Muğla’da yalnızca iki buçuk yıl kömür sağlayacak olan madeni genişletmek için Akbelen Ormanı’nda ağaç kıyımı gerçekleştiren Limak Holding’in Adana’da bir ihale kapsamında yaptığı ağaç katliamıyla üreticiyi zarara uğrattığı ve köylüleri tehdit ettiği bildirildi.
Limak Holding‘in Muğla‘daki İkizköy mevkiinde iştiraklerinden YK Enerji‘ye ait linyit kömürü madeni için Akbelen Ormanı‘nda izinsiz ve hukuksuz ağaç katli gerçekleştirdiği sırada, Adana‘da iki ilçe arasındaki narenciye bahçelerini de yok ettiği, üstelik ihale bedelinin artması için gerekenden daha fazla alanda ağaç kestirdiği ortaya çıktı.
Avukat İsmail Hakkı Atal‘ın aktardığına göre, Devlet Su İşleri’nin (DSİ) taşeoron firması olarak Kozan ile İmamoğlu arasındaki sulama boru hattı işini üstlenen Limak Holding, İmamoğlu‘dan Kozan Kalesi‘ne kadar hat üzerinde yer alan on binlerce narenciye ağacını katletti.
2020 yılında başlayan süreçte holdingin Kozan ile İmamoğlu arasındaki sulama hattını döşemek ve yol yapmak için hattın gerektirdiği alandan daha fazla ağacı kestiğine dikkati çeken Atal, “Limak Holding on binlerce narenciye ağacını yok ettiği gibi, köylünün tarım arazisinin de elinden çıkmasına neden oldu” diye belirtti.
“KÖYLÜYÜ TEHDİT, LİMAK’IN ŞİRKET POLİTİKASI HALİNE GELDİ”
Atal, DSİ’nin Kozan köylülerinin narenciye bahçelerine 2019 yılında kamulaştırma yaptığını, ancak 2022’de kamulaştırma bedeli olarak sadece bir yıllık meyve bedelini ödediğini kaydederek, “DSİ, sulama hattı ve yol işini de Limak Holding’e ihale ederek, işi ağaç yok etmek olan Limak Holding’in İmamoğlu’dan Kozan kalesine kadar hat üzerinde yer alan narenciye bahçelerini katletmesini sağladı. Limak, ülkenin üzerine kabus gibi çöktü” diyen Atal, 2020’de holding yetkililerinin Kozan köylüsünü “ağaçları kendiniz kesmezseniz, kesim bedeli, kepçe-kamyon bedeli, saat ücreti, nakliye bedeli ödemek zorunda kalırsınız” diye de tehdit ederek birçok köylünün narenciye ağaçlarını kendisinin kesmesini sağladığını söyledi.
“YASAL SÜREÇ BAŞLATACAĞIZ”
Atal, “Limak Holding’in şirket politikası haline getirdiği ‘köylüyü tehdit ederek ağaçları köylüye kestirme’ uygulamasını İkizköy‘e bağlı Işıkdere Mahallesi‘nde de yapmıştı” diye hatırlatarak şöyle devam etti:
“Halkın zararına taşeron uygulamaların , devlet olanaklarının tamamının aktarıldığı sembol isim haline gelen Limak şirketi İkizköy’de, Kozan’da, İskenderun’da heryerde karşımızda. Bu şirket ülkenin adeta kılcal damarlarına işlemiş durumda. Kozan’da da , DSİ’nin ödeyeceği ihale faturasının kabarması için, sulama hattının gerektirdiği alandan daha fazla alanda ağaç kestirdiğini, gereksiz yol yaptığını yerinde görüntüledik ve belgeledik. Kozan’da yapılan yol ve sulama hattı nedeniyle devleti zarara uğratmaktan dolayı DSİ’deki sorumlular ve Limak şirketi aleyhinde yasal süreçleri başlatacağız.”
PİRHA/ADANA
Yoruma kapalı.