Libya’da göçmen merkezine düzenlenen saldırıda en az 44 kişi hayatını kaybetti, 100’ü aşkın kişi de yaralandı. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, saldırının ‘savaş suçu’ olarak değerlendirilebileceğini söyledi.
Libya’da başkent Trablus yakınlarındaki Tajoura’da bulunan ve 600 göçmenin tutulduğu hangardan bozma bir gözaltı merkezine doğrudan hava saldırısı düzenlendi.
Saldırıda en az 44 göçmen yaşamını yitirdi, 130 kişi de yaralandı.
Yaşamını yitirenlerin çoğunun Libya’dan Avrupa’ya gitmeye çalışan Afrikalılar olduğu belirtiliyor.
Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin Başbakanı Fayez el-Sarraj, saldırıdan General Halife Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu’nu sorumlu tutuyor.
Hafter’e bağlı güçler ise bu iddiayı yalanlayarak, bölgeyi hükümete bağlı güçlerin bombaladığını savunuyor.
BBC Türkçe’nin haberine göre Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, saldırı öncesinde bölgedeki göçmen merkezlerinin konumlarını çatışmaların tüm taraflarıyla paylaştıklarını açıkladı ve ekledi: “Bu saldırı, o anki koşullara bağlı olarak savaş suçu olabilir.”
NE OLUYOR?
2011 yılında ülkeyi uzun yıllar yöneten Muammer Kaddafi’nin devrilmesinin ardından siyasi istikrarsızlık içinde bulunan Libya’nın doğusunda ve batısında iki ayrı yönetim bulunuyor.
Birleşmiş Milletler dahil uluslararası toplumun büyük bölümü Trablus’ta Başbakan Fayiz Serrac’ın başkanlık ettiği Uluslararası Mutabakat Hükümeti’ni tanıyor.
Libya’nın doğusunda kontrolü elinde tutan General Halife Hafter’e bağlı güçler, Nisan ayının başında Trablus’u ele geçirmek için saldırı başlatmıştı.
Hafter güçleri Libya’da Trablus’a gerçekleştirilen saldırıda başkentin güneyindeki Giryan kentinin kontrolünü kaybederken, çatışmalar ise devam ediyor.
Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, başkent çevresindeki çatışmalarda bugüne kadar 739 kişi hayatını kaybetti, 4 bin 400’ün üzerinde Libyalı yaralandı.
Yoruma kapalı.