PİRHA-Amasya’nın İmirler köyündeki Alevi kadınlar yeni çıkan madımakları toplamaya başladı. Çorbası, yahnisi, böreği yapılan madımak, köylülerin vazgeçilmez yiyecekleri arasında yer alıyor.
Madımak, İç Anadolu yöresinde çokça bilinen, kuzukulağıgiller familyasından, kendiliğinden yetişen, çok yıllık otsu bir bitki. Anadolu halk mutfağında besin olarak Madımak Salatası adıyla çiğ olarak tüketildiği gibi; çorbası, yahnisi, böreği, mıhlaması, cacığı da yapılıyor. Nisan-Mayıs aylarında kırsal bölgelerden toplanarak; yöre insanınca tüketiliyor.
“Değme felek değme telime beni” türküsünün de sahibi, Özlemi mahlasını taşıyan Muhammed Badem’in köyü olan Amasya’nın Gümüşhacıköy ilçesi İmirler köyünde de kadınlar madımak için köyün meydanında toplanmaya başladı.
Madımak toplayan yaşlı bir teyze açmış peştamelini elinde bıçağı ile madımak topluyor. Emekli maaşı ile geçimini sağlayan Gülizar Aktaş, “Dolaba koyacağım. Kışın yiyeceğim” diyor. Aktaş köyde nasıl yaşadıklarını ise şöyle anlatıyor: “Tütün yapıyorduk onu da bıraktık. Herkes dışarıya gitti. Tarlası olan tarlasını ekiyor. Bazıları ise hayvanları ile geçiniyor.”
Madımağı toplayıp, ayıklayarak temizliyor. Doğradıktan sonra da kavurarak pancar yapan Aktaş, “Sağlıklı mı değil mi yiyoruz işte” diyor.
“Sarımsaklı yoğurdunu yaparsın ondan sonra yemeğe doyum olmaz” diyen Ergül Şen, ‘ne faydası var’ sorumuza, “Faydası olmasa bütün millet bunu yer mi?” diye cevaplıyor. Şen, “Bu daha doğal olduğu için köylüler buna daha meraklı. Kışın bile dolaba saklarlar, yemek istedikleri zaman çıkarıp yemeğini yaparlar” diyor. (HABER MERKEZİ)
Haberin videosu
Yoruma kapalı.