PİRHA-12 Eylül 1980 askeri darbesinden önce kozmopolit bir yapıya sahip olan Malatya, darbeden sonra göç alıp verdiği için bu yapısını kaybetti. Önceden Malatya’da Alevilerin, Ermenilerin, Sünnilerin farklı kimliklerin ve inançların birarada yaşadığını belirten Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Malatya Şube Başkanı Mehmet Topal, artık Alevilerin Malatya’da azınlık durumuna düştüğünü kaydetti.
Haberin Videosu
Çok kimlikli kozmopolit bir yapıya sahip olan Malatya, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından yaşananlar nedeniyle bu yapısını kaybetti. Darbeden sonra dışarıya göç verip arkasından başka yörelerden göç alan Malatya’da sayısı önemsenecek derecede olan Aleviler şimdi azınlık durumuna düştü.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Malatya Şubesi, sürekli provokasyona müsait olan bir yer haline gelen Malatya’da 10 yıldır faaliyet yürütüyor. Malatya’da yaşayan Alevilerin sorunlarını PİRHA’ya değerlendiren PSAKD Malatya Şube Başkanı Mehmet Topal, 1980 darbesinin ardından kozmopolit yapısı değişen Malatya’da Alevilerin azınlık duruma geldiklerini ifade etti.
“SADECE BU TOPRAKLARDA EŞİT YURTTAŞ OLMAK İSTİYORUZ”
Sosyal, hukuk ve laik devletlerde devletin bütün inançlara eşit mesafede durduğunu belirten Topal, Alevilere farklı bir muamele yapılmasını istemediklerini, sadece bu topraklarda eşit yurttaş olmak istediklerini vurguladı.
Herkesin kendi inancını, kimliğini kardeşlik içerisinde yaşayacağı bir düşünceyi savunduklarını ifade eden Topal şöyle konuştu:
“Dolayısıyla bize bir cemevi yapılması değildir. Bizim temel hakkımızdır. Biz Aleviler de her vatandaş gibi vergilerimizi veriyoruz. Madem ki bizler vergilerimizi ödüyoruz, hizmet de almak istiyoruz. Cemevlerinde cenaze erkanlarının yürütülmesi bizim en temel hakkımız. Bu topraklarda Alevilerin inançları, kültürleri, yaşama biçimleri sürekli bir kalıba oturtulmaya çalışıldı ve bu şekilde de katliamlara maruz bırakıldı.”
“MARAŞ KATLİAMI’NI HATIRLATTI”
Son dönmelerde Malatya’da yaşanan Alevilerin evlerinin işaretlenmesine de değinen Topal, sabah kapılarını açtıklarında evlerinin işaretlendiğini gören yurttaşların kendilerini aramaları üzerine olayın yaşandığı yere giderek incelemelerde bulunduklarını söyledi. Yaşanan bu olayın kendilerine Maraş Katliamı’nı hatırlattığını kaydeden Topal, Malatya’da da Maraş’ta olduğu gibi bir provokasyon yaratılmaya çalışıldığını belirtti.
Bu süreçte sivil toplum kuruluşlarıyla, emek örgütleriyle ve siyasi partilerle beraber mahallede incelemelerde bulunduklarını ve geniş katılımlı bir basın açıklaması gerçekleştirdiklerini ifade eden Topal, bu basın açıklamasına Malatya’da bulunan tüm siyasi partilerin, emek örgütlerinin temsilcilerinin katılmasına rağmen ana muhalefet partisinin Malatya il başkanının katılmamasının kendilerini üzdüğünü söyledi.
Elif TABAK/MALATYA
Yoruma kapalı.