Alevi Haber Ajansi

Kürt Araştırmacı-Yazar Munzur Çem, mezarı başında anıldı-VİDEO

PİRHA-11 Aralık 2022 tarihinde Hakk’a yürüyen Kürt araştırmacı-yazar Munzur Çem (Hüseyin Beysülen), Bingöl’ün Yayladere ilçesinin Seter köyündeki mezarı başında anıldı. Munzur Çem’in ablası Dilber Beysülen, “Munzur Çem, sürgünde olmasına rağmen mücadelesini devam ettirdi. Kürtlerin özgürlük mücadelesi ve dil üzerine çok ciddi emekleri oldu. Onun mücadelesini yaşatacağız” dedi.

Almanya’nın Berlin kentinde 11 Aralık 2022 tarihinde Hakk’a yürüyen Kürt araştırmacı ve yazar Munzur Çem (Hüseyin Beysülen), Bingöl’ün Yayladere ilçesinin Seter köyünde toprağa sırlanmıştı.

Kürt yazar, araştırmacı ve derleyici, Zazakî-Kirmancki’nin standardize edilmesine büyük katkı sunan dilbilimci Munzur Çem, sürgünde olmasına rağmen Kürtlerin dili, kültürü ve inancı için çok önemli çalışmalar yürüttü.

Munzur Çem, Hakk’a yürümesinin 2. yılında mezarı başında anıldı. Anmaya Munzur Çem’in ailesi, dostları, Dersim Belediyesi Eş Başkanı Cevdet Konak ve 27. dönem HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü katıldı.

“MUNZUR ÇEM, DİLİ, KÜLTÜRÜ VE TARİHİ İÇİN MÜCADELE ETTİ”

CAN TV Programcısı Süleyman Ateş, “Munzur Çem dili, kültürü ve tarihi için mücadele veren birisiydi” diye belirtti.

Munzur Çem’in kardeşi Veli Beysülen, “Sürgünde olduğunda da halkının dili, kültürü ve inancı için mücadele etti” dedi.

“MUNZUR ÇEM, DERSİM TOPRAKLARININ SESİ OLDU”

Munzur Çem’in 100 yıllık cumhuriyet döneminde Kürdistan coğrafyasında sürgünün adı olduğunu ifade eden Dersim Belediyesi Eş Başkanı Cevdet Konak, “Munzur Çem, Kürt halkının dili ve kültürü için büyük emekler verdi. Munzur Çem, sürgün yaşamında da Dersim topraklarının sesi oldu. Bizlerde verilen mücadeleyi daha da büyüterek bu topraklarda özgürlüğü ve barışı inşa edene kadar mücadele edeceğiz” diye konuştu.

“MUNZUR ÇEM’İN BIRAKTIĞI MİRASI DEVAM ETTİRECEĞİZ”

Munzur Çem’i saygıyla anarak sözlerine başlayan Alican Önlü, “Bir halkın üç temel değeri vardır dili, kültürü ve inancı. Eğer bu değerleri kaybederse o halk yaşayamaz. Devlet, Kürt halkını yok etmek için dili, kültürü ve inancı üzerinde asimilasyon politikası uyguladı. Asimilasyon politikasına karşı direnenler de vardı ve direnenlerin en başında da Munzur Çem geliyor. Munzur Çem’in bıraktığı mirasın devamcısı olacağız” dedi.

“KÜRT HALKININ MÜCADELESİ İÇİN CİDDİ EMEKLER VERDİ”

Dersim Araştırmaları Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Selman Yeşilgöz, “Dilimize, kültürümüze ve inancımıza verdiği emeklerden dolayı Munzur Çem’e teşekkür ediyoruz. Onun verdiği emeği kendisinden sonra gelenler sürdürecektir” diye ifade etti.

Munzur Çem’in sürgünde olduğu için ailesine ve topraklarına hasret kaldığını belirten Munzur Çem’in ablası Dilber Beysülen, “Sürgünde olmasına rağmen mücadelesini devam ettirdi. Kürtlerin özgürlük mücadelesi ve dilleri üzerine çok ciddi emekleri oldu, biz onun mücadelesini yaşatacağız” diye belirtti.

PİRHA/BİNGÖL

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak