanın canlanışı, yeni bir yılda güzel günlerin habercisi, kin ve nefretin yerine barış ve kardeşliğin sağlandığı gündür.

Yaşamın kaynağı ve rengi olarak görüldüğü için “Çarşema Sor”da yumurtalar kırmızıya boyanır ve tokuşturulur.

TBMM’DE SOYKIRIM OLARAK TANINMASI İÇİN KANUN TEKLİFİ

“Çarşema Sor”un kutlanacağı hafta Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, Şengal’de Ezidi halkına yönelik gerçekleştirilen katliamın TBMM’de Soykırım olarak tanınması konulu bir kanun teklifi sundu.

HDP’li vekil teklifinde Ezidilerin tarih boyunca maruz kaldığı katliamları hatırlatırken, bu durumun 21. yüzyılda da değişmediğini belirtiyor.

“73. Ferman” olarak adlandırılan ve IŞİD tarafından yapılan son katliamı hatırlatan HDP’li Uca, “Bu kıyımla Ezidilerin tarih sahnesinden silinmesi amaçlanmıştır” diyor.

2015’te Birleşmiş Milletler’in ilerleyen zamanlarda ise Avrupa Konseyi ve ABD’nin IŞİD’in Ezidilere planlı şekilde ‘Soykırım’ yaptığını rapor edip gündemleştirdiğini anımsatan Uca, “Türkiye, 73. Ferman olan Ezidi-Kürtlere yönelik Soykırım’ı tanıyarak, IŞİD’e yönelik etkin mücadele yürüterek tarihi rolünü oynamalıdır” diyor.

KANUN TEKLİFİNDE YER ALAN MADDELER

Uca’nın Meclis Başkanlığı’na sunduğu 7 maddelik kanun teklifinde yer alan kimi maddeler özetle şöyle:

  • Türkiye Büyük Millet Meclisi, IŞİD adlı terör örgütünün 3 Ağustos 2014 tarihinde Şengal ve Şêxan bölgesinde yaptığı kırımın Ezidi halkına yönelik Soykırım olduğunu ve bu Soykırım’ı insanlığa karşı işlenmiş bir suç olarak tanır.
  • Türkiye, Ezidi halkının maruz kaldığı, katliam, etnik temizlik, tehcir sebebiyle 3 Ağustos gününü Ezidi Soykırım Günü olarak tanır.
  • Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan Ezidilerin ayrımcılığa uğramamaları, nefret söylemi üretilmesinin önüne geçilmesi ve güvenlikleri için özel tedbirler alır.
  • Türkiye Ezidi halkına yönelik Soykırım’ın devam ettiğinden hareketle Soykırım’ın sonlanması adına IŞİD’le mücadelede etkin bir şekilde yer alır. Türkiye’de IŞİD’in faaliyetlerinin sonlanması yönünde çalışma yürütür.
  • Türkiye Hükümeti, Ezidi Soykırımı’nın tüm yönleriyle ortaya çıkarılması, toplu mezarların açılması ve yaşanan saldırılardan etkilenmiş Ezidilerin yeniden yaşam kurabilmeleri için gerekli ihtiyaçlarının maddi ve manevi olarak tazmin edilmesi konusunda aktif rol alır ve sorumluluk üstlenir.
Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak