PİRHA – Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’nun (AABK) yapımcılığını üstlendiği Madımak Katliamı Hafıza Merkezi Sanal Müze’si 29 Eylül’de açılacak. Proje Koordinatörü ve Sanal Müze Yönetmenliğini yapan Eylem Şen, “Hayatını kaybeden insanların, tüm bu otelde yaşanılanlardan da öte birer hayat hikayeleri, tutkuları, hayalleri var. Ayrıca onların sevenleri de var. Bunları anlatmak, göstermek istedik” dedi.
2 Temmuz 1993’te radikal dinci faşistlerin Madımak Oteli’ni ateşe vererek katlettiği 33 insan için oluşturulan Madımak Katliamı Hafıza Merkezi Sanal Müze’si 29 Eylül’de saat 20:00’de açılacak.
Proje Koordinatörü ve Sanal Müze Yönetmenliğini yapan Eylem Şen, çalışmanın detaylarını PİRHA’ya anlattı.
Sanal Müze’de, katliamda yaşamını yitiren 33 kişi için birer oda oluşturduklarını belirten Eylem Şen, 3D olarak tasarlanan projeye dair şunları söyledi:
“Madımak Katliamı Hafıza Merkezi linkini Cuma akşamı (29 Eylül) devreye sokacağız. 10 Haziran’da Dijital Kütüphane’yi açmıştık, Hafıza Merkezi ise 5 temel çalışmadan oluşuyor. Bunlardan birisi de Sanal Müze. Sanal Müze’de Madımak Katliamı’nda hayatını kaybeden herkes için birer oda yaptık. Bunlar aynı zamanda sergi odaları. Madımak Oteli odalarına bir takım referanslar içeriyor. Odaların şekli, yataklar, komidinler gibi bir takım benzer durumlar mevcut. Fakat bunun daha da ötesinde burada hayatını kaybeden insanların, tüm bu otelde yaşanılanlardan da öte birer hayat hikayeleri, tutkuları, hayalleri var. Ayrıca onların sevenleri de var. Bunları anlatmak, göstermek istedik. Dolayısıyla aslında bu odalar aynı zamanda sergi odaları. Onlarla ilgili hatıraların, onların anılarının, onlara ait eşyaların sergilendiği odalar… 3D bir platform bu yani. İçerisinde 360 derece dolaşabildiğimiz, aynı zamanda 3D modellenmiş onlara ait eşyaların sergilendiği birer çalışma yaptık. Bu çalışmayı yapabilmek için ilk önce ailelerle ve tanıklarıyla görüşmeler gerçekleştirdik.”
‘MADIMAK UTANÇ MÜZESİ’ TALEBİ SÜRÜYOR
Özgün bir çalışma yaptıklarını belirten Eylem Şen, yaklaşık 30 kişilik bir ekiple projeyi tamamladıklarını belirtti. “Madımak Oteli utanç müzesi olsun” talebinin görünür kılınması için böyle bir çalışmayı hayata geçirdiklerini belirten Eylem Şen, sanal müze hazırlığı için yakınlarını kaybeden ailelerle birçok röportajlar yaptıklarını da aktardı. Eylem Şen, ailelerle yapılan görüşmeler sonucu 33 yurttaşa ait birçok envanterin de 3D olarak müzede sergilendiğini söyledi.
HER ODAYA BİR EZGİ EŞLİK EDİYOR
Madımak Katliamı Hafıza Merkezi’nin bir bölümü olarak oluşturulan sanal müzenin senaryo yazarlığını Bülent Yıldız yaparken, görsel tasarımcı ve küratörlüğünü ise Günseli Baki üstlendi. Projenin illüstratörlüğünü Sena Şat, 3D animatörlüğünü Batuhan Köksal, görsel iletişim tasarımlarını ise Mahir Akkoyun yaptı.
Projeye çok sayıda müzisyen de destek verdi. Her odada bir ezginin duyulduğu bilgisi verilirken, Sanal müzenin müzik koordinatörlüğünü ise Kemal Dinç üstlendi. Proje kapsamında Fazıl Say, Serenad Bağcan, Zuhal Olcay, Zülfü Livaneli, Erdal Erzincan, İlkay Akkaya, Sakina Teyna, Suavi gibi pek çok sanatçı da eserlerini paylaştı.
İngilizce ve Türkçe olarak yayımlanacak odaların Türkçe metinlerini Memet Ali Alabora, İngilizce bölümleri ise Richard Hamer seslendirdi.
Eren GÜVEN/ANKARA
Yoruma kapalı.